Vyhľadávanie:

Stretnutie regiónu s podnikateľmi

Stretnutie regiónu s podnikateľmi

Účastníci investičnej konferencie AUTOCEE SLOVAKIA 2004 v Košiciach a Kechneci

Pod názvom AUTOCEE SLOVAKIA 2004 sa v uplynulých troch dňoch uskutočnila na Slovensku investičná konferencia zameraná na rozvoj automobilového priemyslu v krajine. Podujatie organizovali Veľvyslanectvo USA na Slovensku v spolupráci so spoločnosťou Worldwide Business Research. Cieľom akcie, ktorej hlavným sponzorom bola U. S. Steel Košice, bolo predstaviť možným investorom výhody podnikania na Slovensku.

Približne dvesto účastníkov tretej investičnej konferencie získalo v Bratislave informácie o možnostiach ďalšieho rozvoja automobilového priemyslu na Slovensku od agentúry SARIO a predstaviteľov firiem Volkswagen Slovakia, Ford, PSA Peugeot Citroën a Škoda Auto.

Včerajší deň využilo vyše dvadsať potenciálnych investorov na návštevu východného Slovenska, aby sa bližšie oboznámili s výhodami investovania v regióne. Hostí na pôde U. S. Steel Košice privítal prezident spoločnosti Christopher Navetta. Detailnejší prehľad o vstupe U. S. Steel Corporation do košických železiarní i výsledkoch podnikania poskytol viceprezident pre predaj a marketing Joseph R. Scherrbaum. Generálny manažér pre regionálny rozvoj Juraj Augustín predstavil aktivity Centra pre ekonomický rozvoj a prednosti investovania na východnom Slovensku.

Charakterizoval podnikateľské prostredie v krajine a vyzdvihol najmä konkurencieschopné prevádzkové náklady, vzdelaných a usilovných ľudí, strategickú lokalitu, efektívne prepravné vzdialenosti na trhy strednej a západnej Európy. So skúsenosťami z podnikania sa podelil generálny manažér spoločnosti Embraco Slovakia José L. Driessen. Závod firmy, ktorá podniká v Brazílii, Taliansku, Číne, USA, na Slovensku v Spišskej Novej Vsi, sa zameriava na výrobu kompresorov pre chladiace zariadenia od roku 1998. Firma zamestnáva takmer 2300 pracovníkov, exportuje do osemdesiatich krajín, z roka na rok zvyšuje produkciu. Investíciu na Slovensku považuje Embraco za veľmi výhodnú.

Po prehliadke výrobných prevádzok divízneho závodu Teplá valcovňa a Studená valcovňa sa hostia presunuli do priemyselného parku Kechnec. Tu na nich čakal už starosta obce Jozef Konkoly a predstavitelia dvoch zahraničných investorov podnikajúcich v priemyselnom parku, Molex Slovakia a Gilbos Slovensko. Starosta návštevníkom priblížil obec i jej dynamický rozvoj po roku 1990. Vznik priemyselnej zóny obce, ktorá sa rozkladá na ploche 330 hektárov, sa viaže k roku 1996. Vláda podporila zriadenie priemyselného parku Kechnec dotáciami spolu vyše 213 miliónov korún v rokoch 2002 a 2004.

Na vzniku parku, ktorý zamestnáva v súčasnosti približne osemsto ľudí, sa významne podieľali, ako uviedol, i veľvyslanci USA na Slovensku Ralph Johnson a Ronald Weiser, ako i bývalý prezident U. S. Steel Košice John Goodish. K dvom zahraničným firmám už v najbližších dňoch pribudne holandská spoločnosť Van Geel Slovakia, ktorá v Kechneci otvorí svoju prevádzku na výrobu kábelových trás. Informoval tiež, že v štádiu rozpracovania sú ďalšie projekty so zahraničnými spoločnosťami, ktoré majú záujem o podnikanie v priemyselnom parku. Vynikajúcou správou pre investorov je, zdôraznil, rozhodnutie o dobudovaní rýchlostnej komunikácie, ktorá sa pripojí na približne štyridsať kilometrov vzdialenú diaľnicu v Maďarsku. Cesta by sa mala realizovať v rokoch 2006 - 2007.

Príležitosť pricestovať do Košíc využil aj riaditeľ austrálskej firmy Howe Leather Graeme Monkhouse. Ako uviedol, na Slovensku je po prvý raz. Jeho firma na spracovanie koží spolupracuje s automobilovým priemyslom. "Okrem Austrálie máme závod v Mexiku, ktorým zabezpečujeme americký trh. Vo východnej Európe hľadáme priestor, kde by sme mohli umiestniť deliace zariadenie na spracovanie kože, ktorou by sme zásobovali európsky trh. Firma by do jedného roku mohla zamestnávať stopäťdesiat ľudí a v budúcnosti približne štyristo."

Na otázku, ako sa mu pozdáva východ Slovenska a konkrétne priemyselný park v Kechneci, odpovedal: "Vidím v tomto regióne potenciál, koncepcia parku je pre zahraničných investorov zaujímavá."

Koľkých z potenciálnych investorov, ktorí sa zúčastnili konferencie, nakoniec región zaujme, to ukážu až najbližšie mesiace.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...