Vyhľadávanie:

Svojpomocnými opravami šetria nemalé financie

Svojpomocnými opravami šetria nemalé financie

O bezproblémový chod klimatizácií v našej firme sa starajú špecialisti z RMS

Prvé dni s tropickými teplotami nás potrápili už v druhej polovici júna a podľa meteorológov ďalšie takéto vlny na seba nenechajú dlho čakať. Horúce dni nám mnohým v práci pomáhajú prežiť klimatizácie. V U. S. Steel Košice máme vyše 3500 klimatizačných jednotiek, ktoré sú rozmiestnené nielen v kanceláriách, ale aj v prevádzkach. Najmä v tých horúcich sú nutnosťou a kolegovia ich využívajú celoročne.

Bezproblémový chod klimatizačných jednotiek majú na starosti špecialisti z dcérskej spoločnosti RMS, a. s. Košice pod vedením vedúceho prevádzky Elektroúdržba Ladislavom Merkovským. Na nedostatok práce sa počas horúcich dní rozhodne sťažovať nemôžu, keďže „klímy“ idú na plný výkon. „Len dnes (piatok 24.6. pozn. red.), nám do desiatej hodiny dopoludnia nahlásili päťdesiat porúch klimatizácií. V práci sa musíme obracať, pretože je nás málo a zariadení veľa. Dôležitá je preto selekcia. Najskôr chodíme k najakútnejším prípadom,“ opisuje situáciu majster Radoslav Vašiga. Hovorí, že klimatizácie u nás dostávajú poriadne zabrať, a to najmä tie, ktoré sú vo výrobných prevádzkach. Škodí im prach, rôzne ďalšie nečistoty a vysoká teplota okolia. Aj napriek tomu sú podľa špecialistu, ktorý sa klimatizáciám venuje už dvanásť rokov, pomerne spoľahlivé. „Ak máme na dispečingu nahlásenú poruchu, vyráža k nej naša poruchová služba. Ak je to možné, klimatizáciu sa snaží opraviť na mieste. Ak je porucha väčšieho rozsahu, musíme naplánovať jej opravu,“ približuje postup.

Kolegovia z RMS v tejto oblasti už podali niekoľko projektov, ktoré súvisia s transformáciou Carnegie, naša cesta. Jeden z nich sa týka klimatizačných jednotiek na žeriavoch. „Projekt spočíva v tom, že svojpomocne opravujeme kompresory na klimatizáciách. Predtým dodávku i montáž zabezpečovala externá firma. Naučili sme sa to opravovať sami a na kompresory a ich súčiastky sme si našli jedného spoľahlivého dodávateľa z Nemecka.“ V U. S. Steel Košice máme 140 žeriavových klimatizácií. Najťažšie podmienky sú v horúcich prevádzkach ako koksovňa, teplá valcovňa, vysoké pece a oceliareň. Len pre predstavu, klimatizácie na žeriavoch v divíznom závode Oceliareň sú skonštruované tak, že vydržia pracovať aj pri teplotách 90 stupňov Celzia.

Podobný Carnegie projekt majú špecialisti z RMS rozbehnutý aj pri priemyselných klimatizáciách typu Airwell, ktoré sa nachádzajú naprí­klad v hlavnej administratívnej budove, ale aj v elektrických rozvodniach či serverových miestnostiach. Rovnako ako pri kompresoroch na žeriavových klimatizáciách niektoré opravy riešia sami. „V tomto prípade sú to ventilátory v klimatizačných jednotkách. Vytypovaním alternatívneho náhradného dielca, ktorý je minimálne rovnakej kvality a podstatne nižšej ceny, šetríme nemalé finančné prostriedky,“ ozrejmuje najväčšie prínosy projektu R. Vašiga.

Špecialisti z RMS sa každoročne pripravujú na leto už v predstihu. Počas „slabej sezóny“, teda od októbra do mája, vybrané strategické klimatické jednotky sťahujú do dielne a vykonávajú na nich údržbu. Snažia sa, aby každé zariadenie prešlo takouto starostlivosťou aspoň v dvojročných intervaloch.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...