Vyhľadávanie:

Stop čínskemu dumpingu

Stop čínskemu dumpingu

Košickí oceliari boli súčasťou manifestácie európskych hutníkov v Bruseli

Bezmála päťtisíc hutníkov, vrátane pätnástich najvyšších predstaviteľov z rôznych oceliarní Európy, zaplnilo v pondelok 15. februára 2016 ulice európskej štvrte v Bruseli, ako domáci hovoria miestu, kde sídli Európsky parlament, Európska komisia a ďalšie orgány Európskej únie. Pripojili sa k tisícom zamestnancov, zamestnávateľov a zástupcov odborov z najväčších európskych priemyselných firiem spojených v priemyselnom združení AEGIS Europe, ktoré pochod s pomocou Euroferu (Združenie európskych výrobcov ocele) zastrešovalo. Pestrofarebný sprievod bolo nielen dobre vidieť, ale aj počuť. Zvuky bubnov, trúbok, píšťal, zvončekov na bicykle, skandovanie za férový medzinárodný obchod, ako aj proti udeleniu štatútu trhovej ekonomiky Číne, ale i transparenty s jasne pomenovanými problémami, ktoré sužujú zamestnancov starého kontinentu s požiadavkou zachovať pracovné miesta, patrili lídrom Európskej únie. Od ich rozhodnutia totiž závisí ďalší osud európskeho priemyslu, vrátane oceliarskeho, ktorý v súčasnosti zápasí s nečestnými obchodnými praktikami, za ktorými je umelo lacný dovoz.

V pochode aj sto zamestnancov U. S. Steel Košice

Pochod hutníkov podporilo aj sto železiarov z našej spoločnosti. Dva autobusy so zamestnancami z rôznych pracovísk podniku, odborármi a predsedom Rady odborov OZ KOVO Mikulášom Hintošom, sa na cestu z Košíc do Belgicka vydali v sobotu večer. Do chladného a rozpršaného Bruselu dorazili po dvadsiatich dvoch hodinách cesty v nedeľu popoludní. Neskôr sa k nim pripojili aj prezident U. S. Steel Košice Scott Buckiso a viceprezidenti Martin Pitorák a Richard C. Shank. V pondelok ráno vyrazili na zhromaždisko v rozľahlom parku Arc du Cinquantenaire, odkiaľ sa presunuli na Avenue Joyeuse, miesto štartu pochodu. V množstve ľudí sme videli kolegov z koncernu Arcelor Mittal vo Francúzsku, Belgicku, Nemecku, hutníkov z Tata Steel vo Veľkej Británii, Thyssenkruppu v Nemecku, Rakúšanov z Voestalpine, poľských i českých oceliarov a reprezentantov ďalších európskych podnikov. Dav sa popod oblúk múzea Cinquantenaire, v ktorom sa nachádza 350 tisíc artefaktov z európskej aj mimoeurópskej civilizácie od praveku po súčasnosť, pomaly posúval k improvizovanému pódiu vytvorenom na kamióne. Bubny na tribúne na chvíľu zmĺkli, aby prepustili slovo prezidentovi Euroferu a ďalším rečníkom, medzi ktorými bol aj generálny riaditeľ Euroferu Axel Eggert a Antonio Tajani, ktorý sa ako bývalý eurokomisár pre priemysel a podnikanie zasadzoval o oživenie oceliarskeho priemyslu za pomoci Akčného plánu pre európsky oceliarsky priemysel. Hovorili o hlavnom poslaní pochodu: Zastaviť čínsky dumping a udržať tak rast a pracovné miesta v Európe. Povedať nie udeleniu štatútu trhovej ekonomiky Číne. Každú zúčastnenú krajinu na záver pozdravili v jej jazyku. V približne rovnakom čase vystúpil v živom vysielaní televízie BBC prezident Scott Buckiso. Hovoril o dôvodoch našej účasti v Bruseli a s novinármi sa na tlačovej konferencii stretol výkonný viceprezident a CEO Arcelor Mittal pre Európu, ploché valcované výrobky, prezident Euroferu Geert van Poelvoorde. Informoval aj o požiadavkách európskych výrobcov ocele, s ktorými sa obracajú na Európsku komisiu, a to práve v čase, keď sa v Bruseli stretávajú vysokí predstavitelia vlád a európski štátnici s cieľom hovoriť o budúcnosti oceliarskeho priemyslu v Európe. „Európski výrobcovia ocele potrebujú adekvátnu politickú podporu, aby vytvorili spravodlivé konkurenčné podmienky. Preto sa na Komisiu EÚ obraciame s tromi špecifickými požiadavkami: 1. Naliehavo preveriť proces implementácie nástrojov na ochranu obchodu a čas tejto implementácie. 2. Modernizovať nástroje na ochranu obchodu a prispôsobiť ich na použitie v súčasnom trhu. 3. Neudeliť Číne status trhovej ekonomiky, pretože je jasné, že nespĺňa kritériá trhovej ekonomiky. A aj keď to nie je témou dnešných dní, toto je štvrtá dôležitá oblasť: 4. Úprava schémy obchodovania EÚ tak, aby európski oceliari neboli v konkurenčnej nevýhode v porovnaní so svetovými výrobcami ocele.“

Hlasy našich kolegov

Na zoradisku sme stihli vyspovedať aj zopár našich kolegov. Boli sme zvedaví, aký majú názor na súčasnú situáciu v oceliarstve, ako sa kríza prejavuje na ich pracoviskách a čo očakávajú od pochodu v Bruseli. „Predovšetkým sme tu, aby sme podporili zachovanie pracovných miest v oceliarstve, veď ide aj o naše pozície,“ uviedol operátor odsírenia z oceliarne Peter Radosa. O tom, že pochod má zmysel, bol presvedčený aj Július Goleňa z DZ Zušľachťovne a obalová vetva. „Už len príprava na pochod priniesla výsledky, vidíme, že Európska komisia už ohlásila dočasné dumpingové clá na plochú, za studena valcovanú oceľ z Číny a Ruska.“ Skupinka energetikov, vysokopeciarov a zástupcov Refraka verí, že clá pomôžu. „Ľudia sú kvôli Číne v neistote, majú strach o budúcnosť,“ zhodli sa, „treba, aby európski politici zasiahli.“ „Veríme, že to, že sme tu, pomôže. Ide o našu budúcnosť,“ dodal Peter Lebenský z DZ Energetika. „Odkedy Číňania oceľ dumpujú, cítime to aj my v prevádzke. Roboty je menej,“ konštatoval Jordan Kolimečkov z DZ Expedícia. „Dúfam, že dnešná akcia veci pomôže.“ Naopak kolegovia Jána Labana zo studenej valcovne si ťažkajú, že sa v práci ani nezastavia. „Hovoria, že robia viac, ale necítia to na príjmoch.“ Aj to je dôsledok toho, že ceny ocele išli dole. Odboroví predáci Monika Jeníková a Ivan Dávid sú presvedčení, že čínske produkty sa kvalitou našim nevyrovnajú a dodávajú, že vôbec všeobecný záujem o výrobky z tejto krajiny súvisí s kúpyschopnosťou obyvateľstva. Milan Kožej zo studenej valcovne by rád medzi Slovákmi videl aj našich europoslancov. Viceprezident Martin Pitorák si myslí, že akcia takéhoto rozsahu, akou je pochod tisícov oceliarov, je pre politikov signálom, že treba niečo urobiť. „Situácia na trhu s oceľou ovplyvňuje životy mnohých rodín hutníkov. Dôkazy o tom, čo záplava lacnej čínskej ocele spôsobila v USA, máme aj v našej korporácii. Verím, že Európska komisia prijme čo najskôr príslušné opatrenia, aby zabránila takému dovozu ocele do Európy,“ uviedol. Dovoz veľmi lacnej dumpovanej ocele z Číny do Európy trvá veľmi dlho, myslí si aj predseda Rady odborov OZ KOVO Mikuláš Hintoš. „Európska komisia už urobila síce určité kroky, napríklad ohlásila zavedenie cla, nevieme však ešte presne na ktoré výrobky a odkedy. V každom prípade sme proti udeleniu štatútu trhovej ekonomiky Číne, čo by situáciu ešte viac vyhrotilo. V Európe je v ohrození 330 tisíc ľudí priamo či nepriamo spojených s oceliarstvom.“ Podobný názor má aj predseda OZ KOVO Emil Machyna, ktorý kráčal v sprievode spolu s Košičanmi. „Treba konať čím skôr a brániť sa ochrannými opatreniami. Či už ide o kvóty, clá alebo zamietnutie štatútu trhovej ekonomiky Číne. Som presvedčený, že Čína trhovou ekonomikou nie je.“

Sprievod sa medzitým pohol ďalej smerom k moderným budovám EÚ zo skla a kovu, v ktorých vraj pracuje až 10 tisíc úradníkov. V nižších poschodiach sa sem-tam objavila zvedavá tvár, zato biele goliere na chodníkoch neváhali vytiahnuť mobily a zvečniť si situáciu.

Pochod rezonoval na mnohých stretnutiach

Zhodou náhod sa v rovnakom čase na pôde Európskej komisie konala aj konferencia o energeticky intenzívnych odvetviach priemyslu, na ktorej bol jedným z hlavných rečníkov minister hospodárstva SR Vazil Hudák. Ako uviedol, členské krajiny Únie tlačia na Európsku komisiu, aby v dumpingových záležitostiach postupovala rýchlejšie na ochranu domácich výrobcov, nezávisle od toho, či ide o tovary z Číny alebo Ruska. Predstavitelia európskych oceliarní, medzi nimi aj prezident U. S. Steel Košice, sa podvečer stretli tiež s eurokomisárkou pre obchod Ceciliou Malmströmovou, s ktorou diskutovali o pálčivých témach priemyslu.

„Išli sme do Bruselu, aby sme nahlas hovorili o tom, čo ohrozuje európsky priemysel a jeho budúcnosť,“ povedal o účasti košických oceliarov na pochode prezident U. S. Steel Košice Scott Buckiso. „ Som hrdý na to, ako aktívne a angažovane sa moji kolegovia z U. S. Steel Košice zaslúžili o vyjadrenie tohto nášho spoločného postoja. Náš odkaz Európskej komisii bol jasný: Musíme zastaviť záplavu výrobkov z Číny a ďalších krajín, ktoré sa v Európe neférovo predávajú za dumpingové ceny. Povedali sme ÁNO pracovným miestam a férovému obchodu, ale takisto sme povedali NIE statusu trhovej ekonomiky pre Čínu. Sme zásadne proti a očakávame od Európskej komisie, že Číne status trhovej ekonomiky neudelí, keďže kritériá trhovej ekonomiky nespĺňa.

Krajiny po celom svete, vrátane Spojených štátov amerických, prijali razantné opatrenia, aby zastavili prúd neférovo dotovaných a dumpovaných produktov z Číny. Aj U. S. Steel Košice poskytuje súčinnosť pri antidumpingovom vyšetrovaní importov a očakáva od Európskej komisie, že zaujme nekompromisný postoj a využije všetky nástroje, ktoré má k dispozícii.

Ďalšia hlasná výzva pre Európsku komisiu sa týkala európskej schémy obchodovania s emisiami a jej návrhu pre obdobie po roku 2020, ktorý kladie pred európskych oceliarov ďalšiu obrovskú prekážku v podobe enormne vysokých finančných nákladov aj pre tie najefektívnejšie prevádzky v Európe. Na strane druhej, environmentálna stopa dumpovaných produktov z Číny je o približne 50 percent vyššia oproti produktom vyrobeným v  Európe. Príliš ambiciózna klimatická politika nesmie byť hrozbou pre konkurencieschopnosť európskeho oceliarskeho priemyslu.

Jednohlasne sme v Bruseli žiadali o globálne rovnaké pravidlá hry. Európska únia má jeden z najotvorenejších trhov na svete a my sme presvedčení, že európski výrobcovia, vrátane U. S. Steel Košice, vedia súťažiť s hocikým, pokiaľ budú v podnikaní platiť férové pravidlá,“ konštatoval prezident U. S. Steel Košice.

Sprievod sa skončil po približne dvoch hodinách. Skupina Košičanov okamžite nasadla do autobusov a vydala sa na spiatočnú cestu do Košíc, kam dorazila v utorok pred poludním.

» fotogaléria

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...