Vyhľadávanie:

Šesť mladých rodín v Rankovciach už vo svojom

Šesť mladých rodín v Rankovciach už vo svojom

Rankovce zažili v utorok 29. apríla 2014 predpoludním malú slávnosť. Svojpomocná výstavba rodinných domčekov, do ktorej sa v rámci projektu neziskovej organizácie ETP Slovensko Z chatrče do 3E domu pustilo vlani na vlastných pozemkoch odkúpených od obce šesť mladých rómskych rodín, je pred dokončením, ostáva ešte popracovať na fasádach.

Majitelia domov, ktoré vyšli od šesť do osem tisíc eur, si v ten deň od starostu Rankoviec Stanislava Hadu prevzali súpisné čísla. Na stavbu nového bývania po tom, čo si začali sporiť, dostali pôžičku, ktorú musia splatiť za osem až desať rokov. Existenciu v stiesnených priestoroch a v jednom prípade v polorozpadnutej maringotke vymenili za dôstojný život. Základný model domu má plochu 25 metrov štvorcových a zahŕňa kúpeľňu s WC, umývadlom a vaňou, kuchynskú linku, dennú miestnosť a na prvom podlaží miestnosť na spanie. Jednoduchou dostavbou obvodových stien v priestoroch verandy je možné dom zväčšiť na podlažnú plochu 37 metrov štvorcových a ďalšou dostavbou až na 75 metrov štvorcových. Z hľadiska konštrukcie sa pri výstavbe takýchto domov kladie dôraz na použitie ekologických materiálov, ktoré sú súčasne aj energeticky a ekonomicky výhodné. Projekt podporilo viacero subjektov z tretieho sektora i podnikateľského prostredia, medzi nimi aj spoločnosť U. S. Steel Košice.

Priebehom, výsledkami i odporúčaniami pre prax sociálneho bývania na Slovensku, nadobudnutými počas realizácie projektu svojpomocnej výstavby domov v marginalizovanej komunite v Rankovciach, sa zaoberali účastníci špecializovaného odborného seminára, ktorý sa následne uskutočnil v Herľanoch.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...