Vyhľadávanie:

Športový organizátor telom i srdcom

Športový organizátor telom i srdcom

Čas skutočne letí veľmi rýchlo. Je len ťažko uveriť, ale je to už 34 rokov, čo sme sa s ním zoznámili. A nebolo to náhodné stretnutie. Jeho športový duch ho už od prvých krokov v našej hute predurčoval do početnej skupiny vyznavačov športu. Už ako mladého, ambiciózneho inžiniera ho popri práci oslovili športové zápolenia vo VSŽ, a to najprv ako aktívneho športovca, neskôr ako organizátora športových podujatí. Jeho doménou bol zo začiatku futbal, ale láska k športu ho priviedla k organizátorstvu aj iných firemných športových podujatí.

Paľo Sadovský, vážime si tvoju húževnatosť a osobitú zanietenosť pre amatérsky a rekreačný šport vo firme. Organizátorsky si sa podieľal na mnohých turnajoch, kde sa naši športovci väčšinou umiestnili na špici. Len tak úchytkom si spomíname, napríklad, že málokedy naši futbalisti odchádzali spolu s tebou z turnajov porazení. Vieme, že to bola predovšetkým zásluha futbalového tímu, no ty, ako manažér, si sa zhostil veľmi dobre svojich povinností a stal si sa neodmysliteľnou súčasťou mužstva. Bolo to vďaka tvojmu organizátorskému zanieteniu a schopnostiam poskytnúť všetko, čo je potrebné pre športový tím. Pri organizátorských zabezpečeniach si sa vyznačoval korektnosťou a poctivým prístupom. Vážime si tvoju obetavosť, dochvíľnosť a presnosť. Si to proste ty a tvoje firemnému športu oddané srdce. Trvale si prispieval k zdravej športovej atmosfére na športoviskách USSK.

Plodné športové pôsobenie sprevádzalo Paľa počas celého pôsobenia v našej spoločnosti. Hneď po nástupe do VSŽ v roku 1974, ešte ako aktívny hráč Inžinierskych stavieb, pravidelne reprezentoval prevádzku OD3 vo futbalových zápoleniach v závode Údržba. Vždy si kládol za povinnosť byť tam, kde sa športovalo a vždy aktívne vstupoval do športového diania. Najprv na svojom pracovisku, neskôr i v celej našej spoločnosti.

Celoživotne mu šport učaril, vždy mu bol blízkym a oddaným priateľom. Ako sme spomenuli, jeho doménou bol futbal. Tomu sa venoval nielen ako aktívny futbalista, ale vyše 20 rokov pôsobil ako športový dopisovateľ z Košíc pre dodnes populárny pražský denník Mladá fronta. Týždenne informoval jej čitateľov o ligovom dianí z Košíc z oblasti ligového futbalu i hokeja. Aj preto dodnes veľmi rád spomína na slávu košických futbalových tímov VSS a Lokomotívy zo 70. rokov. Okrem iného aj preto, lebo dvaja košickí futbalisti sa zaslúžili o nezabudnuteľný futbalový titul majstra Európy v roku 1976. Sám rád spomína na časy, keď v roku 1986 boli Košice dosť nečakane centrom federálneho hokeja. Hokejisti vtedajšieho VSŽ prepísali históriu československého hokeja, keď pre Slovensko a Košice vybojovali prvý federálny majstrovský titul a tvorili aj jadro štátnej reprezentácie. A on z tohto diania písal komentáre do Prahy.

Pri osobe Paľa Sadovského nemôžeme zabúdať na fakt, že od roku 1990 popri svojej práci na personálnom odbore, organizoval aj športové podujatia pre spoločnosť Oceľ a neskôr i celé VSŽ. Futbalové, hokejové, volejbalové, stolnotenisové, kolkárske i šachové turnaje niesli jeho organizátorskú pečať. Pod jeho záštitou sa tieto podujatia udržali dodnes a i vtedy ako teraz mali svoj cveng.

Vďaka jeho osobnému prispeniu nebol hokejový turnaj o majstra spoločnosti prerušený ani v jednom ročníku, teda ani v kritických časoch, keď bol v Košiciach jediný zimný štadión a v meste bol problém dostať sa niekde na ľad. Spolu s ďalšími organizátormi, najmä zo závodu Doprava, sa nezľakli problémov a zvládli náročné hokejové turnaje. Preto aj jeho zásluhou nedávno oslávil náš hokejový šampionát v spoločnosti 40 rokov svojho trvania. I na tomto prípade dokumentujeme, že Paľa nič neodrádzalo a vždy sa dokázal s každou nepriazňou športovo vyrovnať.

Volejbaloví priaznivci si iste spomenú na časy, keď u nás, vo firme, bol desať rokov veľmi populárny 24-hodinový nonstop volejbalový turnaj. "Dvadsaťštvorka" sa vyznačovala veľkým záujmom a masovou účasťou našich zamestnancov. Pritom len málokto si teraz spomenie, že i na tomto turnaji bol hlavným organizátorom práve Pavol Sadovský.

On sám síce nikdy nebol vrcholovým športovcom, no šport ho vždy fascinoval a športu sa venoval nielen ako športový organizátor či dopisovateľ. V posledných rokoch, v závere pôsobenia v našej firme, pridal sa k športu ako tréner a manažér futbalového mužstva. Vedie futbalistov reprezentujúcich firmu na turnajoch doma i v blízkom zahraničí, v posledných rokoch aj futbalistov vedenia USSK. Bol pri všetkých úspechoch nášho mužstva, ktoré firmu tak úspešne reprezentovalo. Svojím dielom prispel k úspechom našich futbalistov. Tí pod jeho vedením niekoľkokrát vyhrali turnaje v malom futbale organizované na úrovni mesta, kraja i za hranicami. Ako sám Paľo rád hovorí: "Šport ma držal a drží medzi mladými". On sám to aj potvrdzuje a cíti sa rovnako mladý ako jeho zverenci. Oni o ňom tvrdia, že je nezmar a radi pridávajú, že vždy bolo na neho spoľahnutie. Sám nehľadel na čas, nešetril námahou a vždy si našiel miesto na aktívnu podporu nášho športu v USSK. Svojím dielom sa zapísal do bohatej histórie rekreačného športu v našej firme. Nikdy neobsedel doma, vždy bol na poli športu aktívny a jeho srdcovou záležitosťou boli mladí športovci našej firmy.

Na záver ešte niečo. Paľo bol a je aj dnes, i keď zriedkavejšie, dlhoročným prispievateľom do našich podnikových novín Oceľ východu. Dlhé roky aktuálnymi článkami informoval o práci mladých a o dianí na poli športu a kultúry v našej firme.

Na jednej strane je nám ľúto, že odchádzaš od nás. Tvoje záväzky k firme sa skončili. Ale na strane druhej, máme dobrý pocit, že sme mali možnosť stretnúť človeka tak zanieteného pre šport, ako málokto. Samozrejme, že ti prajeme všetko dobré, zdravie, šťastie a pohodu v rodine, ale aj veľa úspechov a osobnej invencie i na dôchodku. Veríme, že rovnako nezabudneš na nás, všetkých rekreačných športovcov v našej firme a športu ostaneš naďalej verný. Nelúčime sa a radi ťa privítame na našich športových podujatiach i v budúcnosti. Radi sa s tebou podelíme o úspechy na rekreačnom, športovom poli a iste nám, športovcom, rád i v niečom pomôžeš či poradíš.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...