Vyhľadávanie:

Šačianska nemocnica ako vzor pre mnohé zdravotnícke zariadenia na Slovensku

Šačianska nemocnica ako vzor pre mnohé zdravotnícke zariadenia na Slovensku

Nemocnica Košice -Šaca, 1. súkromná nemocnica, úspešne absolvovala integrovaný certifikačný audit

Preberanie certifikátu
Topmanažéri šačianskej nemocnice pri preberaní certifikátov. K úspechu im na slávnosti zablahoželali aj zástupcovia USSK.

Nemocnica Košice-Šaca, 1. súkromná nemocnica, ako vôbec prvé zdravotnícke zariadenie v bývalom Československu, úspešne absolvovala integrovaný certifikačný audit. Odovzdania certifikátov certifikačnej spoločnosti SGS na integrovaný systém riadenia kvality a environmentálneho riadenia podľa ISO 9001:2000 a 14001 sa v piatok 17. septembra 2004 zúčastnili aj prezident U. S. Steel Košice Christopher Navetta, viceprezident pre strategické implementácie Anton Jura, viceprezident pre ľudské zdroje Miroslav Kiraľvarga, viceprezident pre informačné technológie Peter Richardson, primátor mesta Košice Zdenko Trebuľa, exprezident SR Rudolf Schuster, predseda predstavenstva nemocnice a generálny riaditeľ Unipharmy Tomislav Jurik a zástupcovia zdravotníckej sféry z celého Slovenska.

"Chceme robiť dobrú medicínu a sme na ňu dobre pripravení," povedal riaditeľ nemocnice Košice-Šaca Juraj Vančík. V príhovore ocenil aj spoluprácu s U. S. Steel Košice, ktorú v šačianskej nemocnici vnímajú veľmi kooperatívne a domácky.

V nemocnici im, podľa slov Juraja Vančíka, ide o kvalitu zdravotníckej starostlivosti, o skvalitňovanie technického parku, lebo tam sa najviac strácajú peniaze. Postupy aj v liečebnej a zdravotníckej starostlivosti musia byť jasné, štandardizované, aby sa vedelo, čo, kto a kedy musí urobiť a za čo je zodpovedný, pretože zdravotníctvo je živý mechanizmus, ktorý sa neustále mení.

"Keď som videl, čo všetko budeme musieť v nemocnici urobiť, aby sme získali certifikáty, pomyslel som si v nemocnici bude vzbura. Ale po diskusiách sa ukázalo, že sme nemali jediné oddelenie, kde by sa boli vyskytli väčšie problémy a otázky - načo nám to všetko vlastne bude treba a komu to vlastne bude treba. Všetky kroky, ktoré sme urobili, sme analyzovali, aby sme boli aj ekonomicky silní."

Na otázku Ocele východu, ako nemocnica hospodárila v minulom roku, Juraj Vančík povedal: "Boli sme ziskoví. Ale my dávame ročne 16 miliónov z týchto korún na opravy a údržbu, ďalších dvadsať miliónov na splátky za nákup nových zdravotníckych prístrojov, v súčasnosti investujeme dvadsať miliónov do prestavby nemocničnej kuchyne. Samozrejme, veľmi nám pomáha aj U. S. Steel Košice, ale na druhej strane sa snažíme jej pomoc nejakým spôsobom vrátiť. Aj teraz, U. S. Steel Košice kúpila nemocnici moderný prístroj dermatoskop. My sme sa zase zaviazali, že bezplatne ošetríme istý počet zamestnancov firmy. Všetky peniaze teda spätne investujeme, mnohé modernizácie robíme na etapy. Za tým všetkým, aby sme boli ekonomicky silní, sú dennodenné rozhodovania, hľadania najefektívnejších rozhodnutí, spôsobov, výhodných postupov."

Ako informovala Lívia Hadašová, ktorá je internou audítorku šačanskej nemocnice, certifikáty majú platnosť tri roky. V nemocnici sa bude kontrolovať dodržiavanie všetkých postupov, na ktoré sú vypracované štandardné postupy. Na druhej strane ale "budeme neustále monitorovať aj spokojnosť našich pacientov," zdôraznila Lívia Hadašová.

Zástupca švajčiarskej certifikačnej spoločnosti SGS Ladislav Papík charakterizoval integrovaný systém, zavedený v šačianskej nemocnici, ako manažment pacienta, ktorý vstúpi do nemocnice a odíde z nej vyliečený so všetkými náležitosťami. To znamená, že sa sleduje pacient v liečebnom procese, robia sa záznamy, čo všetko sa v tomto procese s ním uskutočnilo a ako pacient na liečbu reagoval, až po jeho úplné vyliečenie. Nemocnicu v Šaci nazval zároveň veľkým priekopníkom v starostlivosti o životné prostredie. V zdravotníctve a nemocniciach totiž vznikajú nebezpečné odpady, pričom šačianska nemocnica spĺňa veľmi prísne kritériá slovenskej legislatívy i legislatívy EÚ pri separácii odpadov, ich evidencii i zneškodňovaní. Podľa jeho slov Nemocnica v Košiciach-Šaci môže byť vzorom v celom komplexe zdravotníckej starostlivosti pre všetky nemocnice na Slovensku.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...