Vyhľadávanie:

Súčasťou MMM je aj štafeta

Súčasťou MMM je aj štafeta

Včera sa konala tlačová konferencia k blížiacemu sa 83. ročníku Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach. Ten odštartujú o necelý mesiac v nedeľu 1. októbra o 10.00 hod. už tradične pred hotelom Slovan. Hneď v úvode prezident Maratónskeho klubu Štefan Daňo oboznámil novinárov o celkovej príprave, programe i o sprievodných akciách košického maratónu, medzi ktoré patrí aj nový projekt Pocta Zabalovi. V závere svojho vystúpenia dodal:

"Záštitu nad podujatím prevzal prezident SR Ivan Gašparovič. Musím opäť zdôrazniť, že aj v tomto roku organizujeme MMM vďaka výdatnej pomoci hlavného generálneho partnera U. S. Steel Košice, bez ktorého si dnes už nevieme predstaviť organizovanie toho najstaršieho maratónu v Európe. Podobne ako vlani, aj v tomto roku, sa budú konať aj majstrovstvá Slovenska jednotlivcov i družstiev v maratónskom behu."

Potom zástupca Magistrátu mesta Košice Matúš Háber podotkol, že po prvý raz sa na organizovaní maratónu podieľa aj mesto, ktoré organizátorom poskytlo finančnú "injekciu" vo výške 500 tisíc korún. Ale nevylúčil možnosť, že v budúcnosti to môže byť aj vyššia suma. Riaditeľ pretekov Branislav Koniar podrobnejšie vysvetlil projekt Pocta Zabalovi: "Tento maratónec z Argentíny ako 20-ročný vyhral u nás v roku 1931 časom 2:33:19 hod. a od jeho vtedajšieho triumfálneho víťazstva v Košiciach uplynie na jeseň 75 rokov. O rok neskôr sa v roku 1932 stal olympijským víťazom na OH v Los Angeles. Zabalov čas 2:33:19 hod. sa na trati MMM v tomto ročníku pokúsi prekonať 42 mladých vytrvalcov formou štafety vo veku od 15 do 20 rokov. Každý z nich zabehne jeden kilometer, v ruke bude mať moderný čip (nie klasický štafetový kolík), ktorý si budú odovzdávať až do cieľa. Prvý bežec odštartuje z prvého radu s ostatnými vytrvalcami na maratón, polmaratón, korčuliarmi i vozíčkármi v tradičnom bielo-modrom pruhovanom drese Argentíny, v ktorom bežal Juan Carlos Zabala v Košiciach, aj v akých už tradične hrajú futbalisti Argentíny medzištátne zápasy alebo na majstrovstvách sveta."

Do včerajšieho dňa sa prihlásilo 976 pretekárov, čo je o 60 viac než k tomuto termínu (5. 9.) vlani. Z tohto počtu je 467 maratóncov, 406 polmaratóncov, 95 korčuliarov, 5 vozičkárov a traja handbikeri (pretekári na ručných bicykloch). Najviac pretekárov - 634 sa prihlásilo zo Slovenska, 81 z Česka, 78 z Maďarska, 76 z Poľska a je potešujúce, že až 24 z Fínska. Podobne ako po iné roky, aj teraz odštartuje 1500 bežcov na trať mini maratónu 4,2 km. Súčasťou tohto behu, ktorého štart je o 10.07 hod. (po štarte MMM), je aj firemný beh 3-členných družstiev. Na tento beh sa môžu tiež prihlásiť bežci z dcérskych spoločností, DZ, úsekov a útvarov z U. S. Steel Košice.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...