Vyhľadávanie:

Súkromie i pohodlie pre pacientov

Súkromie i pohodlie pre pacientov

Klinika hematológie a onkohematológie má novú ambulantnú časť

Nové ambulancie dostala do užívania minulý týždeň v pondelok, 23. marca, Klinika hematológie a onkohematológie FN L. Pasteura v Košiciach. Ťažko chorí pacienti, ktorí sa donedávna tiesnili v dvoch kapacitne nepostačujúcich miestnostiach, získali konečne adekvátne a estetické priestory na svoju liečbu. Prestavba trvala niekoľko mesiacov a vyžiadala si investície približne 100 tisíc eur (vyše 3 milióny korún). Nemalou mierou sa podarila aj vďaka prostriedkom občianskeho združenia SOS Leukémia, ktoré pôsobí pri Klinike hematológie a onkohematológie a peniaze získava z dvoch percent z daní a od sponzorov.

"Každý, kto poznal pomery, v akých sme v minulosti poskytovali liečbu pre pacientov s onkohematologickými problémami, rozdiel spozná hneď," konštatovala prednostka kliniky Elena Tóthová. "Ešte nedávno sme v jednej ambulancii ošetrili a vyšetrili aj šesťdesiat pacientov denne. Vzhľadom na kapacitné možnosti nemali vôbec žiadne súkromie, nehovoriac o čase, ktorý museli stráviť čakaním na uvoľnenie jedného z troch lôžok. Teraz tvorí ambulantnú časť jedenásť miestností, v ktorých sú ďalšie dve priestranné ambulancie, nechýbajú miesta na podávanie chemoterapie a hemoterapie so štyrmi lôžkami a piatimi špeciálnymi kreslami, denná miestnosť pre pacientov aj personál, prípravovňa liekov, samostatná miestnosť na riedenie cytostatík s hygienickým filtrom, pacientske toalety s bezbariérovým prístupom."

Zmenu ocenil aj minister zdravotníctva SR Richard Raši, ktorý sa v sprievode riaditeľa Fakultnej nemocnice L. Pasteura Jaroslava Šajtyho na slávnostnom otvorení rekonštruovaných ambulancií osobne zúčastnil.

Do ambulantnej časti kliniky, podľa slov zástupkyne prednostky Natálie Štecovej, prichádza v niektoré dni množstvo pacientov a ich počet bude časom narastať vzhľadom na trend presúvať chorých z lôžkovej časti do ambulantnej starostlivosti. Jej výhody spočívajú hlavne v minimalizácii rizík spojených s častými a opakovanými hospitalizáciami. "Ale najväčšou výhodou je to, že pacient absolvuje väčšinu svojej liečby v domácom prostredí so svojimi blízkymi, čo v nemalej miere prispieva k jeho psychickej pohode a ľahšiemu priebehu liečby."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...