Vyhľadávanie:

Slnko ich už nepáli

Slnko ich už nepáli

V útulku pri Haniske sa potešili dreveným paletám, ktoré dostali od hutníkov

Kto si myslí, že v Útulku pre opustené zvieratá pri Haniske vládne dovolenkový režim, veľmi sa mýli. Dobrovoľníci nezaháľajú ani počas horúcich dní a pracujú ostošesť. Rušné chvíle prežívali "útulkári" ešte začiatkom júna, keď východné Slovensko zasiahli prívalové dažde. Rozvodnený Sokoliansky potok sa vylial z koryta a útulok zatopil. Takúto situáciu už pri Haniske zažili viackrát, a tak bolo nevyhnutné prijať protipovodňové opatrenia. V spolupráci s Mestom Košice aktivisti potok vyčistili, prehĺbili jeho dno a navýšili breh o pol metra.

V útulku sa však môžu pochváliť aj ďalšími novinkami. Sú to drevené prístrešky pre šteniatka, koterce a búdy, na vzniku ktorých majú veľký podiel i hutníci. "Sú vyrobené z drevených paliet, ktoré nám darovala spoločnosť OBAL-SERVIS, a. s. Košice. Postavil ich náš kolega, ktorý chodí do útulku pravidelne pomáhať. Zatiaľ "zmajstroval" dva koterce, štyri prístrešky a päť búd," pochválila svojho kolegu šéfka Únie vzájomnej pomoci ľudí a psov Romana Šerfelová. Pomoc hutníkov prišla akurát, pretože drevené prístrešky pomáhajú chlpáčom prežiť horúce letné dni. Vysoké teploty psíkom rozhodne neprospievajú, a tak je dôležité zabezpečiť im okrem tieňa aj dostatočný prísun tekutín. Niektorých chlpáčov s hustým "kožuchom" musia sprchovať vlažnou vodou.

Drevo z paliet našlo uplatnenie aj pri výrobe nových kotercov. Tie v útulku momentálne potrebujú ako soľ, pretože počas leta sa rodina psíkov značne rozrástla. "Júl a august sú pre nás každoročne najhorším obdobím. Neraz sa stane, že ľudia odchádzajú na dovolenky a psíkov vyhodia na ulicu. Na druhej strane, z rovnakého dôvodu sú v útlme i adopcie. Nový domov sa tak pre psíkov hľadá ťažšie," vykreslila aktuálnu situáciu R. Šerfelová. V týchto dňoch sa v útulku nachádza približne 150 psíkov a ďalších päťdesiat je v dočasnej opatere. Potešiteľné je aj to, že aktivistom z Únie vzájomnej pomoci ľudí a psov sa podarilo kúpiť tri nové unimobunky. Staré zničili júnové povodne, po rozobratí poslúžia ako palivové drevo. Nové unimobunky sú podľa slov R. Šerfelovej omnoho kvalitnejšie, sú zateplené a vodeodolné. Nový domov v nich našli menšie a staršie psy.

V útulku majú v týchto dňoch plné ruky práce aj s výstavbou nového murovaného plota, ktorý oddeľuje väčších obyvateľov od menších. Pôvodný bol už v dezolátnom stave a pre psíkov sa stával nebezpečným. "Nový plot bude mať murovaný základ, takže viac vydrží. Chceli by sme ho vystužiť aj plechmi, aby bol pevnejší, no zatiaľ sa nám ich nepodarilo zohnať."

V útulku pri Haniske odviedli počas prázdnin mnoho kvalitnej práce, no ďalšia "várka" na dobrovoľníkov ešte čaká. V najbližšom čase chcú pokračovať v úpravách Sokolianskeho potoka, ktorý už v minulosti spôsobil nejednu šarapatu.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...