Vyhľadávanie:

Štíhle firmy sú viac fit

Štíhle firmy sú viac fit

Trend konferencia Lean manažment 2016 už aj v Košiciach

Týždenník Trend v spolupráci so spoločnosťou CEIT zorganizoval 4. februára 2016 po prvý raz v Košiciach Trend konferenciu Lean manažment 2016 - Štíhle firmy sú viac fit. Na podujatí sa zúčastnili popredné spoločnosti najmä z východného Slovenska, medzi nimi aj U. S. Steel Košice.

Lean manažment nie je na Slovensku ničím novým a mnohým firmám pomáha zvyšovať výkonnosť na takmer svetovú úroveň. Uplatniť štíhlu výrobu a procesy však nie je jednoduché, realizáciu sprevádzajú aj ťažkosti. Konferencia umožnila zoznámiť sa s prístupmi v konkrétnych firmách – v akej situácii sa ocitli, aké výzvy riešili, čo predchádzalo rozhodnutiu, ich výber z viacerých alternatív, prekážky, ktorým museli čeliť, aké výsledky napokon dosiahli a načrtla aj smerovanie do budúcnosti smerom k Priemyslu 4.0.

O svoje poznatky sa podelili zástupcovia zo spoločností CEIT, Whirlpool, Embraco Slovakia, Osram, Faurecia Leather Košice, Kiekert-CS, SWEP Slovakia, Bukóza Holding, Tomra Sorting Solutions, RIGHT POWER a U. S. Steel Košice. Skúsenosti s využitím nástrojov Lean Six Sigma v praxi a v procese transformácie našej spoločnosti prezentoval vedúci odboru Projekty zdokonaľovania procesov a technológií Marian Halušťok.

Na konferencii sa zúčastnil aj viceprezident USSK pre výrobu Marcel Novosad, ktorého, okrem iných, zaujali hlavne Miloš Bugan, generálny riaditeľ CEIT Group, s prednáškou Lean v koncepte Industry 4.0 a Michal Major, generálny riaditeľ Whirlpool s prednáškou Back to the roots & digital factory. Vo vystúpeniach načrtli smerovanie do budúcnosti nielen pre Lean manažment, čím sa stáva štvrtá priemyselná revolúcia, alebo ako je to teraz populárne Priemysel 4.0. Táto revolúcia je postavená na využívaní kyber fyzického systému a SMART chytrých riešení. Konštatovania „Produkt vyrábaný iba na základe skutočne on-line zadaných reálnych výrobných požiadaviek“, „Samo organizovaná integrovaná výroba prepojená na funkčný dodávateľsko-odberateľský reťazec“ alebo „Flexibilné rozhodovanie na základe „on-line stavu“ nie sú len želaním, ale stávajú sa realitou. Ako viacerí prezentujúci zdôraznili, Priemysel 4.0 nie je len o uplatňovaní nových chytrých riešení, ale vyžaduje si aj jeden kľúčový komponent – peopleware, ľudí, ktorí navrhujú produkty, rozhodujú o pravidlách a parametroch výroby a logistiky. Integrácia nových spôsobov výroby, využitie nových materiálov a nových Smart nástrojov si bude vyžadovať aj úplne nové zručnosti.

Ak vás téma štvrtej priemyselnej revolúcie zaujala, odkazy na zaujímavé články resp. materiály si môže prečítať aj v adresári Priemysel 4.0

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...