Vyhľadávanie:

Sila mora

Sila mora

Viete, že energiu môžeme čerpať aj z morských vĺn?

More už nie je len lákadlom na letné dovolenky, ale núka sa aj ako prakticky nevyčerpateľný zdroj energie. My suchozemci na Slovensku takúto možnosť žiaľ nemáme, ale odborníci v krajinách, ktoré majú more, si veľa sľubujú najmä od využívania energie prílivu a odlivu. Tak napríklad vo Veľkej Británii je už niekoľko firiem, ktoré vyrábajú alebo vyvíjajú zariadenia, ktoré by umožňovali efektívne premieňať energiu prílivu na elektrickú energiu. Prototyp jedného takého zariadenia, ktoré dostalo názov Sea Snail (morský slimák) má dĺžku dvadsať metrov. Odborníci sa zhodujú na tom, že prílivové prúdy predstavujú predvídateľný zdroj obnoviteľnej energie. Príliv a odliv sa totiž na určitom mieste pri pobreží opakuje s mimoriadnou pravidelnosťou (súvisí s fázami Mesiaca).

Odhaduje sa, že optimálnym využitím prílivu a odlivu v blízkosti Škótska by sa mohlo vyrábať dosť elektrickej energie pre pätnásť miliónov ľudí. Veľká časť energie dopadajúcej na Zem zo Slnka sa mení na vietor, ktorý následne dáva silu morským vlnám. Energia unášaná morskými vlnami je obrovská a dosahuje približne 70 MW/km čela vlny. Takéto vlny prechádzajú veľkými vzdialenosťami bez toho, aby stratili na svojej sile. Vlny vytvorené búrkou uprostred Atlantického oceánu bežne putujú k pobrežiu Európy bez podstatnej straty svojej energie. Celá energia je sústredená blízko pri hladine vody a len málo energie je unášanej v hĺbke väčšej ako päťdesiat metrov. Z uvedeného vyplýva, že ide o veľmi koncentrovaný zdroj energie s oveľa menšími variáciami počas dňa, ako je to v prípade iných obnoviteľných zdrojov (slnko, vietor).

Uvažuje sa aj o tom, že energia získaná z mora by slúžila na výrobu vodíka, ktorý by sa používal ako palivo v "čistých" osobných automobiloch, neprodukujúcich žiadne škodlivé splodiny.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...