Vyhľadávanie:

Skvalitní vyšetrenie i liečbu

Skvalitní vyšetrenie i liečbu

Nový ultrazvuk sa v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach zíde ako soľ

Zo steny sa na nás usmieval Macko Pú, známa rozprávková postavička, ktorú si zamilovali vari všetky deti na svete. Nebol sám. Vo veselej kope nechýbali modrý oslík Ijáčik, nezbedný tiger a ďalší kamaráti. Plyšové zvieratká od výmyslu sveta zasa čakali uložené v poličkách a priam prosili, aby sa s nimi niekto pohral. Sterilnú bielu miestnosť ordinácie zútulňovali a v malých pacientoch nesporne zaháňali strach. Vedúca lekárka ultrazvukového pracoviska a detská kardiologička v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach Marta Herichová potvrdila: "Malé deti majú často z vyšetrenia obavy. Ale my už na to, aby sme ich zahnali, máme svoje metódy," usmiala sa. "Príde sestrička a urobí im divadielko. Deväťdesiatpäť percent detí sa pomocou macíkov, šašov a iných hračiek podarí upútať... Aj keď, povedzme to rovno, strach majú aj dospelí. Rozdiel je len v tom, že keď si dospelý na lôžko ľahne, v očakávaní výsledku ani nedýcha, malé deti zasa nevedia, čo je v ich veku prirodzené, pokojne ležať. Preto ich často musíme niečím veľmi zaujať. No ak je podozrenie na závažnejšiu diagnózu a na detailné vyšetrenie potrebujeme viac času, príde na rad aj uspatie."

Sme v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach, ktorá poskytuje zdravotnú starostlivosť pre pacientov od nula do devätnásť rokov z celého východoslovenského regiónu. Chodba pred ultrazvukovou ordináciou je zatiaľ prázdna, no už o niekoľko minút sa ňou bude rozliehať detský džavot i plač. Práve tu prichádzajú malí pacienti za bezbolestným a kvalitným vyšetrením a určením správnej diagnózy - za pomoci USG prístroja, ktorý už nejaký ten rok pamätá. Kúpili ho ešte v roku 2007 a tomu zodpovedá aj jeho fyzické a morálne opotrebenie monitora, sond i softvéru.

"Ultrazvukom vyšetrujeme rôzne orgány, od hlavičky cez srdiečko, bruško, črevá, až po kĺby. Je to celotelový prístroj, ktorý nám pomáha stanoviť diagnózu Pracovať na ňom však nemôže každý, len lekári s certifikátom, ktorí majú patričné vzdelanie a absolvovali potrebné skúšky, pretože napísať diagnózu je veľmi, veľmi zodpovedné," konštatovala Marta Herichová. "Veľmi dôležité sú tiež skúsenosti a zručnosti. Kto ich nemá, nevie, čo má vidieť - na monitore sa mu ukazujú len neidentifikovateľné čiernobiele machule. Vyšetrujúci lekár teda musí vedieť, ako má ktorý orgán vyzerať, ako vyzerá na obrazovke zdravý orgán a ako chorý. Jednoducho, USG je jeden výkonný počítač, s ktorým treba vedieť pracovať a rozumieť si s ním. Má rôzne možnosti, funkcie, dôležité je, že uchováva údaje, takže viete po čase zistiť, či nastal v chorobe progres, alebo je na ústupe," vyrátala len niekoľko predností ultrazvuku detská kardiologička s dlhoročnými skúsenosťami.

Nový ultrazvuk, na zakúpenie ktorého vyhlásilo vedenie spoločnosti U. S. Steel Košice dobrovoľnú zbierku medzi zamestnancami fabriky, je snom všetkých štrnástich tamojších lekárov, ktorí na ňom pracujú - kardiológa, gastroenterológa, nefrológa, neurológa, endokrinológa, rádiológa... Nielen preto, že ho môžu využívať len podľa časového harmonogramu a často netrpezlivo čakajú, kedy sa prístroj uvoľní, aby mohli vyšetriť ďalšie deti. Sú tu aj ďalšie dôvody. Podľa minuloročnej štatistiky bolo na ultrazvukovom pracovisku vyšetrených vyše 6000 detí, v tomto roku, do septembra, ich už bolo 4700. Prístroj pracuje bez prestojov na sto percent každý deň. Spolu s novým prístrojom by lekári získali lepšie možnosti na vyšetrenie detí v súlade s dostupnými vedeckými poznatkami, mohli by služby pre malých pacientov rozšíriť a spolu so skrátením čakacej lehoty na vyšetrenie i skrátiť čas na stanovenie správnej diagnózy. "Niekedy v minulosti zdravotníctvo takýmito diagnostickými metódami a prístrojmi nedisponovalo. Teraz áno. Aj vďaka tomu vieme mnohým pacientom pomôcť rýchlejšie a v nejednom prípade aj zachrániť im život," uzavrela Marta Herichová.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...