Vyhľadávanie:

Širokorozchodná trať má štyridsať rokov

Širokorozchodná trať má štyridsať rokov

Prvý vlak naložený rudou prišiel do košických železiarní po širokorozchodnej trati z bývalého Sovietskeho zväzu 11. mája 1966. Štyridsať rokov od vzniku širokorozchodnej trate si minulý mesiac pripomenuli železničiari mimoriadnou jazdou historickým vlakom po širokorozchodnej trati. Mimoriadny vlak vedený motorovým vozňom M 131.1125, prezývaným medzi ľuďmi v modrých uniformách Magda, vyrazil na trať 10. júna 2006 z rušňového depa Haniska pri Košiciach smerom na Maťovce až po slovensko - ukrajinské hranice. Pre všetkých, ktorí jazdu absolvovali, to bol nekaždodenný zážitok. Nielen preto, že sa mali možnosť viezť v dnes už múzejnom exponáte, ale tiež preto, že obyčajný smrteľník sa po širokorozchodnej trati nemá ako zviezť, pretože po nej nepremáva verejná osobná doprava.

Širokorozchodná trať je pre hutníkov dôležitou dopravnou tepnou. Za štyridsať rokov vlaky priviezli na prekladisko viac ako päťsto miliónov ton rudy. Časť z nich putovala do vysokých pecí košických železiarní a časť smerovala do ostravských hút. V súčasnosti na centrálne prekladisko rúd divízneho závodu Vysoké pece USSK ročne prichádza po širokorozchodnej trati z Ukrajiny osem miliónov ton železnej rudy.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...