Vyhľadávanie:

Stará studňa v novom šate

Stará studňa v novom šate



Grant z programu Spoločne pre región využili aj v Kostoľanoch nad Hornádom

Ešte v marci tohto roka bola stará obecná studňa v Kostoľanoch nad Hornádom prikrytá betónovým panelom a zarastená burinou. Dnes je všetko inak. Táto pamätihodnosť obce sa zmenila na nepoznanie a jej okolie zdobia vkusné záhony. Zrekonštruovali ju vďaka grantu z programu Spoločne pre región, ktorý každoročne vyhlasujú spoločnosť U. S. Steel Košice a Karpatská nadácia.

Presný rok vzniku studne miestni nepoznajú, našli by ste ju však už na dobových fotografiách zo začiatku 20. storočia. Oddeľuje hlavnú cestu od obecného potoka a v minulosti ju využívali obyvatelia dolného konca Kostolian. "V súčasnosti studňu ako zdroj pitnej vody nepoužívame, pretože sme ešte nedali urobiť chemický rozbor. Do budúcnosti však s touto alternatívou uvažujeme," prezrádza plány so studňou starosta Anton Medvec, ktorý bol zároveň aj hlavným koordinátorom rekonštrukčných prác. "Najprv sme ju odkryli a vyčistili od nánosov hliny a buriny. Snažili sme sa zachovať pôvodný dizajn, pri čom nám pomohli dobové fotografie. Nad studňu sme umiestnili drevenú striešku a momentálne pracujeme na jej sfunkčnení. Ešte chýba osadiť retiazku s vedierkom," dodáva. S prácami začali v apríli tohto roku. Počas víkendov zorganizovali päť celodenných brigád. Menšie skupinky dobrovoľníkov pracovali aj počas týždňa po príchode zo zamestnania. Okrem prvého muža Kostolian priložili ruky k dielu aj obecní poslanci a niekoľko obyvateľov.

Cieľom revitalizácie však nebola len spomínaná studňa. Z grantu financovali aj úpravu záhonov v jej okolí. S rozmiestnením a výberom drevín pomohol zástupca starostu, ktorý je záhradným architektom. V Kostoľanoch tiež upravili kvetinový záhon pred starou školou, nachádzajúcou sa v blízkosti studne. "Vybrali sme také rastliny, ktoré boli pre našu obec v minulosti charakteristické. Kostoľany niekedy nazývali ružová dedina, preto sme použili tento druh kvetov. S pestovaním ruží začal v našej obci učiteľ Michal Smolko, ktorý tu pôsobil počas prvej Československej republiky. Vysadili sme tiež levandule. Tento druh kvetov sme venovali nášmu ďalšiemu rodákovi, básnikovi Lászlovi Mécsovi. Na sklonku života pôsobil v maďarskom kláštore v Pannonhalme, pre ktorý sú typické práve levandule," ozrejmuje A. Medvec prečo vybrali spomínané druhy.

Podľa starostu išli všetky práce bez výraznejších problémov, ťažkosti robilo jedine horúce počasie. Vysoké teploty neprospievali záhonom, aby nevyschli, museli ich zavlažovať. Do plnej krásy by sa mali rozvinúť až na budúcu jar.

Revitalizované centrum Kostolian pozitívne hodnotia aj dedinčania, či obyvatelia susedných obcí, ktorí tadiaľ prechádzajú. Starosta má plány aj na nasledujúci rok. "V ďalšej etape by sme chceli revitalizovať miestny park. Je dosť zanedbaný a radi by sme doň vrátili život. Na to však budú potrebné ďalšie financie, preto nevylučujeme, že o grant zabojujeme opäť," dodáva na záver.


Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...