Vyhľadávanie:

Sny sa majú plniť

Sny sa majú plniť

Benefičným koncertom Stromček prianí vyvrcholili charitatívne aktivity U. S. Steel Košice

Slávnostným benefičným koncertom Stromček prianí vyvrcholili minulý týždeň v piatok, 7. decembra, v košickom Štátnom divadle aktivity projektu spoločnosti U. S. Steel Košice zamerané na podporu detských domovov na východnom Slovensku. Krásna myšlienka obdarovať deti vysnívanými darčekmi od konkrétnych ľudí - zamestnancov fabriky, sa naplnila. A štedrosť i ochota pomôcť sa niesli aj celým dvojhodinovým programom. Nikto z divákov neprišiel do divadla s prázdnymi rukami. Hračky, ktoré so sebou priniesli, potešia deti v štyroch detských domovoch, finančné dary obohatia výťažok zbierky pre Východoslovenský onkologický ústav Košice.

"Sme tu preto, aby sme pomohli urobiť Vianoce radostnými sviatkami aj pre deti zo štyroch detských domovov a onkologicky chorých pacientov," prihovoril sa z pódia obecenstvu, medzi ktorým nechýbali predstavitelia hospodárskeho, spoločenského i kultúrneho života, prezident spoločnosti U. S. Steel Košice David H. Lohr. "Zozbierali sme detské želania, urobili stromčeky prianí a oslovili našich zamestnancov, aby potešili deti vianočnými darčekmi. Keďže boli, ako sa hovorí, po celý rok dobré, chceli sme si byť istí, že ich navštívi Mikuláš a splní im vianočné želanie. Som rád, že oceliari ani tento rok nesklamali a nakúpenými darčekmi potešia, tak ako aj v minulom roku, ďalších 250 detí. Úprimne sa teším aj z toho, že sa naši zamestnanci zapojili do finančnej zbierky, ktorú sme vyhlásili na pomoc onkológii, za čo im úprimne ďakujem. Je to neuveriteľné, ale vyzbieraná suma je už teraz o čosi vyššia ako v minulom roku," uznanlivo konštatoval prezident, kým sa na televíznych obrazovkách po oboch stranách javiska objavovali mená všetkých hutníkov, ktorí zapojením sa do zbierky dali najavo, že im záleží na tom, aby prístroje na liečbu rakoviny boli dostupné.

"Je to neuveriteľných 13 164 zamestnancov, ktorí prispeli a ktorí si uvedomujú, aká krutá vie byť táto diagnóza. Naša finančná podpora prinesie Východoslovenskému onkologickému ústavu veľkú finančnú injekciu," načrtol D. Lohr a pozval k sebe na pódium riaditeľa divadla Petra Himiča. "Tohtoročné Vianoce budú krásne aj pre Štátne divadlo Košice. Naša spoločnosť zdieľa spoločne s ním radosť z veľkých úspechov, keďže získalo cenu za najlepšiu inscenáciu." Šek na jeden milión korún, ktorý odovzdal prezident P. Himičovi, darovala Nadácia USSK divadlu za usilovnosť a dobrú prácu pre Košičanov na realizáciu projektov v budúcom roku.

Na nádherne vyzdobenej scéne v modro-striebornom tóne so živým stromčekom a trblietajúcimi sa vločkami väčších i menších rozmerov sa vzápätí striedalo vystúpenie uznávaných umelcov s ďalšími štedrými počinmi. Do svojho projektu si tento rok vybrala košická oceliareň štyri detské domovy - v Prešove, Spišskej Belej, Spišských Vlachoch a Medzilaborciach. Šek na 250 tisíc korún si ako prvý prevzal z rúk viceprezidenta U. S. Steel Košice pre financovanie Williama Kinga riaditeľ DD v Spišskej Belej Jozef Hreus. Janice Kingová pridala, symbolicky za zamestnancov firmy, hračku. "Tento finančný dar chceme v prvom rade použiť na rekonštrukciu vykurovacieho systému a kotla," informoval riaditeľ a dodal: "Ďakujeme za vaše dobré srdcia."

Šek na rovnaké sumy si v priebehu večera, spolu s hračkou, prevzali od generálneho právneho zástupcu Johna Wilsona, viceprezidenta pre predaj a marketing Johna Petersa, viceprezidenta pre riadenie externých služieb a vzťahov Miroslava Kiraľvargu a ich manželiek riaditelia ostatných detských domovov. V Spišských Vlachoch poslúžia na kúpu 9-miestneho vozidla, ktoré umožní deťom navštevovať svojich rodičov, blízkych príbuzných či zúčastňovať sa na regionálnych a celoslovenských kultúrnych a športových akciách. V Prešove chcú za peniaze pripraviť pre deti výlety a rehabilitačné pobyty, nakúpiť školské a rehabilitačné pomôcky a iné vybavenie pre výchovné skupiny. V Medzilaborciach pomôžu zaobstarať interiérové vybavenie. V mene všetkých obdarovaných detí sa prednesom básničky z vlastnej tvorby poďakoval z pódia Marek Balogh z DD Medzilaborce.

Obrovským potleskom vzdalo obecenstvo hold široko otvoreným srdciam hutníkov, ktorí sa zapojili do finančnej zbierky pre Východoslovenský onkologický ústav v Košiciach, keď D. Lohr oznámil jej výsledok. "Naša zbierka prevýšila sumu zozbieranú minulý rok o viac ako 200 tisíc korún a predstavuje 1 552 886 korún. A ako sme sľúbili, rovnakou sumou prispeje naša spoločnosť U. S. Steel Košice, ako aj Nadácia USSK. Naša pomoc sa tak strojnásobí." Prezident potom pozval na pódium riaditeľa ústavu Alexandra Berča. "V mene všetkých tých, ktorých mená vidíme na obrazovkách, ako aj všetkých nás prítomných, vám odovzdávam tento predbežný symbolický šek v hodnote 4 658 658 korún." A ako vníma A. Berč, že hutníci a firma boli k tomuto zdravotníckemu zariadeniu tak štedrí už tretíkrát? "Je to neopakovateľný pocit," povedal s neskrývaným dojatím. "Ďakujem v mene ústavu, v mene svojom, ako aj v mene pacientov. Tento finančný dar použijeme na nákup anesteziologických prístrojov do rekonštruovaných priestorov operačných sál..."

O nezabudnuteľný umelecký zážitok sa počas koncertu postarala celá plejáda osobností hudobného neba. Publikum tlieskalo Bratislavskému chlapčenskému zboru, ktorý založila v osemdesiatom druhom roku Magdaléna Rovňáková. Výkony chlapcov od 7 do 25 rokov už obdivovali v Londýne i Paríži, Tokiu, Moskve, New Yorku... Na zborovej súťaži v USA získali prvé miesto. Spolupracujú s operou Slovenského národného divadla v Bratislave i s Viedenskou štátnou operou. V Košiciach sa predstavili s orchestrom Štátneho divadla pod dirigentskou taktovkou Karola Kevického. Aplauz zožal i Janek Ledecký, gitarista, spevák, skladateľ, textár i autor muzikálov Galileo a Hamlet. Poďakovaním za štedrosť bolo aj vystúpenie opernej speváčky, sopranistky Louisy Hudsonovej, ktorej repertoár zahŕňa okrem iného postavy vo Verdiho operách Nabuco, Mekbet a Traviata. Očaril tiež barytonista Martin Babjak svojim podaním piesní Mama, Santa Lucia i Torna a Soriento a Edvin Marton, ktorý prišiel do Košíc po prvýkrát. V súčasnosti patrí k najznámejším svetovým huslistom v oblasti klasickej hudby, vlani získal cenu Emmy v New Yorku. Sprievodnú hudbu, ktorú skomponoval a aj naživo interpretoval počas galavečera majstrov sveta v krasokorčuľovaní na zimných OH v Turíne, sledovali miliardy ľudí po celom svete. Hrá na výnimočnom hudobnom nástroji - jediných Stradivariho husliach na svete určených na koncertné účinkovanie. Na koncerte doslova zažiaril a nadchol obecenstvo.
Na záver všetci účinkujúci spolu s deťmi z obdarovaných detských domovov pozvali na pódium manželku prezidenta U. S. Steel Košice Susan Lohrovú, ktorá mala záštitu nad celým projektom Stromčeky prianí a veľmi aktívne vstupovala do jeho priebehu. Na znak vďaky jej za všetky detské domovy upiekli a darovali veľké medovníkové srdce deti z Medzilaboriec... A ešte jedna dobrá správa. Počas benefičného koncertu sa pre onkológiu vyzbieralo ďalších 77 350 korún.

Záznam z koncertu odvysiela šesť lokálnych televízií - TV Reduta (Spišská Nová Ves) 22. decembra o 17. hodine, TV Poprad 23. decembra o 17. hodine, TV Mistral (Michalovce) a TV Naša (Košice) 24. decembra o 18. hodine, Bardejovská TV 26. decembra o 18. hodine a Humenská TV 27. decembra o 18. hodine.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...