Vyhľadávanie:

Sú veselé a šikovné - navzdory ťažkostiam života

Sú veselé a šikovné - navzdory ťažkostiam života

Medzi deťmi v Základnej škole internátnej pre nevidiacich v Levoči

Vidíme, počujeme, chodíme... Aké samozrejmé. Skúsili ste niekedy ako vyzerá svet nevidiacich? Stačí málo. Zaviazať si oči šatkou... Urobiť krok je zrazu problém. Ako sa zorientovať v priestore? Ako nájsť tie správne dvere? Kde sa končia schody? A ako vyjsť na ulicu? Ktorým smerom sa pohnúť? Deti v Základnej internátnej škole pre nevidiacich a slabozrakých v Levoči nám počas minulotýždňovej návštevy dovolili nahliadnuť do svojho sveta. Nielen tým, že nám pomocou simulačných okuliarov ukázali ako "vidia", ale najmä tým, ako sa do života dokážu plnohodnotne integrovať.

Mladí surfujú po internete na počítačoch s hlasovým výstupom, športujú, hrajú na hudobných nástrojoch, spievajú v speváckom zbore, učia sa cudzie jazyky, ovládajú hrnčiarsky kruh, kreslia a maľujú, pomáhajú v kuchyni... Dávidko Stupár i jeho ďalší kamaráti predviedli, že útrapy každodenného života dokážu prekonať a že sú vďaka vzdelávacej inštitúcii samostatní a zruční.

S približne sto dievčatami a chlapcami so zrakovým a kombinovaným postihnutím sa v stredu 20. októbra 2010 stretli manželka prezidenta U. S. Steel Košice Kathleen Babcoková a manželky viceprezidentov Beáta Pitoráková, Mária Kiraľvargová, Becky Beltzová, spisovateľ Peter Karpinský i spevák Miro Šmajda.

Bolo to dopoludnie vzájomného obdarovávania sa. Skupinku z U. S. Steel Košice priviedla do školy šľachetná myšlienka potešiť prostredníctvom vianočného stromčeka prianí, ktorým železiari už piaty rok plnia detské sny. Časť z nich dobrí ľudia z oceliarne pretavili do skutočnosti už počas uplynulých mesiacov. V štúdiu Slovenského rozhlasu v Košiciach v júni a septembri načítali po anglicky rozprávky i cestopisy, ktoré škola využije pri štúdiu angličtiny. Do projektu sa zapojili najmä manželky našich amerických kolegov - Kathleen Babcoková so svojimi štyrmi dcérami, Kim Cramerová, Amy Kennedyová, Carol Mullarkeyová, Melissa Matrazzová, Pony Jahnová, Kelly Cetinová, Becky Beltzová i Mel a Mike Simkoví. Výsledok práce, kompaktné disky, priviezli do Levoče práve minulý týždeň. Ani prítomnosť slovenského spisovateľa a jazykovedca Petra Karpinského nebola náhodná. V jeho tvorbe totiž nájdete diela pre dospelých i deti. Ako sme s Ťukťukom ťukťukovali či Rozprávky z múzea záhad a tajomstiev neboli pre niektorých malých čitateľov neznáme. Zaplnená aula doslova hltala jeho slová o praši škriatkovi Celestínovi, ktorý je hlavným hrdinom jeho ďalšej pripravovanej rozprávkovej knihy. A keď v rukách návštevníkov zašušťali balíčky s obrázkovými knihami, potešili sa najmä deťúrence, ktorým zrak dovolí listovať si v nich.

Domáci na oplátku predviedli svoju šikovnosť. Pri klavíri sa vystriedali Anička Miková i Lacko Medvec, zaspievala Ema Kováčiková, recitáciou zaujal talentovaný Peter Miženčík, ktorý bodoval na okresnej i celoslovenskej súťaži v umeleckom prednese prózy...

Keď si však za klavír sadol a pesničky zo svojho pripravovaného albumu zaspieval superstárista Miro Šmajda, radosť v miestnosti sa dala doslova krájať. Na vlne dobrej nálady sa nechali uniesť aj dospelí a potlesk nemal konca.

Poniektorí už medzitým stihli za pomoci dospelých napísať na kartičky, ktoré sa už onedlho objavia na vianočných stromčekoch vo firme, aj svoje túžby. O čom sú? Vkradli sme sa do niektorých snov - o aute na ovládanie, futbalovom drese, kopačkách, MP3, vlasovej kozmetike, kolieskových korčuliach...

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...