Vyhľadávanie:

Takéto skúsenosti prajú každému...

Takéto skúsenosti prajú každému...

Z letnej stáže ukrojil čas viac než polovicu

Už viac než polovicu letnej stáže má za sebou bezmála päťdesiat poslucháčov tretích a štvrtých ročníkov vysokých škôl a univerzít v U. S. Steel Košice. Kým prvé tri dni v týždni naberajú nové skúseností priamo na pracoviskách, či už vo výrobe alebo v kanceláriách jednotlivých organizačných útvarov, štvrtky a piatky majú iný charakter. Dominujú počas nich tréningy zamerané na rozvoj manažérskych zručností. Úvod stáže patril nielen oboznámeniu sa s bezpečnosťou práce a kardinálnymi pravidlami, ale i hutníckym cyklom, a to v rámci exkurzie po divíznych závodoch spoločnosti. Začiatkom tohto mesiaca mali stážisti príležitosť navštíviť tiež Hlavný dispečing, prostredníctvom prezentácie získať informácie o základných oblastiach jeho pôsobnosti a pozrieť si jeho pracovisko. Ako hodnotia budúci hutníci doterajší priebeh stáže? Plnia sa ich očakávania?

"Štvrtky a piatky," dáva sa počuť študentka Hutníckej fakulty TU Košice Anna Mražíková, "mi dali viac, ako som čakala. Všetky sú zorganizované výborne a čas tam beží celkom rýchlo. Dozvedela som sa veľa vecí, z ktorých som už niektoré využila. Čo sa prevádzky týka, som rada, že som sa dostala práve na úsek GM pre kvalitu. Môj mentor so mnou prešiel studenú valcovňu, moriacu linku, všetky tri pozinkovne, dynamo linky, pocínovacie linky, stoličáky, lakoplast... Často s ním chodím aj na porady, kde mám možnosť oboznámiť sa s problémami, ktoré momentálne majú a aký je možný spôsob ich riešenia. Niektoré z nich boli v angličtine, takže som mala príležitosť otestovať sa aj v tomto smere." Vraví tiež, že sa bližšie zaujíma o pozinkovňu č. 3 i o galvanizované plechy. Navštevuje aj výskumný ústav, kde mala možnosť stretnúť sa s ďalšími odborníkmi.

"Mentor aj kolegovia mi vysvetľujú, ako fungujú výrobné procesy a odpovedajú na moje otázky. Páči sa mi, že pre nich nie je samozrejmé, že to, čo vedia oni, musí vedieť každý. To mi dáva väčšiu odvahu pýtať sa," dodáva Anna, ktorá momentálne píše prácu o pozinkovni č. 3 a čaká na spustenie výroby galvanizovaného plechu, ktorú by rada videla.

Michaela Kubová, rovnako poslucháčka Hutníckej fakulty TU Košice, "zarezáva" v divíznom závode Energetika, konkrétne v strojovni teplárne a v jej kotolni. Pochvaľuje si prístup tamojších odborníkov Jána Beleja, Ericha Hegeduša, Jaroslava Merca a Ericha Blanára. "Poukazovali mi všetko, čo sa dalo, upozornili na to, čo je dôležité, postarali sa, aby som mala prehľad o tom, ako to tu chodí. Najviac ma zaujal "výlet" do chladiacej veže." Podotýka tiež, že sa zúčastnila aj na poradách, zasadnutiach, dokonca i na jednom rokovaní. Napriek tomu, že tu stretla, ako sama vraví, milých ľudí so zmyslom pre povinnosť, ale aj humor, nevie si akosi zvyknúť na náročné podmienky pracovného prostredia. Priznáva však, že čas strávený vo fabrike jej dal veľa...

V divíznom závode Oceliareň naberá skúsenosti ďalší budúci hutník Daniel Kacír. Jeho mentor Róbert Tóth, krátko po tom, čo mu priblížil pracovisko, zabezpečil odborné školenie a oboznámil ho s odborným zadaním, musel odcestovať do USA. Danielovi sa v súčasnosti venuje Marek Rohaľ, koordinátor technológie ZPO. "Okamžite sa ma ujal a pomáhal mi s problémami pri riešení mojej úlohy," konštatuje Daniel. A ako charakterizuje jeho pomoc? "Nemožné na počkanie, zázraky do troch dní! Vďaka informáciám a kontaktom, ktoré som od neho získal, som pri riešení môjho zadania značne postúpil. Stretol som sa pritom s mnohými odborníkmi z oboch oceliarní i OD2, Výskumu a vývoja, ale aj iných prevádzok. Počas celej stáže mám k dispozícii všetky informácie a vybavenie, ktoré pri riešení potrebujem. Mám z toho dobrý pocit a som spokojný so svojimi mentormi a prístupom ku stážistom. Takúto skúsenosť prajem každému."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...