Vyhľadávanie:

Slovenský folklór žije aj medzi mladými Američanmi

Slovenský folklór žije aj medzi mladými Američanmi

Šarišan z Detroitu a Šarišan z Prešova potešili divákov v Košiciach

Šarišan. Dva súbory s rovnakým názvom. Jeden v Prešove na Slovensku a druhý v Detroite v Spojených štátoch amerických. Obidva prezentujú slovenský folklór a obidva majú okrem názvu spoločného i zakladateľa. Milan Straka, rodák z Veľkého Šariša, stál pri zrode Šarišana vo Veľkom Šariši pred takmer štyridsiatimi rokmi i Šarišana v mestečku Sterling Heights pri Detroite v štáte Michigan. Tu našiel svoj druhý domov po emigrácii v roku 1968. Tanec, ktorému sa sám aktívne venoval, mu veľmi chýbal, preto v roku 1971 založil folklórny súbor, ktorý šíri slovenskú ľudovú hudbu, tance a zvyky ďaleko od vlasti. Po celý čas je Milan Straka akýmsi spojivom medzi slovenským i americkým Šarišanom. Súbory spolupracujú podnes. Minulý týždeň v utorok sa predstavili košickým divákom.

"Nebolo to na Slovensku po prvý raz," hovorí. "Od roku 1980 sme tu vystupovali niekoľkokrát a rovnako aj slovenský Šarišan zavítal viackrát do Ameriky." Bývalý vedúci súboru Šarišan, dnes riaditeľ Základnej umeleckej školy v Bardejove Vincent Fedor, dodáva: "Je to pravda, Šarišan bol na Slovensku ešte v rokoch 1984 i 1986, najčastejšie prostredníctvom Matice slovenskej, ale nikdy nie v Prešove. To ma hnevalo a tak som Milana vyhľadal v Detve a navrhol som mu, aby sme dali obidva súbory dokopy a pripravili spoločné vystúpenie. Tohto roku od začatia spolupráce uplynulo dvadsať rokov. Vďaka kontaktom bol slovenský Šarišan v Amerike v rokoch 1988, 1990, 1992, 1995 i 2002. Spoločné vystúpenia sme mali ešte v bývalom Česko - Slovensku v Prahe v roku 1991, o dva roky neskôr sme realizovali spoločný projekt v Taliansku," vyratúva akcie. "Tohto roku americký Šarišan oslavuje tridsaťpäť rokov činnosti, tak sme ich pozvali na dva týždne na Slovensko, kde majú spolu so slovenským Šarišanom, tanečníkmi, hudobníkmi i speváčkami, rad vystúpení."

Začínali začiatkom júla v Terchovej, odtiaľ sa presunuli do Detvy, v Košiciach sme ich videli 11. júla, deň na to už tancovali v Prešove, minulý štvrtok účinkovali v Zborove, v piatok v Raslaviciach, cez víkend potešili hostí v Bardejovských Kúpeľoch. Popri množstve vystúpení si našli čas aj na spoznávanie našej krajiny. Mladých očarila najmä história a množstvo pamiatok. Včera sa so Slovenskom rozlúčili a odcestovali domov.

Všetky vystúpenia sprevádzalo pozorné oko Milana Straku. So svojimi zverencami, ktorí predviedli tance zo Šariša, Myjavy, Oravy, Zemplína, ale i temperamentné cigánske číslo, bol spokojný. "Sedemdesiat percent detí v súbore už nie sú Slováci," vraví. "Patria však do farnosti Sv. Cyrila a Metoda v Detroite, kde máme veľmi agilného a obľúbeného slovenského farára, za ktorým chodievajú aj Američania. Náš súbor poriada každý rok festivaly, ktoré ich zaujali a tak k nám priviedli aj svoje deti. Dievčatá - tanečnice majú od štrnásť do osemnásť rokov, chlapci sú starší. Pripravujeme si i dorast, momentálne pracujeme s dvadsiatimi šiestimi deťmi. O budúcnosť súboru sa teda neobávame."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...