Vyhľadávanie:

Svietidlá prinášajúce deň do noci

Svietidlá prinášajúce deň do noci

V halách Expedície teplej valcovne inštalovali nové osvetľovacie telesá

Päť hál prevádzky Expedícia teplej valcovne divízneho závodu Expedícia sa v závere minulého roka doslova rozžiarilo. Prispelo k tomu viac ako päťsto nových LED (Light emitting diode) svietidiel, ktorými v priebehu dvoch mesiacov nahradili výbojkové svietidlá.

Pilotný projekt, prinášajúci výraznú úsporu elektrickej energie a zvýšenie bezpečnosti práce, zastrešoval manažér inžinieringu U. S. Steel Košice Peter Štekláč. "V halách expedície používali na osvetlenie výbojkové svetlá so spotrebou 1000 W plus elektronické predradníky, ktoré majú maximálnu životnosť 10 tisíc hodín. Novo nastupujúce LED svietidlá majú vysokú spoľahlivosť a hlavne životnosť, až 150 tisíc hodín. Sú regulované, to znamená, že svoje vyžarovanie menia podľa potreby. Zvlášť na pracoviskách s nepretržitou prevádzkou je farba osvetlenia veľmi dôležitá, pretože zraku umožňuje rozoznávať predmety okolo seba," vyzdvihuje prednosti nových svietidiel, ktoré sú jednoznačne považované za svetlá budúcnosti. V ich prospech hovorí nielen to, že znásobujú svietivosť a jas, znižujú spotrebu elektrickej energie a majú predĺženú životnosť, ale aj to, že majú svetlo najpodobnejšie slnečnému svetlu, že neprodukujú žiadne stratové teplo, takže aj po celodennom svietení ostávajú na dotyk studené, ale i to, že vykazujú okamžitú plnú svietivosť po zapnutí. A naostatok, neobsahujú ťažké kovy, takže šetria aj životné prostredie.

"V našich podmienkach sme sa museli predovšetkým vyrovnať s vysokými teplotami, ktoré pri stropoch hál, v priestoroch, kde sa chladia zvitky, dosahujú až 65 stupňov Celzia," ozrejmuje manažér projektu. "Tým, že sme svietidlá umiestnili na rovnakých pozíciách ako boli staré svietidlá, ušetrili sme na rozvodoch. Veľmi dôležité bolo správne určiť hodnotu nasvietenia plôch. V priestoroch expedície a deliacich liniek sme definovali zóny s hodnotou 150, 200 a 300 luxov. Každá z 23 zón má svoje riadenie a snímač, ktorý vyhodnocuje skutočné nasvietenie plochy. Príspevok denného svetla, na čo má vplyv aj čistota svetlíkov, sa postará o to, že riadenie zníži výkon vyžarovania. Svetlá sa nevypínajú, iba stmievajú podľa potreby, čím sa zároveň obmedzuje aj zaťaženie starších hliníkových rozvodov," približuje fungovanie LED osvetlenia.

Inštaláciu svietidiel na mieru, na základe projektu vytvoreného pomocou špecializovaného profesionálneho svetelno-technického programu DiaLUX, ukončili v prevádzke koncom novembra, v súčasnosti vyhodnocujú prínosy. "Úspora elektrickej energie sa pohybuje až do 80 percent. Pri počte 522 svietidiel v piatich halách je to za týždeň 80 MWh," ráta P. Štekláč. A ešte jedno porovnanie v prospech LED svietidiel. "LED svietidlá, ktoré boli nasadené do prevádzky, majú výkon od 330 do 540 W so svietivosťou 130 lúmenov na watt, na rozdiel od klasickej žiarovky so svietivosťou 13,5 lúmenov na watt."

Zvýšená účinnosť, rovnomerné vyžarovanie svetla, výrazný pokles príkonu elektrickej energie a životnosť hovoria v prospech LED svietidiel. V našich podmienkach sú podľa slov Petra Štekláča vhodné aj do iných prevádzok, hlavne tam, kde staré svietidlá môžu byť rizikom pre bezpečnosť.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...