Vyhľadávanie:

Šanca pre rozvoj nových talentov

Šanca pre rozvoj nových talentov

S riaditeľkou ETP Slovensko Slávkou Mačákovou o aktivitách komunitného centra v Šaci

Občianske združenie ETP Slovensko - Centrum pre udržateľný rozvoj už takmer dvadsať rokov realizuje projekty zamerané na sociálnu a ekonomickú integráciu znevýhodnených obyvateľov do majoritnej spoločnosti, a to so zvláštnym zreteľom na najzraniteľnejšie skupiny, akými sú rodiny s deťmi, osamelí rodičia a starší ľudia. Jednou z takýchto iniciatív je aj práve prebiehajúci projekt Šanca pre Rómov, ktorý vznikol v rámci medzisektorovej spolupráce medzi neziskovou organizáciou ETP Slovensko, U. S. Steel Košice, Mestskou časťou Košice-Šaca a Roma Education Fund.

"V rámci tohto projektu sa venujeme aj deťom a mladým ľuďom, ktorým pomáhame pri objavovaní a rozvíjaní ich nadania a talentov a tiež sa zameriavame na zlepšenie ich správania a prospechu v škole. Svoje schopnosti a zručnosti môžu naši klienti rozvíjať v komunitnom centre, ktoré sme otvorili koncom apríla tohto roku. Aktívnymi účastníkmi rôznych vzdelávacích a spoločenských aktivít, ktoré centrum vyvíja, sú aj deti a rodinní príslušníci účastníkov projektu U. S. Steel Košice Rovnosť príležitostí," povedala riaditeľka ETP Slovensko Slávka Mačáková.

Komunitné centrum poskytuje široké spektrum mimoškolských aktivít, medzi ktorými si môže každý vybrať to svoje. Dokonca aj kurz angličtiny pod vedením dobrovoľníkov z Kanady. Deti i dospelí si na ňom zábavnou formou osvoja novú slovnú zásobu a naučia sa konverzovať v anglickom jazyku. Milovníci maškrtenia zasa nesporne ocenia hodiny varenia, ktoré si aj deti veľmi obľúbili. Každý týždeň v utorok si malí kulinári môžu pripraviť chutnú maškrtu. Zároveň sa naučia variť, piecť a tiež starať sa o domácnosť. "Ak sa niekto rozhodne navštíviť komunitné centrum v stredu popoludní," informuje o ďalších aktivitách S. Mačáková, "určite narazí na skupinku mladých ľudí, ktorí sa pod vedením skúseného odborníka učia tancovať rómske tance. Toto zoskupenie sa zúčastnilo už na niekoľkých festivaloch a na jednom z nich, vo Veľkej Ide, svojím tancom porotu a publikum upútalo natoľko, že získalo prvé miesto. Nezabudli sme samozrejme ani na prívržencov hip-hopu, ktorým je venovaný krúžok moderného tanca. Umelecké nadanie a tvorivosť môžu malí, ale aj tí väčší, rozvíjať vo výtvarnej i tvorivej oblasti. Pri vstupe do komunitného centra návštevníkov privíta výstavka ručných prác, ktoré deti vyrobili z rôznych zaujímavých materiálov. Okrem spomínaných aktivít sme pripravili aj fotografický krúžok, kde sa jeho účastníci pod vedením skúseného fotografa naučia rôzne fotografické techniky a zručnosti. V budúcnosti pripravujeme aj výstavu prác našich nových fotografov."

Okrem mimoškolských aktivít, ako Slávka Mačáková dodáva, ponúka komunitné centrum deťom a mladým ľuďom možnosť pracovať s počítačom a využiť pripojenie na internet. Tu si môžu deti napísať úlohy, prípadne požiadať o pomoc, ak niečomu v škole nerozumeli. Komunitná pracovníčka má s rodičmi detí a tiež s ich učiteľmi pravidelný kontakt. Centrum sa angažuje v naprávaní správania problémových žiakov a tiež v zlepšovaní ich prospechu v škole. Inovatívny mentorský program, ktorý v súčasnosti ETP Slovensko v Šaci rozbieha, je zameraný na individuálnu prácu s deťmi a rodinami. Jeho cieľom je poskytnúť podporu chránencom v každodenných životných situáciách a pomôcť im prejsť po pomyselnom moste z chudoby do strednej triedy.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...