Vyhľadávanie:

Slabé firmy odchádzajú, silné ostávajú

Slabé firmy odchádzajú, silné ostávajú

Ľudské zdroje v období krízy

Hospodársky pokles môže mať aj svoje výhody. Všetko je vecou vnímania problému, tvrdí výkonný riaditeľ personálnej agentúry Lugera&Maklér Gerard Koolen. Vraví, že posledné štyri roky sa vo svojej firme už začínal nudiť. Biznis išiel bez problémov, ako po masle, napredoval akoby sám od seba. Žiadne výzvy...

"A teraz máme "makať!" No, jednoducho povedané, prišiel okamih pravdy. Veľmi dobre si uvedomujeme, že zvládnutie krízy závisí od našich rozhodnutí. Od toho, ako budeme postupovať každý deň, každý okamih. Budeme pasívne čakať, kedy bude lepšie? To ale potom môžeme čakať do nekonečna. Len tí, ktorí budú konať, budú prosperovať." I personálna agentúra, ktorej šéfuje a ktorá má svoje kancelárie v ôsmich krajinách sveta, sa takmer ocitla v bankrote. Výpoveď hrozila 180 ľuďom. Zrazu chýbali objednávky. "Vyzeralo to čierne, nemohli sme takmer spať. Pustili sme sa do boja... I naši zamestnanci si pomerne skoro uvedomili, že výplatu vlastne nedostávajú od svojho šéfa, ale od klientov..." Situácia si žiadala okamžitú reakciu. V kríze slabé firmy odchádzajú, silné ostávajú. "Preto našou stratégiou nie je teraz zisk, ale rozširovanie podielu na trhu. Rozhodli sme sa správne." Faktom je, že v niektorých krajinách, napríklad v Rumunsku, dosiahla agentúra od začiatku tohto roka väčší obrat než za rovnaké obdobie vlaňajška. Súčasný trh si podľa G. Koolena žiada flexibilitu na všetkých úrovniach riadenia firiem, dôležitý je najmä manažment zmeny interných procesov, efektívna reštrukturalizácia, inovačné prístupy, nové nápady na znižovanie nákladov.

Manažéri ľudských zdrojov majú pred sebou veľké výzvy. Aby ich firma prežila, ostala konkurencieschopnou, ba dokonca vyšla z krízy posilnená, musia zvoliť správne rozhodnutia. Ak keď nie sú populárne. Dôležitejšia je však budúcnosť. A tú zabezpečí len dobre zvolená stratégia. Aj o týchto otázkach diskutovali viceprezident pre ľudské zdroje USSK Martin Pitorák, Gerard Koolen a manažéri ľudských zdrojov Pavol Cedzo z Whirpool Slovakia a Pavla Mončeková z Embraco Slovakia na workshope na tému Ľudské zdroje v období krízy, ktorý zorganizovala minulý týždeň v stredu, 27. mája, v Košiciach Americká obchodná komora na Slovensku.

Hovorilo sa tiež o potrebe maximálneho využitia produktivity ľudských zdrojov, ich prispôsobovaní sa požiadavkám trhu, dostatočnej motivácii, dôležitosti udržania zamestnaneckých výhod, bonusov a benefitov, ale aj o ich prehodnocovaní počas recesie, o pripravenosti robiť veci inak než doteraz, o tom, čo firmy pre zníženie dopadov krízy robia, aké opatrenia prijímajú, pričom za mimoriadne dôležitú označili diskutéri včasnú a otvorenú komunikáciu so zamestnancami.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...