Vyhľadávanie:

Stánok oceliarov Košičanov oslovil

Stánok oceliarov Košičanov oslovil

Otvorenie Košických Vianoc v hustom daždi

Musel v tom byť čert, že práve v predvečer Mikuláša sa na Košice spustil výdatný dážď a znepríjemnil tak stovkám návštevníkov v centre mesta tradičné otvorenie Košických Vianoc. Aj napriek hustému závoju dažďových kvapiek sa však pod pódiom pri Immaculate tlačili malí i veľkí. O symbolické zapálenie vianočného stromčeka a svetelných efektov na Hlavnej ulici sa ako každý rok postarali primátor mesta a prezident oceliarskej spoločnosti, ktorá toto podujatie podporuje a spoluorganizuje. František Knapík a George F. Babcoke s manželkami Martou a Kathleen sa Košičanom prihovorili vetami, v ktorých rezonovali najmä slová o spolupatričnosti, pokoji a láske. Košice boli v piatkový večer spojené virtuálnym obrazom aj s francúzskym mestom Lyon, ktoré bude v roku 2013, rovnako ako naše mesto, Európskym hlavným mestom kultúry.

Približne od pol šiestej do siedmej večer sa uzimení a zmoknutí, ale napriek tomu veselí Košičania, zabávali pri Mikulášskej klauniáde, programe, ktorý pre obyvateľov mesta pripravila oceliarska spoločnosť. Bruno Ciberej ako moderátor, tanečná skupina Hviezdička, speváčka Dominika Mirgová a jej kolega zo Superstar Tomáš Krak a klaun Adrián ponúkli divákom príjemnú zábavu.

Pred svojich rovesníkov predstúpila aj víťazka výtvarnej súťaže U. S. Steel Košice, jedenásťročná Kamila Beľušová. Od riaditeľa pre Vonkajšie vzťahy U. S. Steel Košice Jána Baču si prevzala výhru, MP4 prehrávač. "Aký bol Mikuláš?," vyzvedali sme v zákulisí, kde čakala spolu s mamou na pozvanie na pódium. "Budem to vedieť až zajtra ráno," odpovedala a po očku pozrela na mamu. "Prehrávaču sa veľmi teším," dodala žiačka Základnej školy na Čordákovej 50 v Košiciach. A ako sa o súťaži dozvedela? "Od otca, ktorý pracuje v rúrovni a noviny Oceľ východu priniesol domov. Nad námetom som dosť dlho rozmýšľala, ale rada kreslím, navštevujem aj výtvarný krúžok a rozhodla som sa to skúsiť." dodala.

Živo bolo aj v blízkosti stánkov na Hlavnej ulici. Primátor Košíc s prezidentom USSK v stánku mesta predávali primátorský punč. Výťažok z predaja putuje každý rok odkázaným. Tento rok pre Detský klub zdravotne postihnutých detí na Ťahanovských riadkoch v Košiciach a Východoslovenský onkologický ústav. Svoj stánok otvorila aj U. S. Steel Košice a ako prvá sa v ňom prezentovala Detská fakultná nemocnica v Košiciach. "Vyzbierali sme viac ako 6350 korún, je to viac ako vlani," povedala nám referentka pre styk DFN s verejnosťou Veronika Krausová. "Napriek dažďu sa pri stánku pristavilo veľa ľudí. Finančne nás tento rok podporilo veľa mladých ľudí, v minulosti skôr dôchodcovia. Ľudí oslovovalo meranie saturácie krvi kyslíkom a meranie krvného tlaku, páčili sa im tiež výtvarné práce detí z nemocnice. Viacerí spomenuli, že si nás pamätajú z vlaňajška, že nemocnicu poznajú a uznali, že potrebujeme novú zdravotnícku techniku a rýchlu diagnostiku pre deti."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...