Vyhľadávanie:

Teplejšie ako na dovolenke

Teplejšie ako na dovolenke

Podobne ako v Turecku a dokonca teplejšie ako na dovolenke v Chorvátsku. Tak prirovnávali horúčavy uprostred leta oceliari, ktorých potešila vo štvrtok 2. augusta fľaša vody pri vstupe do fabriky. Rozhorúčení z autobusu sa pripravovali na ešte väčší „hic“ vo výrobe.

Manažéri spolu s GM pre bezpečnosť a hygienu a REACH USSK Markom Salom prevzali na krátky čas úlohu občerstvovacej čaty pri bráne číslo 2A. A inak tomu nebolo ani pri ostatných vstupoch do podniku, kde dôležitosť dodržiavania pitného režimu pripomínali a vodu ponúkali ďalšie skupiny manažérov. Na troch vrátniciach bolo k dispozícii spolu 3000 trištvrtelitrových fliaš vody. Podať ju do ruky zamestnancovi a zaželať mu dobrú šichtu bolo zo strany manažérov spoločnosti iba malé gesto. Zároveň i dôležité preventívne upozornenie na nebezpečenstvo záťaže teplom. Počas letných horúčav netreba zabúdať na dostatočný príjem tekutín. Veď pri ťažkej práci, v náročnom prostredí huty, zamestnanec stráca potením, dýchaním, ale aj vylučovaním a pri tráviacich procesoch podstatne viac tekutín.

Jozef Balog, ktorý denne dochádza do fabriky od Trebišova, bol medzi prvými, ktorí prišli na popoludňajšiu zmenu. Pracuje v Koksovni a jeho reakcia na otázku, ako sa mu v takom teple pracuje, bola jednoduchá: „Ta še z človeka ľeje...“

 „V takomto počasí je v koksovni určite nad 40 stupňov,“ zareagoval riaditeľ DZ Koksovňa Oto Viszlay. Režim práce je v takýchto podmienkach na zvážení majstra. „Môže prácu aj prerušiť, zamestnanci majú v oddychovej miestnosti k dispozícii pretlakovú klimatizáciu, pitný režim, môžu si urobiť častejšie prestávky.“

Imrich Kolesár zo Selešky pracuje pri vysokých peciach už tridsiaty rok, na horúce letá privykol. Fľaša vody sa mu však zišla. Rovnako ako Tomášovi Dudríkovi z kyslikárne. „Akurát som si chcel nejakú vodu kúpiť,“ usmial sa. V železiarňach si odkrúca druhé leto.
Aj ženám dobre padla fľaša vody. Pochvaľovala si ju Martina Žigrayová z Ploského, ktorá smerovala do radiátorovne, či Vlasta Gregová, ktorá pracuje v dechtodolomitke. „Pred dvoma týždňami na dovolenke v Chorvátsku ani zďaleka nebolo tak horúco, ako je teraz tu,“ dodala. Ľubomír Meszár z energetiky má za sebou dovolenku v Turecku: „Teplotne je to teraz asi podobne,“ konštatoval. „Všetko som čakal, ale vodu nie,“ s úsmevom zdravil šéfov Marko Graban z moriacich liniek. „Káva, zmrzlina by sa takto poobede hodila... Možno po šichte bude aj dačo iné,“ pridal tip a ponáhľal sa na zmenu. 

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...