Vyhľadávanie:

Štefan Dušan Baláž a Pavol Kvoriak - kolegovia i priatelia

Štefan Dušan Baláž a Pavol Kvoriak - kolegovia i priatelia

V Galérii U. S. Steel Košice ďalšia výstava košických výtvarníkov

vernisáž
Hlavní aktéri vernisáže - Štefan Dušan Baláž (vľavo) a Pavol Kvoriak.

V Galérii U. S. Steel Košice vo vstupnom areáli firmy sprístupnili pre verejnosť 30. septembra ďalšiu výstavu. Tentoraz známych košických výtvarníkov a i dobrých priateľov - Štefana Dušana Baláža (1950) a Pavla Kvoriaka (1956). Na vernisáži sa zúčastnil prezident U. S. Steel Košice Christopher Navetta a ďalší predstavitelia spoločnosti, známi a priatelia umelcov.

Autori predstavujú spolu približne štyridsať prác, ktoré vytvorili v ostatnom období. Expresívne poňaté obrazy Š. D. Baláža, maľované olejom a akrylom, sú tematicky sústredené na ženu. Ženu matku, stvoriteľku života, priateľku, manželku i kurtizánu. Inšpiráciu nachádza aj v krajinných scenériách a zátišiach. Netají sa blízkym vzťahom k poézii, najmä k Válkovej a Baudelairovej. "V umení človek nikdy nevie, či je pre autora príjemnejšie objaviť náhodný zákon, či zákonite nájsť náhodu. Určite je však pre mňa príjemné sa nekonečne približovať k niečomu, čo hľadám. Mojím životným krédom nie je teória - je to zážitok - precítenie - a neustále hľadanie seba v tomto svete, svet v sebe, ale hlavne seba v sebe," vyznáva sa.

Tvorbu tohto výtvarníka, ktorého obrazy mohli vidieť návštevníci na vyše dvoch desiatkach výstav na Slovensku, Maďarsku a Švajčiarsku, ale i v USA, kde absolvoval v roku 1993 i študijný pobyt, najviac ovplyvnil akademický maliar Július Hegyessi, u ktorého v rokoch 1976 - 1980 navštevoval hodiny kresby a maľby. Vo výtvarných kruhoch Š. D. Baláža poznajú i ako organizátora maliarskych a sochárskych sympózií a plenérov.

Obrazy Pavla Kvoriaka zaujmú zemitými farbami prírody. Prezentuje sa najmä abstraktnou a figurálnou tvorbou. V jeho výraznom rukopise sa odrážajú námety krajiny, najmä podtatranskej, intímnu komornú tvorbu prezentujú obľúbené baletky. Z obrazov, ako povedala kurátorka výstavy Andrea Martinová, cítiť dotyk hudobného génia. Hudba je totiž pre tohto grafika a maliara pri tvorbe nevyhnutným sprievodcom. V ostatnom čase nachádza inšpiráciu v hudbe džezmana Milesa Davisa. Milovníci výtvarného umenia mohli vzhliadnuť diela Pavla Kvoriaka, absolventa SPŠ v Prahe a ŠUP v Košiciach, na šiestich samostatných výstavách na Slovensku a deviatich kolektívnych výstavách doma aj v zahraničí. Rovnako ako Š.D. Baláž rok pobudol na študijnom pobyte v USA. Starší železiari si ho určite pamätajú z bývalého Domu kultúry VSŽ, kde bol jedenásť rokov výtvarníkom.

Výstava je otvorená do konca októbra v pondelok až piatok od 8.30 do 16.00 hod.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...