Vyhľadávanie:

Šport pre široké spektrum telesne postihnutých

Šport pre široké spektrum telesne postihnutých

Vďaka podpore U. S. Steel Košice zavítala slovenská boccia liga prvýkrát do Prešova

Ak sa telesne postihnutý človek rozhodne venovať športu, nemá to vôbec jednoduché, keďže jeho pohybový hendikep zohráva pri výbere rozhodujúcu úlohu. Žiaľ platí, čím väčšie postihnutie, tým menej možností. Našťastie, aj pre najťažšie hendikepovaných ľudí existuje riešenie.

Je ním boccia (vyslovuje sa boča pozn. aut.) - paraolympijský šport určený pre najširšie spektrum telesne postihnutých. Dokonca aj pre tých, ktorí dokážu len "milimetrovo" pohnúť hlavou alebo prstami. Boccia je šport podobný hre pétanque alebo curling. Hrá sa na ihrisku 6 x 12,5 m, kde dvojica hráčov disponuje šiestimi loptičkami (červené a modré), ktoré sa snažia umiestniť čo najbližšie k bielej loptičke (jack).

Boccii sa už niekoľko rokov venujú aj v občianskom združení ZOM Prešov. Prevádzkujú vlastný oddiel Boccia ZOM Prešov, organizujú rôzne turnaje a aktívne hrajú aj v slovenskej boccia lige. Donedávna sa všetky kolá odohrávali iba v rámci západného alebo stredného Slovenska. Členovia ZOM Prešov však chceli pritiahnuť slovenskú boccia ligu aj na východ a zorganizovať ligové kolo v domácom prostredí.

Sen sa im podarilo splniť v apríli tohto roku aj vďaka finančnému grantu, ktorý získali v rámci programu Spoločne pre región organizovaného spoločnosťou U. S. Steel Košice a Karpatskou nadáciou. Peniaze im poslúžili aj na pokrytie ďalších boccia aktivít.

Históriu prepisovali 24. apríla. "V Prešove sme premiérovo hostili hráčov boccii v rámci tretieho ligového kola jednotlivcov kategórie BC3. Ide o najťažší stupeň telesného postihnutia. Hráčom sú k dispozícii asistenti, ktorí na základe ich pokynov nastavujú špeciálne rampy, do ktorých umiestňujú loptičky. Samotný impulz loptičke dávajú telesne postihnutí. Slúžia im na to špeciálne "tykadlá" umiestnené na hlave, alebo šnúrky na prstoch," priblížil detaily turnaja jeden zo spoluorganizátorov a člen ZOM Prešov Rastislav Sabatula. Podujatie sa odohrávalo v priestoroch telocvične ZŠ Mukačevská v Prešove. Ako ďalej R. Sabatula uviedol, výsledky jednotlivých kôl sa zarátavajú do celoslovenského rebríčka, na základe ktorého budú najlepší reprezentovať našu krajinu na najbližších paraolympijských hrách v Rio de Janeiro v roku 2016. V Prešove súťažilo dovedna sedem hráčov z Prešova, Bratislavy, Spišskej Novej Vsi a Žiliny. Z prvenstva sa napokon na radosť všetkých fanúšikov tešil domáci reprezentant Boris Klohna.

Občianske združenie ZOM Prešov z grantu pokrylo aj niekoľko ďalších športovo-spoločenských akcií. V máji napríklad zorganizovali vydarené podujatie Boccia Duel Max. V prešovskom zábavno-obchodnom centre zápolili v boccii ZOM Prešov a OZ Barlička, ktoré tiež pomáha telesne hendikepovaným ľuďom. Cieľom akcie bolo predstaviť tento šport širokej verejnosti, ako aj ľudí, ktorí ho hrajú. Išlo už o štvrtý ročník tohto podujatia s premiérovým víťazstvom OZ Barlička.

Ďalšou veľkou akciou organizovanou OZ ZOM Prešov bol Boccia Day v obci Podlipníky, spojený s benefičným festivalom Koliesko 2014. Hlavným poslaním bolo upozorniť na potreby ľudí s ťažkým telesným postihnutím. Na Boccia Day súťažilo 14 trojčlenných tímov zložených z hendikepovaných, ale aj zdravých hráčov z rôznych partnerských firiem a organizácií.

Bez finančnej podpory U. S. Steel Košice by takéto podujatia nebolo možné zorganizovať. Preto si angažovanosť našej firmy v komunitnom živote členovia OZ ZOM Prešov veľmi cenia. "U. S. Steel Košice je firma, ktorá sa veľmi zaujíma o to, čo sa deje v jej okolí. Nesmierne si to vážime a sme radi, že svoju pomoc nasmerovala aj do Prešova," uviedol na záver R. Sabatula.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...