Vyhľadávanie:

Snívanie s Oľgou Feldekovou

Snívanie s Oľgou Feldekovou

S knihami za deťmi v detskom domove vo Vranove nad Topľou

Upršaný piatok, ktorý nám 23. októbra robil spoločnosť po celý čas, čo sme s balíčkami kníh cestovali za ich budúcimi čitateľmi do detských domovov na severovýchod od Košíc, nástojčivo zvádzal k leňošeniu v posteli. Ako inak - s dobrou knihou. Majú deti, za ktorými putujeme tiež radi knihy? Nájde sa medzi nimi ešte tradičný "knihomoľ" alebo načisto podľahli čaru moderných elektronických médií? Bude pre nich zážitkom stretnutie a spoločné čítanie so spisovateľkou, humoristkou, vtipnou glosátorkou i televíznou "zabávačkou" Oľgou Feldekovou?

Aj takéto otázky nám hmýrili hlavou, kým sme sa spolu s Kathleen Babcokovou, Máriou Kiraľvargovou, Carol Mullarkeyovou a Beátou Pitorákovou usadili v útulnej obývačke plnej detského džavotu na mieste prvej zastávky - v Detskom domove vo Vranove nad Topľou. Po krátkom zoznámení, ešte skôr než mohla pani Oľga otvoriť jednu z knižiek, ktoré si so sebou priniesla a prečítať z nej deťom, do vzduchu vystreľovali zvedavé otázky obyvateľov domova. Aké bolo vaše detstvo na Orave? Ako prežívate voľný čas? Aké máte hobby? Kde bývate? Pracujete? Koľko máte detí? Kto je lepší spisovateľ - vy alebo manžel Ľubomír Feldek?

A Oľga Feldeková úsmevne, s nadhľadom i dobrosrdečnou iróniou, dobre známou z televíznej obrazovky, nenechala bez odpovede ani jednu. Tak sa deti dozvedeli, že vyrastala striedavo na Orave i v Bratislave, že ak má voľný čas, najradšej leží v posteli a číta. Pridala tiež príbeh o tom, ako sa zoznámila so svojím manželom, s ktorým žije štyridsaťsedem rokov. S vnúčatami, má ich teraz päť, najradšej chodieva do Bibiany (Medzinárodný dom umenia pre deti v Bratislave) a za lepšieho spisovateľa samozrejme označila manžela. "Manžel píše od štrnástich rokov. Ja som sa vydávala mladá, sedemnásťročná, mali sme päť detí, o ktoré som sa starala a aj o dve babičky, pritom som chodila do roboty. Na písanie bol manžel, ja na iné veci," komentovala úsmevne. "Doteraz mi vyšlo sedem kníh. Manželove neviem spočítať. Je lepší. Má väčší talent." Ktosi sa opýtal aj na to, či nenapíše o svojom manželovi knihu. "Áno, už som začala, inšpiroval ma k tomu ešte voľakedy už nebohý prozaik Rudo Sloboda, bude sa volať Žila som s Polniakom, lebo Feld je po nemecky pole. Manžel ju ešte nečítal, ak bude súhlasiť, vyjde na budúci rok," prezradila. Odkiaľ ste čerpali námet pre knihu Rozprávky pre dievčatko? Vyzvedali deti. "Keď boli moje deti malé a dala som ich spať, aby skôr zaspali, zhasla som a rozprávky som im rozprávala potme. Vymýšľala som si ich. Najradšej mali, keď som im rozprávala, že z každej postele sa môže stať čarovná. Môže sa zdvihnúť a vyletieť z okna, polieta si a vráti sa...," pootvorila bránu pre detskú predstavivosť a zvedavosť.

A aké by to bolo stretnutie bez autorského čítania? Spisovateľka dala deťom na výber a tie sa rozhodli pre báseň z knihy Moja žena Oľga a nekonečno od Ľubomíra Feldeka. A potom sa zasa predviedli oni - pesničkami, tancom, slovom. Hovorili o tom, po čom túžia - láske, šťastí, maminom objatí, o kúte, kde môžu pokojne spať s rozprávkou a snívať... Knihy, ktoré si potom prevzali od manželiek viceprezidentov, boli možno takým maličkým splneným snom. Aspoň pre siedmačku Sandru Gonosovú určite. V encyklopédii o ľudskom tele si začala okamžite listovať. "Rada čítam a túto knihu som si veľmi priala. Chcem byť lekárkou - detskou," prezradila usilovná školáčka, ktorá má na vysvedčení samé jednotky. Vladimír Iľko začal v tomto školskom roku navštevovať strednú priemyselnú školu drevársku, má rád prírodu, veľký atlas rastlín ho potešil. Karate zaujíma Tomáša Čikalu. Odteraz sa o ňom môže dozvedieť viac zo športovej publikácie... "U. S. Steel Košice má špeciálny program pre vysokoškolákov, o štipendium sa môžete uchádzať," povzbudila deti aj Kathleen Babcoková, ktorá pre každé pripojila ku knihe vlastnoručne vyrobenú záložku s menom.

Deň sa už prehupol do druhej polovice a hoc neradi, museli sme sa rozlúčiť. Čakala nás cesta za ďalšími detskými čitateľmi. Takže milí Vranovčania, dovidenia v decembri so splnenými prianiami od železiarov...

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...