Vyhľadávanie:

Svetový deň bez tabaku

Svetový deň bez tabaku

Šačianska nemocnica pripravila pre budúcich hutníkov zaujímavú prednášku a besedu

Viete, že dvadsiatka cigariet denne vyjde fajčiara na 30 tisíc korún ročne? Alebo, že vyfajčenie jednej cigarety odbúra v organizme jednu štvrtinu dennej potreby vitamínu C a že cigaretový dym obsahuje viac ako 4000 škodlivých chemických látok? A že Rodrigo de Jerez bol prvým známym fajčiarom v Európe, ktorého inkvizícia v 15. storočí obvinila z paktu s diablom a odsúdila na desať rokov väzenia, keďže vypúšťal dym cez ústa a nos?

To a všeličo iné sa dozvedeli žiaci 3. a 4. ročníka SOU hutníckeho v Košiciach-Šaci na prednáške spojenej s besedou s lekármi šačianskej nemocnice. Na Svetový deň bez tabaku sa ich v posluchárni MUDr. Charváta v priestoroch tohto zdravotníckeho zariadenia, ktoré je členom Nemocníc podporujúcich zdravie a Európskej siete nefajčiarskych nemocníc, zišlo neúrekom. Vypočuli si nielen pútavo spracované informácie o rizikách, ktoré tento neduh spôsobuje v ľudskom organizme, ale aj niečo z histórie fajčenia, ako sa vyvíjalo v jednotlivých krajinách a aké sú opatrenia a možnosti boja proti nemu. Mali tiež príležitosť otvorene sa porozprávať a diskutovať o tejto téme, ktorá, ako je zrejmé, sa bytostne týka práve mladých ľudí. Potvrdzujú to aj štatistické údaje, ktoré hovoria, že v súčasnosti fajčí na Slovensku jedna tretina obyvateľov, z nich je až polovica mladistvých. A otázky, na ktoré pohotovo odpovedali lekári-špecialisti, padali z pléna jedna za druhou. Budúcich hutníkov zaujímalo, koľko trvá ozdravenie pľúc po tom, čo človek prestane fajčiť, či fajčenie, ktoré trvalo iba mesiac, môže poškodiť organizmus, či jedna dve cigarety raz za týždeň na diskotéke môže škodiť, ako sa fajčenie odzrkadľuje na športových výkonoch, či škodia viac "normálne" cigarety než "lajtky" a podobne.

Po besede dostali príležitosť zasúťažiť si v malom teste, ale tiež dať si zmerať hladinu CO v pľúcach pomocou prístroja Smokelyzer.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...