Vyhľadávanie:

Slávnostný večer oceliarov

Slávnostný večer oceliarov

Pripomenuli si štyridsiate výročie začatia výroby ocele v Košiciach

Na slávnostnom večere pri príležitosti 40. výročia začatia výroby ocele v košických železiarňach sa v Dome umenia zišlo v sobotu 10. júna 2006 podvečer viac ako štyristo oceliarov - bývalých aj súčasných, aby si pripomenuli túto udalosť. Hosťami podujatia boli viceprezident pre výrobu Richard Eugene Veitch a generálni manažéri - pre výrobu Bradley Scott Bentley, pre valcovne Lawrence Paul Welsh a pre údržbu Ján Vranec.

K prítomným sa prihovoril riaditeľ divízneho závodu Oceliareň Marcel Borgoň. "V súčasnosti sme druhým najväčším výrobcom ocele spoločnosti USX, výrobcom ocele s veľmi kvalitným technologickým zariadením, dobrými a kvalifikovanými ľuďmi. Tejto skutočnosti však predchádzala dlhá štyridsaťročná zložitá cesta vývoja a osvojovania si výroby ocele jednou celou generáciou oceliarov," povedal. "Pred štyridsiatimi rokmi nám zverili v tom čase najmodernejšie zariadenie a technológiu výroby ocele v kyslíkových konvertoroch typu LD, umožňujúce vyrábať oceľ progresívne, s minimálnymi spracovateľskými nákladmi a s vysokým výkonom. Bolo to v roku 1966, kedy sa vo svete vyrábalo touto technológiou len deväť percent ocele."

Prvou tavbou 8. júna 1966 uzavreli v železiarňach hutnícky cyklus a po začatí výroby v oceliarni 2 v apríli 1974 sa podnik stal najväčším výrobcom ocele v bývalom Československu. Za najvýznamnejší prelom v doterajšej existencii divízneho závodu považujú oceliari ukončenie technológie výroby ocele do ingotov v roku 1995. V súčasnosti odlievajú sto percent tekutej ocele na progresívnom kontiliatí. Najmä v ostatných rokoch realizovali v prevádzkach rad investičných a modernizačných akcií, ktoré zlepšili úžitkové vlastnosti vyrábanej ocele a eliminovali negatívne vplyvy hutníckej výroby na pracovné a životné prostredie.

"Tým, ktorí boli pri zrode novej generácie oceliarov, ktorí sa podieľali na výstavbe i nábehu obidvoch oceliarní a ďalších prevádzok, patrí naše poďakovanie. Zvlášť by som sa chcel poďakovať tým, ktorí stáli na začiatku na najexponovanejších miestach vo vedení Oceliarne. Boli to prví vedúci Oceliarne Slavomír Stračár, Milan Miklánek, zástupca Zoltán Beghauer, vedúci závodu Ján Rusnák, Štefan Gabáni, Juraj Matyi, František Uličný, Karol Novotný, Ladislav Bartko, Anton Kántor a ďalší vedúci pracovníci. Im, ale aj starším pracovníkom, ktorí sú na dôchodku a tiež tým, ktorí už nie sú medzi nami, patrí naše poďakovanie za ich statočnú a nezištnú prácu na rozvoji závodu Oceliareň," zdôraznil riaditeľ. Vyslovil zároveň presvedčenie, že súčasná a budúce generácie sú a budú dôstojným pokračovateľom hutníckej tradície.

Na slávnostnom večere ocenili prácu doterajších riaditeľov udelením pamätných plakiet. V kultúrnom programe vystúpil orchester Štátnej filharmónie Košice a operní speváci - barytonisti Martin Babjak, Richard Haan a Vladimír Chmelo.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...