Vyhľadávanie:

Skvelý deň... O rok si ho určite zopakujeme

Skvelý deň... O rok si ho určite zopakujeme

Sobotňajšie podujatie Rodiny športujú prilákalo viac ako 240 malých i veľkých hutníkov

Organizátori urobili dobre, keď sa tohtoročné podujatie Rodiny športujú rozhodli posunúť o dva mesiace dopredu. Namiesto prvej októbrovej soboty na prvú augustovú sobotu. Dážď a chladné počasie, ako tomu bolo po dva ostatné roky, tentoraz naozaj nehrozili. Ba naopak. Meteorológovia avizovali teploty nad tridsať stupňov, čo sa aj potvrdilo. Pred žeravým kotúčom sa však v príjemnom prostredí športovo - zábavného areálu na Alejovej ulici v Košiciach bolo kde schovať, a tak mnohí z vyše dvesto štyridsiatich účastníkov síce unavení, ale spokojní odchádzali domov až po poslednej bodke programu, po šestnástej hodine.

Ale po poriadku... V miestnom amfiteátri krátko po desiatej dopoludnia všetkých privítal prezident U. S. Steel Košice George F. Babcoke, ktorého sprevádzali manželka Kathleen a vnuk Andrew. Prišli i viceprezident pre ľudské zdroje Martin Pitorák s manželkou Beátou a viceprezident pre riadenie externých služieb a vzťahov Miroslav Kiraľvarga s manželkou Máriou a tromi synmi. Športové oblečenie všetkých naznačovalo, že to nebude iba reprezentačná úloha, ktorá ich na Alejovú priviedla.

Pohodové ráno umocnili vystúpenia mladých, známych aj zo súťaží U. S. Steel Košice Talent Night. Pozemní akrobati Riki & Saki predviedli nielen vytrénované postavy, ale i ukážky sily, obratnosti a ladnosti. Tanečný klub Elegance, ktorý sa venuje aj trénovaniu tanečníkov na vozíčku, zastupovali Miroslava Sekaninová a Peter Mészáros. Zaspieval tiež Peter Makranský, ktorý sa v ostatnom čase prezentuje aj ako muzikálový spevák.

Najmenší už po očku nedočkavo pokukovali na obrovskú nafukovaciu pirátsku loď, ktorá sľubovala veselú zábavu. Kým však mohli jej palubu rozhojdať, museli prekonať cestu s deviatimi prekážkami, kde na nich striehli rôzne "nebezpečenstvá" a úlohy v podobe medúz, krabov, streľby z dela alebo skoku cez liany... Na konci ich čakal nielen pomyselný, ale skutočný "poklad" v sladkom domčeku, kde si nazbierané body mohli vymeniť za rôzne maškrty. Sedemročná Veronika Ucekajová mala v sobotu vážnejšie "povinnosti", ale žiaľ i starosti... Okrem toho, že ju čakalo zápolenie v šachu - zahrať si s ňou v turnaji chceli mnohí, veď kto by odolal pomerať sa s tohtoročnou majsterkou Slovenska v kategórii dievčat do osem rokov - musela zápasiť aj s nečakanou žalúdočnou nevoľnosťou. S otcom Ladislavom však bravúrne zvládli oboje. Veronika predviedla, čo sa na šachových políčkach od svojich necelých štyroch rokov naučila a kým starší súperi sem-tam neudržali nervózny smiech, ona si tu i tam nenápadne zívla... Vyhrali sme... Krátko komentoval popoludní výsledok Ladislav Ucekaj - otec i tréner v jednej osobe.

Na dopravnom ihrisku čakali na bicyklistov študenti SOŠ Policajného zboru v Košiciach Zuzana Szoltészová a Martin Mušinský. Mali pre ne pripravené informácie o pravidlách cestnej premávky, zopár zvedavých otázok i rady, ako sa správať na cestách. Okupovaní boli aj hasiči Závodného hasičského útvaru U. S. Steel Košice Jozef Zehér a Marcel Wielgos. Deti i dospelí obdivovali i skúšali časti hasičských výstrojov, mohli si vliezť do kabíny hasičského vozidla, či vyskúšať si, ako "chutí" hasenie vodou z vysokého tlaku naostro. Iní o kúsok ďalej "kontrolovali" výbavu záchranárskeho vozidla. Vždy plno bolo aj pri stolíkoch s farbičkami, za pomoci ktorých šikovné ruky žien z Občianskeho združenia Haliganda premenili detské tváričky na Spider - Mana, motýľa, orientálnu krásavicu či kvietok...

Hlasité povzbudzovanie, výkriky sklamania alebo naopak radosti sa ozývali zo všetkých troch ihrísk. Sedem družstiev a 37 hráčov si meralo sily vo futbale. Dvadsať hráčov v troch tímoch hralo volejbal. Zahliadli sme medzi nimi aj Georgea F. Babcoka s vnukom. Na ihrisko sa postavil iba pár hodín po tom, čo pristál v Košiciach po dlhom lete z USA. V jednom z futbalových tímov zasa bojovali o každú futbalovú loptu Kiraľvargoví - Miroslav ml., Pavol a Adam. Najviac súťažiacich, 39, mali zhodne turnaje v stolnom tenise a šípkach, pre ktoré vytvorili dve súťažné kategórie - do osemnásť a nad osemnásť rokov. Pokiaľ ide o stolný tenis, videli sme niekoľko vrtkých rúk a nečakaných výmen. Pingpongová raketa zlákala aj Martina Pitoráka. Pri elektronických terčoch na šípky bolo plno a tesno po celý deň. Tí skúsenejší nám prezradili, že o úspechu rozhoduje presnosť a stratégia. Nuž tu, rovnako ako aj v iných súťažiach, to skôr bolo o spoločnej zábave 136 otcov, mám a detí.

Na poludnie vlial nové sily do žíl chutný guláš. Program sa totiž ešte zďaleka nekončil. Krátko po obede prišli medzi železiarov hokejisti HC Košice - obrancovia Marek Deyl a Ľubomír Chmelo. V momente ich obkolesil hlúčik detí, najmä ak v ich rukách uvideli podpisové kartičky. Mladí hokejisti povedali čo-to o príprave na novú sezónu a o športovom cieli - obhájiť majstrovský titul. Tak rýchlo sa však nerozlúčili, so záujemcami si zahrali vzdušný hokej. Rýchla a celkom adrenalínová hra... Kto chcel, mohol si ešte v tvorivej dielni Haligandy namaľovať obrázok na kameň, vyrobiť atraktívny náramok či zhotoviť mozaikové obrázky. Neuplynula ani hodinka a areálom sa rozľahlo húkanie sirén a psí brechot. Na rade bola ukážka výcviku služobných psov. S nemeckými ovčiakmi sa predviedli vedúci strediska kynológie SBS v U. S. Steel Košice Boris Sinicyn a psovodi - príslušníci poriadkovej polície okresného a krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach. Ukážky poslušnosti, vyhľadávania narkotík, výbušnín i zadržania páchateľa diváci ocenili potleskom.

V tom čase svoje zápasy dohrali poslední športovci a na rad prišlo vyhlasovanie výsledkov a odovzdávanie ocenení. Mená úspešných, ktorým viceprezident Martin Pitorák odovzdal diplomy, medaily, poháre a vecné ceny (okrem iných aj vstupenky na prípravný zápas HC Košice - Liptovský Mikuláš 21. augusta), si môžete prečítať na športovej strane novín. Publikum bolo prajné a každého odmenilo potleskom a oceňujúcim pokrikom. Chvíľa napätia sprevádzala žrebovanie o najaktívnejšiu športovú rodinu, ktorá mohla získať značkovú cestovnú súpravu. Podmienky na zaradenie do žrebovania splnilo päť rodín, šťastie v podobe ruky riaditeľa pre Vonkajšie vzťahy U. S. Steel Košice Jána Baču, ktoré podujatie Rodiny športujú pripravili, sa napokon usmialo na tím Rastislav Varga, Matúš Varga, Monika Čižmárová a Simona Čižmárová. Všetci súťažili vo volejbale, stolnom tenise i v hode šípkami. "Vôbec sme to nečakali, sme veľmi radi," povedala bezprostredne po prevzatí ceny pani Monika.

Bodku za vydareným dňom, v ktorom ani tak nešlo o to podať olympijské športové výkony, ako o možnosť prežiť príjemné chvíle v kruhu najbližších, šancu spoznať kolegov aj z inej než iba pracovnej stránky, dali opäť akrobati, tanečníci a hudobníci, ku ktorým sa pripojili aj Peter Vidašič a Filip Lenárth.

O rok dovidenia...

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...