Vyhľadávanie:

Šiestim železiarom diamantové plakety

Šiestim železiarom diamantové plakety

Ocenenia v predvečer Svetového dňa darcov krvi

Ocenenie
K udeleniu zlatej plakety MUDr. Jana Janského za bezpríspevkové darcovstvo krvi blahoželá Ružene Javorskej z U. S. Steel Košice primátor mesta Zdenko Trebuľa.

V predvečer Svetového dňa darcov krvi, ktorým je 14. jún, si v pondelok tohto týždňa prevzalo sedemdesiat bezpríspevkových darcov krvi z Košíc zlaté a diamantové plakety Jana Janského. Slávnostné odovzdávanie ocenení sa uskutočnilo v obradnej sieni mestskej časti Staré mesto za prítomnosti primátora Košíc Zdenka Trebuľu.

Darcom krvi sa za ich ľudskosť poďakovala Helena Turisová, predsedkyňa Územného spolku Slovenského Červeného kríža Košice - mesto. Konštatovala, že krvi treba stále viac a nikdy jej nie je dosť. "Skúsenosti z celého sveta ukazujú, že bezpríspevkové dobrovoľné darcovstvo je základom pre dodávku bezpečnej krvi, pretože predstavuje minimálne riziko potencionálnych infekcií, ktoré ohrozujú život, ako je napríklad vírus HIV a žltačka." Všetkým, ktorí darovali krv bez nároku na odmenu, s vedomím, že pomáhajú zachrániť život, treba vzdať úctu, zdôraznila. Vyslovila tiež nádej, že nová generácia darcov krvi bude nasledovať príklad svojich predchodcov a zabezpečia krv, ktorá bude použiteľná kdekoľvek na záchranu života.

Vlani darovalo v Košiciach krv bez nároku na odmenu viac ako 17 300 darcov, z nich bolo vyše tritisíc prvodarcov. Úspešnými boli kampane Valentínska kvapka a Študentská kvapka, ktoré priviedli na transfuziologické oddelenia viac ako 2550 darcov. Plaketami MUDr. Jana Janského ocenili v meste 554 darcov krvi. V Košiciach bolo k 13. júnu 2005 73 držiteľov diamantovej plakety, 946 držiteľov zlatej plakety, 2973 darcov sa môže pochváliť striebornými plaketami a 6204 bronzovými plaketami.

Súčasťou tejto rodiny sú od predvčerajška aj viacerí železiari. K držiteľom zlatej plakety pribudli aj tri ženy - Zora Horváthová, Ružena Javorská a Valéria Kundračíková. Za osemdesiat bezpríspevkových odberov krvi udelili diamantové plakety Vladimírovi Daubnerovi, Ladislavovi Kissovi, Stanislavovi Kramarovi, Milanovi Murovi, Jozefovi Petrišinovi a Štefanovi Roškovi. Dvaja z nich - Ladislav Kiss a Milan Mura sa môžu pochváliť takzvaným rodinným darcovstvom. Syn L. Kissa Matej je držiteľom bronzovej plakety a synovia M. Muru Milan a Marcel, držiteľmi strieborných plakiet. Slovenský Červený kríž, Územný spolok Košice - mesto, udelil za celoživotnú prácu s darcami krvi ocenenie II. stupňa Eve Bindasovej.

Úctu všetkým oceneným vyjadril aj primátor Z. Trebuľa. Pripomenul fakt, že z nášho života sa akoby vytratila súdržnosť a preto je o to cennejšie stretnúť sa s ľuďmi, ktorí tento pocit nestratili a dokazujú ho aj darcovstvom krvi. Poďakovanie za pomoc človeka človeku bez nároku na odmenu je to najmenej, čo môžeme všetci urobiť.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...