Vyhľadávanie:

Seniori na návšteve v hute

Seniori na návšteve v hute

Predvianočné stretnutie manažmentu U. S. Steel Košice s bývalými kolegami

Aj po rokoch odchodu z firmy nestrácajú záujem o jej dianie. Reč je o senioroch, bývalých zamestnancoch železiarní. V pondelok 2. decembra mali príležitosť zavítať do spoločnosti a získať informácie, ako sa vraví, z prvej ruky. Možnosť stretnúť sa s prezidentom U. S. Steel Košice Georgeom F. Babcokom, viceprezidentmi Martinom Pitorákom a Miroslavom Kiraľvargom využilo viac ako 120 členov Občianskeho združenia Jeseň života, hoci, ak by to priestory šikmej zasadačky administratívnej budovy dovolili, prišlo by ich určite viac. So záujmom si vypočuli novinky z "oceliarskej kuchyne", pozreli si najnovší film o U. S. Steel Košice a kládli množstvo zvedavých otázok.

Viac ako hodinové stretnutie sa nieslo v príjemnej atmosfére, ku ktorej vo veľkej miere prispel svojou bezprostrednosťou prezident George Babcoke. Seniorov zaujali jeho spomienky na kolegov a atmosféru v pracovnom tíme v Gary Works, kde pred tridsiatimi siedmimi rokmi začínal ako údržbár zariadení vysokého napätia. "Pod krídla si ma zobrali skúsení kolegovia. Dnes sú už všetci na dôchodku, ale raz do mesiaca sa stretávajú. Vždy pošlú pozvánku aj mne, hoci vedia, že som v Košiciach," povedal v súvislosti s konštatovaním, že spolupatričnosť je pre oceliarov typická všade vo svete. Súvisí s ňou aj košická tradícia stretnutí s bývalými spolupracovníkmi. Napokon, dodávame, mnohí vo firme prežili desiatky rokov, podieľali sa na jej rozvoji, našli si tu priateľov, ba i životných partnerov, priviedli k oceliarstvu aj svoje deti a tak je pochopiteľné, že chcú vedieť, čím aktuálne podnik žije, ako napreduje.

Našou najvyššou hodnotou, zdôraznil prezident v kruhu seniorov, je bezpečnosť práce. "Čo všetko sa nám za tých desať - trinásť rokov podarilo v tejto oblasti urobiť, aký progres sme dosiahli, si najlepšie uvedomujem pri mojich pochôdzkach v prevádzkach," konštatoval a pridal zopár faktov z pohľadu svojej zodpovednosti za bezpečnosť a hygienu práce vo všetkých prevádzkach korporácie. "V roku 2005 sme v korporácii zaznamenali 105 závažných úrazov s dĺžkou práceneschopnosti viac ako 40 dní. Vlani to bolo šesť úrazov a v tomto roku k dnešnému dňu štyri úrazy. Je to výsledok intenzívnej práce zamestnancov, ktorí si dávajú na seba pozor a pomáhajú si." Hostí informoval aj o personálnych zmenách vo vrcholovom manažmente U. S. Steel, ktoré sa udiali v uplynulých mesiacoch, o výkonnosti spoločnosti ako celku i košickej prevádzky, ako aj o aktuálnej situácii v podnikaní s oceľou v európskom priestore.

Kto by čakal, že nepadne ani jedna otázka, veľmi by sa mýlil. Seniori reagovali veľmi živo. Jurajovi Hvozdíkovi napríklad vo filme o firme chýbala zmienka o údržbároch a opýtal sa aj na súčasné pôsobenie nášho prvého prezidenta Johna Goodisha. František Regensbogen sa zaujímal, či sa George Babcoke aktívne zúčastní zimných športových hier na Jahodnej, Ambróz Staňa i Jozef Sopko prejavili záujem pozrieť sa do prevádzok podniku na miesta, kde kedysi pracovali a Jozef Malík pátral po symbolike oranžových montérkových nohavíc prezidenta. Na perspektívu oceliarstva na východnom Slovensku v nadväznosti na vysokú konkurenciu v Európe i susediacej Českej republike sa opýtal Miroslav Brožek.

Odpovede boli vtipné, výstižné i obohacujúce. Hostia sa dozvedeli, že kus práce v oblasti údržby robí tím spoľahlivosti zariadení, že John Goodish je už takmer tri roky dôchodcom, ale je stále veľmi aktívny. Nielen, že sa zaujíma o život v našej firme, ale je aj veľkým farmárom a chová viac ako tristo kusov hovädzieho dobytka. Na lyžiach na Jahodnej rozhodne uvidíme aj nášho prezidenta, ktorý tak trochu tajne dúfa, že sa mu podarí konečne zvíťaziť nad svojou každoročnou najväčšou súperkou Luciou. Dôchodcom tiež prisľúbil, že sa do huty budú môcť pozrieť. Samozrejme nie ako jednotlivci, ale organizovaná skupina. Priznal tiež, že v oranžových montérkach sa cíti lepšie ako v obleku a že čas radšej trávi vo výrobných prevádzkach, než v kancelárii. O konkurencieschopnosti košickej oceliarne niet pochýb, podčiarkol, balvanom na pleciach sú pre európskych oceliarov rôzne predpisy a regulácie Európskej únie, ktoré podnikanie sťažujú. Situácia sa však pomaly začína meniť, dôležitosť tohto odvetvia pre Európu začína chápať aj Brusel a diskusie na tému hutníctva pribúdajú. Hovoril tiež o svojom vzťahu a vzťahu manželky Kathie ku Košiciam, ktoré si veľmi obľúbili aj vďaka množstvu priateľov, ktorých tu našli už počas svojho prvého pôsobenia na Slovensku v rokoch 2008 až 2011.

Za pozvanie do U. S. Steel Košice sa poďakovala predsedníčka OZ Jeseň života Zita Bubenková, pričom ocenila záujem firmy o bývalých pracovníkov a vyzdvihla pomoc, ktorej sa seniorom od USSK dostáva či už v podobe zvýhodneného stravovania alebo podpory činnosti klubu dôchodcov. Prezidentovi Georgeovi Babcokovi odovzdali seniori aj malý darček v podobe drevenej lokomotívy z dielne bývalého železiara Jána Topoliho, ktorá je, uviedli, symbolom života a pohybu a mala by našu firmu priviesť k úspešnému ekonomickému roku 2014.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...