Vyhľadávanie:

Skvelý úspech tvorcov robotov v Steel Parku

Skvelý úspech tvorcov robotov v Steel Parku

Skvelý úspech dosiahli tvorcovia robotických exponátov v Steel Parku, ktorého hlavným garantom je spoločnosť U. S. Steel Košice. Boris Vaitovič, Zoltán Tomori, Peter Vanko a Jaroslav Tomaščík si z medzinárodného vedeckého sympózia o najmodernejších trendoch v umelej inteligencii a robotike, ktorý sa uskutočnil minulý týždeň v Košiciach, odniesli hlavnú cenu.

"Do súťaže sme sa prihlásili s tromi interaktívnymi exponátmi Steel Parku - so sochou, pieskoviskom a šatňou," informoval za víťazný tím Zoltán Tomori zo Slovenskej akadémie vied. "Náš robot je inteligentný. Má pomerne výkonný vizuálny systém na báze 3D kamier a výkonný softvér, pomocou ktorého dokáže riešiť mnohé, pomerne zložité úlohy spracovania obrazu. Jeho mechanická časť je robená na báze servomotorčekov - slúži len na to, aby vyjadroval svoje emócie a reagoval na stavy, ktoré mu ukazuje návštevník. Dizajn je z plechu a vytváral ho Jaroslav Tomaščík z Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach. V prípade šatne ide o samostatný exponát, ktorý vyjadruje motto USSK - Safety 1st. Iba ten návštevník sa objaví na projekčnom plátne, ktorý má oblečený ochranný odev. Je to návrh, ktorý vymyslel Boris Vaitovič z Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach. Pri pieskovisku sme sa inšpirovali videom z kalifornskej univerzity a kolegov z Plzne. Náš príspevok ocenili hlavne pre to, že ukazuje efektívnu a funkčnú alternatívu ako robiť humanoidných robotov na báze 3D kamier, ktoré sú dnes ľahko dostupné a ich ceny klesajú. Úspech si veľmi ceníme, keďže v porote sedeli významní profesori z japonských univerzít predstavujúcich v oblasti humanoidných robotov svetovú špičku."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...