Vyhľadávanie:

Sny sa majú plniť

Sny sa majú plniť

Výťažok zo vstupného na benefičný koncert darujeme občianskemu združeniu ArtEst

 Občianske združenie ArtEst – polyestetické vzdelávanie znevýhodnenej mládeže má dvanásť rokov. „Vznikli sme v roku 2005 ako voľnočasový umelecký spolok mentálne hendikepovanej mládeže,“ dáva vedieť viac jeho riaditeľka Lívia Kalmárová, ktorá ho vedie už dvanásty rok. „Postupom času sme sa vypracovali na zariadenie s celodennou prevádzkou v Domove sociálnych služieb. V ňom naši klienti s hendikepom nielen rozvíjajú svoj talent, ale aj usilovne pracujú na tom, aby sa stali plnohodnotnými členmi spoločnosti.“

Ako? Celý deň v rámci tvorivých dielní vyrábajú drobné úžitkové predmety, vlastnoručne šité, voňavou levanduľou plnené srdiečka či iné ozdoby, prstene, brošne z korálikov. Pri týchto aktivitách  si nielen rozvíjajú jemnú motoriku, ale napríklad ich už vyše desať rokov ponúkajú aj v charitatívnom stánku košickej oceliarne počas Košických Vianoc na Hlavnej ulici.

„S naším sociálnym divadlom Hopi hope, ktoré integruje do súboru mentálne hendikepovaných hercov a ktoré sme pred časom založili, vystupujeme po celej Európe, ba i po celom svete,“ konštatuje jeho režisér Peter. „V tomto roku sme napríklad získali na celoslovenskej prehliadke divadiel hrajúcich pre deti bronzovú medailu. V konkurencii so „zdravými“ neprofesionálnymi hercami,“ chváli svoj tím.

Plánov majú dosť a jeden veľký sen - otvorenie prvej košickej kaviarne, v ktorej budú hostí obsluhovať mentálne hendikepovaní čašníci a personál. Nechcú sa už skrývať. Chcú ísť medzi ľudí, pracovať, viesť plnohodnotný normálny život napriek svojmu hendikepu. Tak, ako hocikde inde vo svete...

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...