Vyhľadávanie:

Silní pomáhajú slabým alebo vieme sa podeliť so svojimi úspechmi

Silní pomáhajú slabým alebo vieme sa podeliť so svojimi úspechmi

Phyllis Navettová navštívila detské domovy v Štóse a Dobšinej

Detský domov
Za preukázanú štedrosť sa deti v Dobšinej odvďačili kultúrnym programom.

Detské domovy v Štóse a Dobšinej boli v pondelok tohto týždňa prvými domovmi, na ktoré pri príležitosti vianočných sviatkov, ani v tomto roku U. S. Steel Košice nezabudne. Symbolické šeky v hodnote stotisíc korún, hračky a sladkosti deťom odovzdala Phyllis Navettová, manželka prezidenta U. S. Steel Košice.

Detský domov v Štóse obýva štyridsaťdeväť dievčatiek a chlapcov od jedného do siedmich rokov. Už čoskoro to však bude inak. Zatiaľ pravda nie všetky, ale niektoré deti sa už po dovŕšení školského veku nebudú musieť sťahovať do iných domovov. Ostanú bývať tu, do svojich osemnástich, v prípade ďalej študujúcich, až do dvadsiatich piatich rokov. "Pracujeme na príprave domova rodinného typu, už máme vybraný dom v Medzeve, začali sme s opravami," hovorí riaditeľ Peter Németh. "Dom pre osem detí plánujeme otvoriť v prvej polovici budúceho roku." A neskôr možno i ďalší. Všetko záleží od finančných prostriedkov. Pre ostatné deti sa snažia podmienky podobné tým domácim vytvoriť aj v terajšom domove. "Snažíme sa netrhať od seba súrodencov, miestnosti prispôsobujeme bežným domácnostiam. Deti majú spoločnú spálňu, svoju herňu i sociálne zariadenie. Zatiaľ spálňa stačí aj pre desať malých postieľok, ak však budú u nás ostávať aj väčšie deti, prostredie bude treba prispôsobiť." Ako, to je ešte otázkou, domov je kapacitne už teraz vyťažený. Detí, ktoré potrebujú sociálni pracovníci umiestniť v domovoch, v regióne pribúda, zároveň však ubúda počet žiadateľov o pestúnsku a rodinnú starostlivosť.

Na čo domov použije finančné prostriedky z oceliarskej spoločnosti už je rozhodnuté. "Peniaze použijeme na opravu satelitného domu v Medzeve. Ostatné štyri roky sa usilujeme dať dokopy tunajšie dve budovy. Podarilo sa nám už opraviť fasádu, rekonštruovať vodovodné potrubie, urobiť plynofikáciu a tento rok sme opravili poškodený plot. Plánujeme vymeniť okná, podlahy, dvere," vyratúva P. Neméth. Detičiek sa tieto problémy chvalabohu netýkajú. Sú na pohľad šťastné a spokojné. Tie väčšie predviedli aké sú šikovné, čo všetko ich vychovávateľky naučili. Zarecitovali, zaspievali i zatancovali. Po očku však kontrolovali pestrofarebné balíčky pod stromčekom. Radosť z rozbaľovania nemala konca.

Podobne to vyzeralo aj v Dobšinej. Tu už pani Navettovú deti nevnímajú ako hosťa, ale, vravia, ako "druhú mamu". S tunajšími deťmi má Phyllis veľmi pekný vzťah a vzájomné stretávania sa sú už pomaly tradíciou. Preto neprekvapilo, keď sa živo zaujímala o to, ako sa učia, čo robia a čo je v ich živote nové od ostatného stretnutia v septembri tohto roku. Niektoré už lúskajú prvé anglické slovíčka a tak sa blysli i zopár vetami. Amália Fundajová, riaditeľka detského domova, ktorý obýva šesťdesiatjeden detí od štyroch do dvadsiatich dvoch rokov, pochváli dievčatá, ktoré počas víkendu výborne uspeli vo vedomostnej súťaži, žartovne pokarhá Zsolta za horšie výsledky v škole a zosmutnie, keď hovorí o Mišovi, ktorý odchádza z domova k matke. Budúcnosť všetkých detí jej priveľmi leží na srdci a všetky by najradšej videla vzdelané a s pevným miestom v živote. Inak má podobné problémy ako väčšina jej kolegov. Súvisia s transformáciou detských domovov na domovy rodinného typu. "Kúpili sme tri rodinné domy, dva v Rožňave a jeden v Dobšinej, ktoré rekonštruujeme. Prvý z nich chceme otvoriť už v januári budúceho roku. Nový domov v ňom nájdu predovšetkým študenti."

Finančné prostriedky z U. S. Steel Košice využijú v domove na prázdninové pobyty pre deti. Darčeky pod stromčekom, rovnako ako sladkosti, potešili predovšetkým menšie deti. Väčšie majú želania trochu iné. Tie, ktoré boli v Košiciach, by si návštevu radi zopakovali, tentoraz by to mohol byť basketbalový či hokejový zápas. Možno aj o tom bude reč pri najbližšej návšteve Phyllis Navettovej, ktorá prisľúbila byť pri otvorení prvého satelitného domu v januári budúceho roku.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...