Vyhľadávanie:

Teóriu poznajú, prišli si po praktické skúsenosti

Teóriu poznajú, prišli si po praktické skúsenosti

Vysokoškoláci si doterajší priebeh stáže v košickej oceliarni pochvaľujú

Už vyše mesiaca letnej stáže v spoločnosti U. S. Steel Košice má za sebou štyridsať vysokoškolákov. Sú s jej doterajším priebehom spokojní? Na čom pracujú, ako ich hutníci prijali, čo ich vo fabrike prekvapilo, na čo nezabudnú? To i všeličo iné nám prezradili spolu so svojimi mentormi traja z nich.

"URČITE NEZABUDNEM NA MOMENT, KEĎ SA OTVORILA HORÚCA PEC..."

Monika Gamráthová, budúca inžinierka kvality produkcie, sa o existencii stáže vo fabrike dozvedela už na strednej od svojho otca, ktorý pracuje v divíznom závode Oceliareň. Rozhodla sa jej ako vysokoškoláčka zúčastniť najmä preto, lebo si myslí, že absolventi, ktorí praxovali počas štúdia, majú väčšiu šancu uplatniť sa.
"Stáž sa ukazuje byť ako nejaká generálka nástupu do zamestnania. Človek vidí na vlastné oči ako fungujú procesy a veci, o ktorých sa doposiaľ len učil a z ktorých skladal skúšky," konštatovala. Dnes zarezáva v divíznom závode Studená valcovňa. Prvé dni začínala každý deň prehliadkou vždy inej prevádzky. "Boli sme sa pozrieť na moriace linky, brusiareň valcov, obalovú vetvu, 4-stolicový tandem... Určite nezabudnem na návštevu divízneho závodu Teplá valcovňa a na moment, keď sa otvorila horúca pec s rozžeravenou brámou. Mala som pocit, že mi horí tvár," vrátila sa k prvej nezmazateľnej skúsenosti s hutou. Kolegovia ju prijali veľmi dobre. "Sú milí, s pochopením odpovedajú na každú moju otázku. Na pracovisku vládne priateľská atmosféra," ocenila tím valcovačov.
Monikin živý záujem o procesy priamo ovplyvňujúce kvalitu produkcie studenej valcovne nezabudol pochváliť jej mentor, zmocnenec pre kvalitu Jaromír Fotta. Už počas prvého týždňa stáže sa jej naskytla príležitosť vidieť v praxi časť z toho, čo systém manažérstva kvality "obnáša". "Práve v tom čase sme absolvovali výrobkový audit zo Strojárskeho skúšobného ústavu, Brno v rámci certifikátov pre kovové konštrukčné prierezy/profily a ploché výrobky, tabule, zvitky a pásy, valcované za tepla z konštrukčných ocelí podľa EN 10025-1," ozrejmil Jaromír Fotta, ktorého zverenkyňa spolu s ďalšou stážistkou Juliánou Szücsovou momentálne pracuje na konkrétnej úlohe.
"Ide o štatistické hodnotenie spôsobilosti dodávateľov kľúčových komodít do procesov divízneho závodu Studená valcovňa v zmysle požiadaviek ISO/TS 16949," vysvetlil a vyslovil presvedčenie, že letná stáž obe študentky obohatí a prehĺbi ich získané vedomosti v praxi. Monika vraví, že sa jej pozdávajú aj tréningy manažérskych a vodcovských zručností, ktorým sa stážisti venujú v druhej polovici pracovného týždňa. "Páči sa mi to, pretože je dôležité poznať a riadiť procesy. No zároveň je ešte dôležitejšie vedieť, ako ich riadiť a ako pristupovať k ľuďom, ktorí ich riadia. Niektoré predpoklady správneho manažéra má človek v sebe, narodí sa s nimi, ale iné si musí osvojiť práve na takýchto tréningoch..."

ŠTUDUJE TO, ČO HO BAVÍ

"Pracovitý, iniciatívny, veľmi ho zaujíma technológia opráv elektrických strojov," uviedol na adresu stážistu Ondreja Reváka, študenta Fakulty elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach jeho mentor Rudolf Herstek, vedúci oddelenia podpora údržby a dispečing v divíznom závode Údržba. "Oproti teórii, ktorú študuje, je preňho stáž nesporne žiaducou zmenou. Pomáha nám aj ako človek, ktorý nemá tzv. prevádzkovú slepotu, pri odhaľovaní bezpečnostných rizík," poznamenal. Prečo sa Ondrej rozhodol uprednostniť stáž v U. S. Steel Košice pred "sladkým" ničnerobením počas prázdnin? "Prišlo mi to ako dobrý nápad využiť svoj voľný čas na rozvoj doteraz nadobudnutých teoretických znalostí. Na Slovensku nie je veľa firiem, ktoré pracujú s takými obrovskými zariadeniami a výkonmi ako tu. Vidieť ich pre mňa veľa znamená. Môj pracovný deň začína stretnutím s mentorom, ktorý mi pridelí prácu. V júli som veľa času strávil aj s Gabrielom Zámborským. Vždy ma ochotne brával so sebou na pracovisko, kde sme riešili každodenné problémy a úlohy, ktoré doplnil v prípade mojich otázok o odborný výklad. Ďakujem pracovníkom Ľudských zdrojov a našej "mamke" pani Irenke Veszkovej za príležitosť, ktorú mi dali," povedal na margo svojej voľby. V tom, ktorým smerom sa bude jeho budúca kariéra uberať, má jasno. Študuje totiž to, čo ho baví.
"Zaoberám sa automatizáciou, riadením technologických liniek pomocou PLC automatov, riadením a reguláciou točivých elektrických strojov a výkonovou elektronikou," prezradil. Čo ho vo fabrike najviac prekvapilo? "Zaskočili ma rozmery strojov, vysoké hodnoty pracovných teplôt, tlakov, napätí, prúdov a výkonov jednotlivých zariadení. Taktiež vnútorná organizácia, to, ako účinne je zavedená spätná väzba a kontrola na jednotlivých pracoviskách, ďalej príprava a plánovanie odstraňovania porúch, dodržiavanie bezpečnostných predpisov a napokon aj celková štruktúra personálu - od robotníka až po riaditeľa," podelil sa so svojimi pocitmi. Veľmi silný dojem, potvrdil, v ňom zanechala exkurzia. "Asi najviac sa mi páčila oceliareň a valcovne, u nás v divíznom závode Údržba zasa práca prevíjačov elektromotorov, ktorí tvoria z medených profilov doslova umelecké diela..."

HUTNÍKOM CHCE BYŤ ODMALIČKA

Ladislava Horvátha, študenta Hutníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach sme spolu s jeho mentorom Mariánom Pulíkom, koordinátorom procesu výroby surového železa, spekania a vsádzky v divíznom závode Vysoké pece, zastihli za počítačom. Práve doňho súkali dochádzku... Už na prvý pohľad bolo zrejmé, že obaja si ako ľudia jednoducho "sadli." Ako svojho zverenca charakterizuje vysokopeciar s dlhoročnou praxou? "Ambiciózny mladý muž, vybavený zručnosťami práce s PC, so záujmom o každú prácu. S veľkým interesom absolvoval spolu so mnou porady u Mareka Jenču, riaditeľa Vysokých pecí i technologickú poradu u riaditeľa pre zdokonaľovanie procesov a technológií USSE Josepha H. Moreyho. Prešli sme spolu osou výroby surového železa, a to od centrálneho prekladiska rúd až po oceliareň. V súčasnosti spolu pracujeme na úlohe zadanej naším riaditeľom - vyčíslení strát koksu pri poruchách mlyna na mlynici uhlia." Laco vraví, že pracovať v hutníckom podniku bolo jeho snom už odmalička. Kým nejeden deviatak rozmýšľal, ktorú strednú školu si vybrať, on už bol rozhodnutý dávno. Po ukončení strednej priemyselnej školy hutníckej si obzor v svojom odbore rozširuje na univerzite. Aj diplomová práca, na ktorej v súčasnosti pracuje, je z prostredia huty. Zaoberá sa problematikou vplyvu zmeny obsahu kremíka v surovom železe na technológiu výroby ocele. "Vo fabrike ma zatiaľ nič nezaskočilo.
Na všetko som bol pripravený najmä vďaka školským exkurziám, ktoré sme vo fabrike absolvovali. Novinkou sú však pre mňa niektoré detaily, ktoré sa ako bežný študent len tak nedozviem,"
poznamenal. Celkom sa mu páčia aj tréningy. "Určite majú niečo do seba. Zistil som na nich, že som v určitých veciach robil priam laické chyby. Vďaka školeniam sa im budem vedieť v budúcnosti vyhnúť." Vďačný je i za skvelé prijatie na dočasnom pracovisku. "Bolo to nad moje očakávania. Keď mám v niečom nejaké nejasnosti, všetko mi vysvetlia. Nikto sa mi zatiaľ neotočil chrbtom," zhodnotil prístup vysokopeciarov. A jeho mentor len s úsmevom doložil: "Mňa čaká dovolenka, stáž sa o mesiac končí. Bavili sme sa spolu o tom, čo ešte chceme urobiť, čo prejsť, chcel by som Ladislavovi ešte zopár vecí ukázať. Dohodli sme sa aj na tom, že čokoľvek bude potrebovať, možno aj v súvislosti so svojou diplomovou prácou, môže sa mi ozvať. Veľmi rád a ochotne mu pomôžem a vysvetlím, čo bude treba," prisľúbil.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...