Vyhľadávanie:

Šesť hrdzavých hudobníkov

Šesť hrdzavých hudobníkov

Predstavujeme finalistov Talent Night 2004

Oprava

S prvou postupujúcou hudobnou skupinou súťaže Talent Night 2004 sme sa stretli v nahrávacom štúdiu Slovenského rozhlasu. Slavo, Robo, Lukáš, Veronika, Anton a Marek, alebo inak povedané - Hrdza. Takto sa nazýva šesťčlenné zoskupenie, ktoré spolu hrá od roku 1999. Inšpiráciou pre názov kapely bola farba vlasov pôvodnej speváčky kapely.

"Okrem toho je názov krátky, výstižný a dobre sa skanduje," smejú sa členovia hrdzavej kapely. Začínali s folkom. Teraz hrajú rockovejšiu hudbu, pričom vychádzajú z ľudovej melodiky. V ich repertoári nájdete keltské motívy, ale aj upravené ľudovky. Najčastejšie hrávajú na festivaloch po celom Slovensku. Tento rok si ich môžete vypočuť hneď tridsaťštyrikrát. Presne toľko koncertov si totiž na letnú sezónu naplánovali. Pred časom bola Hrdza úspešná v Bratislave, kde na hudobnom festivale okrem prvej ceny získali aj cenu primátora a cenu diváka. Väčšinu textov a aranžmány tvorí Slavo. Keď nehrá a nespieva, tlmočí.

"Najradšej mám proces tvorby, keď vzniká nová pieseň. Text tej, s ktorou sme postúpili, je od Janka Kráľa. Keby som nečítal poéziu, nikdy by nevznikla," hovorí. Lukášovým celoživotným snom bolo spievanie, no po tom, čo mu konzervatórium nevyšlo, dal sa na herectvo. V budúcnosti by chcel robiť muzikály.

V skupine to má najťažšie Veronika. Ako s úsmevom hovorí, "presadiť sa medzi piatimi chlapmi nie je vždy jednoduché. Stále s nimi bojujem." Skĺbiť školu a kapelu dá niekedy zabrať, spievanie však k Veronikinmu životu neodmysliteľne patrí. Začínala s hodinami klavíra, neskôr s hodinami spevu, na ktoré chodí doteraz. "Stále sa ešte učím a cvičím techniku. Najčastejšie muzikály a operety," dodáva šarmantná speváčka.

Členov kapely Hrdza, ako aj ostatných finalistov Talent Night 2004, uvidíte na finálovom večeri 3. septembra v štátnom divadle a na Hlavnej ulici.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...