Vyhľadávanie:

Spolupatričnosti a empatie nikdy nie je dosť

Spolupatričnosti a empatie nikdy nie je dosť

Projekt Stromček prianí po piaty raz aj medzi  rodinami železiarov v ťažkej životnej situácii

Už po piaty raz zavítal projekt Stromček prianí, v ktorom plnia zamestnanci U. S. Steel Košice detské vianočné želania, aj medzi chlapcov a dievčatá z rodín košických oceliarov, ku ktorým nebol osud v ostatnom období veľmi žičlivý. Na prvom zoznamovacom stretnutí s prezidentom spoločnosti U. S. Steel Košice Scottom Buckisom, viceprezidentmi Miroslavom Kiraľvargom a jeho manželkou Máriou, Martinom Pitorákom a jeho manželkou Beátou a Richardom C. Shankom i tímom z Vonkajších vzťahov, ktoré sa uskutočnilo vo firemných priestoroch na Alžbetinej ulici v Košiciach 27. októbra 2016, vládla nezameniteľná atmosféra. Plná očakávaní, ale aj spolupatričnosti a empatie, ktorých v dnešnom svete nikdy nie je dosť...

„Sme radi, že sme sa dnes mohli stretnúť,“ prihovoril sa hutníkom a ich rodinám prezident spoločnosti Scott Buckiso. „Blíži sa obdobie, ktoré ja osobne mám z celého roka najradšej. V USA obdobie sviatkov začína o čosi skôr, ako na Slovensku, a to koncom novembra, keď máme Vďakyvzdanie a potom prichádzajú Vianoce. Je to čas, keď si ľudia viac navzájom pomáhajú a v rodinách sme si jeden k druhému o čosi bližšie než po zvyšok roka. Dnes som sa stretol s viacerými našimi zamestnancami a spolu sme hovorili aj o tom, aká dôležitá je spolupatričnosť celej komunity košických hutníkov, aké dôležité je pomáhať ľuďom, ktorí našu pomoc potrebujú. A nielen finančnú, ale aj inú,“ povedal prezident a pred rozdaním kartičiek, na ktoré treba napísať vianočné želanie, i sladkej pozornosti deťom, vyjadril presvedčenie, že vzájomné stretnutia a spolupráca s rodinami zaradenými do projektu Sme s vami v pravý čas bude úspešne pokračovať aj v budúcnosti.

Účasť v projekte neznamená pre rodiny len radosť detí z vianočných darčekov a jednorazovú finančnú výpomoc. Sú to hlavne zážitky získané na rôznych podujatiach či už firemných alebo určeným len im. Aktivity, ktoré absolvovali deti a ich rodičia v práve končiacom sa roku, priblížila Iveta Falatová, nové rodiny predstavila Marianna Belušková, obe z útvaru Riaditeľa pre vonkajšie vzťahy. Ktoré to sú?

Je ich dovedna desať. Kým časť z nich splnila základné podmienky, medzi ktoré patrila dlhodobá, vyše stopäťdesiat dní trvajúca, práceneschopnosť a starostlivosť o najmenej dve deti vo veku do 18 rokov, iných odporučili zaradiť do projektu kolegovia z pracovísk, ktorým ich ťažká životná situácia, v ktorej sa ocitli nie vlastnou vinou, nie je ľahostajná.

Pozvanie prijali štyri rodiny, ktoré boli do projektu pre pretrvávajúci problém zaradené opätovne a tiež päť nových rodín. Patrí k nim rodina Pavla Turinského, ktorej vážne chorý synček Šimonko si vyžaduje starostlivosť dvadsaťštyri hodín denne. S chorobou srdiečka svojho syna bojuje aj rodina Pavla Huďu, rovnako zložitý osud prežívajú aj Norbert a Monika Verboczioví, ktorých synček Kristiánko má okrem detskej mozgovej obrny aj iné zdravotné ťažkosti. Osud dobré zdravie nedoprial ani Eme, dcérke Radoslava Hlebu, ktorá má rovnakú diagnózu. S hlbokým žiaľom sa snaží vyrovnať pani Mária, vdova po našom kolegovi zo Studenej valcovne Vladimírovi Eliášovi, ktorá ostala na výchovu dvoch malých detí, Vladka a Miška, sama. Ťažko sa spamätáva z tragédie Daniela Rusnáková, ktorá prišla pri dopravnej nehode o manžela Petra, nášho kolegu z Oceliarne, a ich dve dcéry o otca. Rodina Róberta Vargovčíka má tri deti, žiaľ, päťročné dievčatko Tamarka je veľmi vážne choré, začiatkom decembra ju čaká vážna operácia v Brne. S podlomeným zdravím, s problémami s chrbticou a končatinami sa borí Eduard Šimko a dlhodobé zdravotné ťažkosti trápia aj otcov malých detí Jána Havrilu a Petra Semana.

Pomôžme spríjemniť sviatky pokoja a mieru všetkým ľuďom dobrej vôle. A urobme deťom radosť. Čo môže byť krajšie?

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...