Vyhľadávanie:

Šanca pre Rómov z Lunika IX

Šanca pre Rómov z Lunika IX

Rómovia
Na snímke záujemcovia o prácu v rozhovore s vedúcim oddelenia Personálny marketing Jánom Farbulom.

Pred dvomi rokmi ponúkla spoločnosť U. S. Steel Košice prácu pre prvú 25-člennú skupinu Rómov so susednej Veľkej Idy. Dnes ich počet vzrástol na takmer sedemdesiat. Dlhodobý projekt mal úspech. Preto sa huta rozhodla uplatniť podobný model zamestnávania aj v prípade Rómov z košického sídliska Lunik IX. Prácu ponúkla desiatim z nich.

Základný výber ľudí, hľadajúcich prácu, si zobral na starosť kňaz, pôsobiaci a žijúci priamo medzi Rómami Jozef Červeň. "Nerobil som to sám," povedal. "Pomáhal mi pritom jeden z miestnych Rómov, šikovný a zodpovedný človek, znalý tunajších pomerov. Dôraz sme pritom kládli na pracovitosť, spoľahlivosť. Prihliadali sme tiež na prípadné vzdelanie, a to, či záujemca už pracoval alebo aspoň brigádoval."

Záujem bol veľký, mnohí z nich prichádzali osobne pred brány podniku už v skorých ranných hodinách. Výber, ktorého súčasťou bol pohovor s manažérmi ľudských zdrojov v U. S. Steel Košice, sa už skončil. Už zajtra absolvujú vybraní Rómovia obhliadku pracovísk a po nej inštruktáž a školenia v oblasti bezpečnosti práce a pracovných postupov.

"Pracovný pomer na dobu určitú sa im začína 1. apríla tohto roku," informoval nás vedúci odboru Personálne riadenie Miroslav Fedor. "Pracovať budú v divíznom závode Energetika na základe zmluvy do konca tohto roka. Nevylučujeme možnosť, že im zmluvu predĺžime. Pravda, ak budú dosahovať pozitívne výsledky a ich výkon bude dobrý. Naše ďalšie kroky budú závisieť od úspechu celého projektu."

Podľa vyjadrenia prezidenta USSK Christophera Navettu, chce spoločnosť podporovať rôzne školenia zamerané na rómsku komunitu. Napríklad v oblasti zaobchádzania s rodinným rozpočtom, možností vzdelávania detí tak, aby mali v budúcnosti lepšiu šancu dostať prácu a podobne. Dvaja misionári Jozef Červeň a Emanuel Čurik plánujú na Luniku IX už v priebehu niekoľkých organizovať pre miestnych Rómov kurzy výpočtovej techniky.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...