Vyhľadávanie:

Šupináče na vianočný stôl

Šupináče na vianočný stôl

Neodmysliteľnou súčasťou Vianoc je štedrovečerná ryba, zväčša kapor. Prečo si získal popredné miesto u chovateľov rýb a labužníkov? Bolo to pre jeho rýchly rast, vysokú plodnosť a mäso vynikajúcej kvality. Náš kapor je jedným z troch druhov existujúcich na našej planéte a zároveň jediným druhom kapra v Európe.

S chovom kaprov v rybníkoch na európskom kontinente začali Rimania. Rybnikárstvo v Čechách vzniklo v 12. storočí, ale jeho najväčší rozkvet možno datovať od 14. do 16. storočia. Aj na Slovensku je výstavba rybníkov dokumentovaná v 12., 13. a 14. storočí. Veľké rybníky budovali v tomto období aj v okolí Michaloviec.

Až do polovice minulého storočia sa kapor konzumoval príležitostne ako pôstne jedlo. O tradícii vianočného kapra môžeme hovoriť až v posledných desaťročiach. Výlovy rýb v rybníkoch vo východoslovenskom regióne sa začali v septembri a vrcholili koncom októbra. Ryby určené na vianočnú distribúciu sú uskladnené v sádkach aspoň šesť až osem týždňov. Keďže Slovensko nie je v tomto odvetví sebestačné, veľká časť šupináčov sa dováža od tradičných českých dodávateľov. Spotreba rýb na osobu je v SR veľmi nízka a jej väčšia časť sa spotrebuje práve na Vianoce. V posledných rokoch sa k tradičnému kaprovi pripája tolstolobik, pstruh dúhový a náročnejší konzumenti siahnu po sumcovi, zubáčovi, či šťuke, alebo po daroch mora.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...