Vyhľadávanie:

Spoločné plány Bidovčanov

Spoločné plány Bidovčanov

Umelé kamenivo z vysokopecnej trosky pomáha obciam a chráni životné prostredie

Vlani spoločnosť U. S. Steel Košice prijala rozhodnutie, vďaka ktorému sa podarilo ušetriť mestským i obecným samosprávam v našom regióne nemalé finančné prostriedky a zároveň i ochrániť životné prostredie. Pomoc košickej oceliarne, spočívajúcu v dodávkach umelého kameniva z vysokopecnej trosky, vrátane dopravy za symbolickú cenu, si starostovia mimoriadne cenia. Vlani dodala spoločnosť U. S. Steel Košice obciam a košickým mestským častiam, na základe ich požiadaviek, viac ako 61 600 ton umelého kameniva. Záujem o tento druh podpory neutícha. Dosvedčuje to aj skutočnosť, že v tomto roku si už samosprávy objednali ďalšie tisícky ton materiálu z vysokopecnej trosky. V našom seriáli mapujeme jeho reálne využitie.

Viliam Bačo, je starostom Bidoviec, kedysi strediskovej obce s bezmála dvetisíc obyvateľmi v okrese Košice-okolie, už druhé volebné obdobie. Pozná problémy, ktorými dedina žije, vie ako a kam spolu s ostatnými jej obyvateľmi rozvoj nasmerovať. "Nie iba v jednej hlave sa u nás rodia plány. Ale vo viacerých," prízvukoval počas krátkej debaty v jeho kancelárii, kde sme ho našli zabratého do roboty. Inžinierske siete, ktoré sú "kameňom úrazu" v nejednej obci na Slovensku, v Bidovciach našťastie, vraví, riešiť nemusia. "Máme kanalizáciu, vodovod, plyn, elektrické siete," vyratúval Viliam Bačo to najhlavnejšie. "Momentálne sme v štádiu prípravy na zavedenie káblovej televízie v celej obci, internet by sa mal onedlho šíriť do každej domácnosti," načrtol. "Naším cieľom je ďalšie rozvojové akcie orientovať predovšetkým na dobudovanie infraštruktúry. Nie sme spokojní s úrovňou najmä cestnej infraštruktúry, ktorá je vo veľmi nevyhovujúcom stave. Cestné komunikácie druhej triedy spadajú pod Košický samosprávny kraj, uvidíme, ako sa celú vec podarí vyriešiť."

Ponúknutú pomoc zo strany spoločnosti U. S. Steel Košice v podobe dodávky umelého kameniva z vysokopecnej trosky za mimoriadne výhodných podmienok by mal prijať a využiť každý šikovný starosta, myslí si Viliam Bačo. "Je to priam ideálny materiál na vytvorenie podložia pod nové cestné telesá, použiť ho možno pri budovaní rôznych líniových stavieb, násypov, ihrísk, inžinierskych sietí...Príležitosti pomôcť si a ušetriť sme sa chopili aj my v Bidovciach. Vďaka ústretovosti vašej firmy sa nám znížili náklady na vybudovanie viac než 360 metrov štvorcových nových chodníkov, umelé kamenivo nám poslúžilo aj na podsypanie kanalizačného potrubia v miestach, kde došlo k jeho previsu. Materiál sme veľmi rýchlo potrebovali a veľmi rýchlo sa nám pomoci aj dostalo, čo veľmi kvitujem. Patrí za to spoločnosti U. S. Steel Košice veľká vďaka." Starosta dodal, že umelé kamenivo v obci budú ešte určite potrebovať. Už v blízkej budúcnosti. Napríklad aj na vybudovanie podložia pod miestne komunikácie, ktorých rozšírenie si žiada boom v individuálnej bytovej výstavbe. Tamojšia lokalita sa veľmi zapáčila aj mnohým Košičanom.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...