Vyhľadávanie:

Starým veciam vdychujú nový život

Starým veciam vdychujú nový život

Recykluj a vyhraj sme odovzdali ceny

Správanie sa niektorých ľudí, ktorým chýba ekologické povedomie, jednoducho nemožno akceptovať. Už aj preto, že svojím konaním poškodzujú životné prostredie nás všetkých a budúcim generáciám nedávajú veľmi na výber. Po príklad netreba chodiť ďaleko. Reč je o stovkách ba tisíckach plastových fliaš, ktoré našinec nájde aj na tých najnepochopiteľnejších miestach. Nemajú nohy, neprišli tam samé od seba...Nakoniec, sami sme sa nedávno presvedčili, že aj v okolí fabriky je náznakov čiernych skládok, ktorým dáva možnosť rásť práve tento artikel, dosť.

Fľaše s väčším i menším objemom, zelené, biele, modré... Zarytí ochranári by ich výrobu najradšej zrušili. Tí miernejší poukazujú na možnosť, ktorá by priniesla zaručený výsledok. PET fľaše jednoducho zálohovať. Stačilo by zopár centami. O čo by ste sa stavili, že po porozhadzovaných "buteľkách" na brehoch potokov a riek, na sídliskách, v parkoch, priekopách vedľa ciest, ihriskách alebo aj hlboko v lesoch a chránených krajinných oblastiach by neostalo ani pamiatky? Zmizli by sťa šibnutím čarovného prútika...

I na tom sa v rámci živej diskusie počas vyhodnotenia ekologickej súťaže Recykluj a vyhraj alebo Zo starého nové, ktorú pripravila redakcia Ocele východu s útvarom GM pre environment, zhodli minulý týždeň, v utorok 10. júla 2012, všetci jej víťazi. Na stretnutí s riaditeľom pre environment prvovýroby a podpory výroby Milošom Fodorom, riaditeľom pre environment finálnej výroby a monitoring Jozefom Martošom a riaditeľom pre vonkajšie vzťahy Jánom Bačom sa hovorilo aj o celom rade ďalších otázok súvisiacich so skvalitňovaním životného prostredia, aktivitách, ktoré spoločnosť U. S. Steel Košice v tomto smere podniká, i o dobrých ekologických praktikách jednotlivcov.

Disponujú nimi aj výhercovia súťaže, do ktorej sa, ako svorne konštatovali, zapojili veľmi radi. A prijali by aj jej pokračovanie. Aj preto, že sami dávajú recyklácii zelenú a starým, na prvý pohľad už nepotrebným veciam okolo seba vdychujú nový život. Druhý odlievač z divízneho závodu Oceliareň Marek Balog postavil na svojej záhrade unikátny fóliovník z plastových fliaš, asistentka z útvaru GM pre nákup Milota Sabolová opätovne využíva opotrebovaný textil, kartónové škatule či použité konzervy a vyrába z nich nádherné veci, koksár Róbert Andráši prišiel na zaujímavý spôsob ako recyklovať vrchnáky od PET fliaš, dôchodca Pavol Bucsuházy vyrába zo starých cielt všakovaké užitočné predmety a ak by každý realizoval praktiky technickej pracovníčky odboru materiálové kódovanie Dany Molčanovej, svet by bol určite krajší a životné prostredie menej znečistené.

Všetci si zo stretnutia odniesli výhry v podobe ekologických výrobkov. V nasledujúcich vydaniach Ocele východu vám ich postupne predstavíme.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...