Vyhľadávanie:

Steel Park ideálne zapadá do moderne vnímanej kultúry

Steel Park ideálne zapadá do moderne vnímanej kultúry

Kasárne/Kulturpark oficiálne otvorili

Slávnostným prestrihnutím pásky oficiálne otvorili minulý týždeň v pondelok, 2. septembra 2013, najrozsiahlejší investičný projekt Európskeho hlavného mesta kultúry 2013 -Kasárne/Kulturpark. Na ceremoniáli nechýbal minister kultúry SR Marek Maďarič, poslanec Národnej rady SR Otto Brixi, primátor Košíc Richard Raši a ďalší predstavitelia mesta, zástupcovia mestskej i regionálnej samosprávy, generálnych konzulátov, akademickej obce i podnikateľskej sféry. Spoločnosť U. S. Steel Košice reprezentovali prezident George F. Babcoke, viceprezidenti Elena Petrášková a Vladimír Jacko a ďalší manažéri firmy.

V priebehu roka vzniklo z nevyužívaných kasárenských priestorov multižánrové centrum, ktoré si vyžiadalo investície vo výške viac ako 26 miliónov eur.

Kasárne/Kulturpark?ponúkajú jedinečný otvorený priestor, v ktorom je možné súbežne usporiadať až osem hudobno-literárnych podujatí na drevených exteriérových pódiách, päť workshopov v pavilónoch a tanečných sálach, tri výstavy v galérii, dva koncerty, konferencie, divadelné alebo tanečné predstavenia v multifunkčných sálach pre tristo divákov a poskytnúť priestory pre stovky kreatívcov angažujúcich sa v oblasti nových médií, architektúry, dizajnu, literatúry či vizuálneho umenia. Vybudovanie nového kultúrneho centra Košíc ocenil v svojom príhovore i minister Marek Maďarič. "Kasárne/Kulturpark majú obrovský potenciál. Silným želaním všetkých je, aby sa im podarilo vdýchnuť život, aby ho tí, čo budú mať jeho prevádzku na starosti, naplnili takými aktivitami a kreativitou aby sem pritiahli čo najviac ľudí. Aby to bol areál nielen pre začínajúcich umelcov, ale aj oddychujúce rodiny, aby sa tu renesančne spájalo umenie a veda," povedal.

Podľa primátora Richarda Rašiho získavajú Košičania nový unikátny priestor, ktorý rozširuje historické centrum mesta a ktorý má nielen košický a slovenský, ale aj európsky rozmer. Prehliadka Kasární/Kulturparku začala v Steel Parku - Kreatívnej fabrike, ktorý je ich súčasťou a v ktorom v súčasnosti prebieha testovacia prevádzka. Pri vchode do budovy účastníkov otváracieho ceremoniálu privítal prezident spoločnosti U. S. Steel Košice George F. Babcoke. "Steel Park - Kreatívna fabrika je výsledkom spolupráce U. S. Steel Košice, Technickej univerzity v Košiciach, Slovenskej akadémie vied a Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach," pripomenul a zdôraznil, že jeho realizácia by nebola možná bez podpory ministerstva kultúry, samosprávy mesta i kraja. "Dúfame, že tento projekt naštartuje technické a vedecké myslenie v povedomí mladých ľudí v meste i celom regióne," vyjadril presvedčenie a okrem iného vyslovil želanie: "Technika a inžinierstvo sú v kreatívnej fabrike podané hravou formou, veríme, že bude mládež nielen vzdelávať, ale aj inšpirovať. Hádam z nej v budúcnosti vyrastú lídri slovenského priemyslu." Priestory kreatívnej fabriky potom zaplnili hostia. Minister Marek Maďarič, primátor Richard Raši, riaditeľ neziskovej organizácie Košice 2013 Ján Sudzina, ale aj ďalší si v sprievode prezidenta košickej oceliarne Georgea F. Babcoka a topmanažérov firmy so záujmom pozreli exponáty na všetkých troch podlažiach a v rámci testovacej prevádzky si niektoré aj vyskúšali.

"Myslím si, že Steel Park úplne ideálne zapadá do moderne vnímanej kultúry," povedal pre Oceľ východu po prehliadke Steel Parku minister kultúry SR Marek Maďarič. "Projekt nie je odtrhnutý od reality, lebo vychádza z podmienok tunajšieho najvýznamnejšieho podniku. Už po takej krátkej prehliadke je jasné, že deti budú fascinovať všetky možnosti, ktoré si tam budú môcť vyskúšať. A to hravou a modernou formou, v ktorej sa prelína technika, veda, ale občas tam prebleskne cez kreativitu aj umenie. Považujem to za renesančnú symbiózu."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...