Vyhľadávanie:

Stretnutia s hudbou otvoril Beethoven

Stretnutia s hudbou otvoril Beethoven

Košická hudobná jar s partnerstvom U. S. Steel Košice

Ludwig van Beethoven a jeho Symfónia č. 9 d mol, opus 125 so Schillerovou Ódou na radosť, dokázali v uplynulú stredu zdvihnúť zo sedadiel účastníkov otváracieho koncertu 49. ročníka Košickej hudobnej jari. Pričinili sa o to vynikajúce výkony košických filharmonikov pod taktovkou francúzskeho dirigenta Michela Swierczewskeho, sólistov - Judith Kopecky z Rakúska, Marty Beňačkovej zo Slovenska, Dénesa Gulyása z Maďarska a Richarda Nováka z Českej republiky. Superlatívy odborníkov odzneli na výkony Slovenského filharmonického zboru pod vedením hlavného zbormajstra Mariána Vacha.

Uvedenie Beethovenovej Deviatej symfónie bolo symbolické. Iba niekoľko dní pred otváracím koncertom sa Slovensko stalo členom Európskej únie. Európskou hymnou, ktorú prijala Rada Európy v roku 1972 a používa sa od roku 1986, je práve hudba z poslednej vety Beethovenovej Deviatej symfónie. Medzinárodný hudobný festival, ktorý už druhý týždeň napĺňa pripravený bohatý program, podporuje aj v tomto roku U. S. Steel Košice. Generálne partnerstvo vo svojom príhovore pred otváracím koncertom a na stretnutí priateľov hudby ocenil riaditeľ ŠF Košice Július Klein.

Za výkony sa umelcom poďakoval i viceprezident pre informačné technológie U. S. Steel Košice Peter Stewart Richardson. "Dnešný úžasný koncert," povedal, "ma presvedčil, že sponzorstvo bolo správnym rozhodnutím. Som presvedčený, že koncert rovnako zapôsobil aj na ostatných účastníkov. Želám Štátnej filharmónii Košice takýchto nadšených poslucháčov počas celej Košickej hudobnej jari."

Nadšení poslucháči, plní dojmov z Beethovenovej oslavy Radosti, sa rozchádzali so želaním, aby bratstvo a láska, podstatné znaky deviatej symfónie, ostali dlho medzi nami.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...