Vyhľadávanie:

Súťaže prilákali vyše tritisíc detí

Súťaže prilákali vyše tritisíc detí

Vyhodnotili druhý ročník Školskej športovej ligy

V pondelok, 29. júna, sa na atletickom štadióne Slávia TU na Watsonovej ulici v Košiciach uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie Školskej športovej ligy za rok 2008/2009. Ligu v základných školách organizovalo mesto už druhý rok v spolupráci s občianskym združením Športový klub - Šport pre všetkých. V tomto roku sa konala v jedenástich športových disciplínach - atletike, basketbale, bedmintone, bowlingu, plávaní, floorbale, futbale, stolnom tenise, športovej streľbe, vo volejbale a v mini volejbale. Mesto vyčlenilo z rozpočtu na priebeh Školskej športovej ligy, do ktorej sa zapojilo až 3 400 detí, finančné prostriedky vo výške 33 tisíc eur.

Na slávnostnom vyhodnotení sa zúčastnili primátor mesta Košice František Knapík, generálny riaditeľ VSE a.s. Košice Norbert Schürmann, viceprezident U. S. Steel Košice Miroslav Kiraľvarga, atletická legenda Jozef Plachý a olympioničky a reprezentantky Slovenska v atletike sestry Janka a Danka Velďákové. Zástupcovia mesta a podporovatelia projektu odovzdali medaily a poháre trom najlepším športovcom ligy. Zároveň si pozreli exhibičné zápasy vo vybraných športoch. Súčasťou športového dňa bol aj olympijský beh za účasti košických olympionikov.

Školská športová liga poskytovala už druhý rok nové možnosti športovania neorganizovanej mládeže a propagácie športu ako takého pričom, podľa slov garanta projektu Ivana Šuleka z referátu športu MMK, oslovila aj rodičov a potenciálnych vedúcich družstiev, či funkcionárov. "Takéto ligy sú v iných krajinách Európy bežnou praxou a zvyčajne sa tam nájdu aj talenty. Našou snahou je dostať deti do telocvične, aby sa zbavili strachu zo športu, našli si k nemu pozitívny vzťah, udržiavali si kondíciu a prežili pritom príjemný čas s rovesníkmi," uviedol Ivan Šulek.

Hlavným cieľom súťaže bolo pritiahnuť mládež k športovaniu a organizovaním pravidelnej športovej činnosti pôsobiť preventívne proti drogám a potulovaniu sa detí. Dôležitým motívom bolo aj vyhľadávanie talentov, ktoré z rôznych dôvodov ostali mimo športového diania, či už kvôli nedostatku finančných prostriedkov alebo z neznalosti možností, ktoré šport poskytuje. "Skutočné talenty, ktoré napríklad nemajú finančné podmienky na svoj ďalší športový rast, vieme aj naďalej usmerniť. Máme dohodu so spoločnosťou U. S. Steel Košice, ktorá má pre takéto deti program, v ktorom budú môcť aj po skončení školskej ligy pokračovať," dodal I. Šulek. Dlhodobým cieľom projektu je vytvorenie jednotného systému súťaží a líg v Košiciach na základných, stredných a vysokých školách po vzore vyspelých štátov Európskej únie.

"Som rád, že sa oddelenie školstva aj v tomto roku pustilo do realizácie akcie, ktorá mladú generáciu vychováva prostredníctvom športu k zodpovednosti, zdatnosti a ctižiadostivosti. Veľmi si cením aj prístup a podporu našich partnerov v tomto projekte - Východoslovenskej energetiky a.s. Košice, U. S. Steel Košice a Úradu vlády SR. Aj vďaka ich pomoci sme možnosť športovať mohli ponúknuť aj deťom zo sociálne slabších rodín. Rodičia boli odbremenení od akýchkoľvek príspevkov, ktoré sú v ostatných kluboch," povedal v tejto súvislosti primátor mesta Košice František Knapík.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...