Vyhľadávanie:

Tisa láka rybami a jemným pieskom

Tisa láka rybami a jemným pieskom

Z 966-kilometrovej dĺžky rieky Tisa (iné zdroje uvádzajú 1 300 až 1 358 km) patrí Slovensku iba päť, šesť-kilometrový úsek, aj to iba pravý breh rieky. Tento najväčší ľavostranný prítok Dunaja pramení vo Východných Karpatoch na Ukrajine a do Dunaja ústi pri Novom Slankameni v Srbsku. Najväčšími pravostrannými prítokmi rieky sú Bodrog, Slaná a Hornád. Ľavostrannými Szamos, Kriš a Mureš. Plocha povodia je 157 186 km2, z toho na Slovensku je to približne 30 km2. Priemerný prietok je 800 m3/s (minimálny 200 m3/s a maximálny až 4 000 m3/s).

Azda preto, že nám z Tisy patrí tak málo, je medzi miestnymi obyvateľmi, turistami a rybármi zo Slovenska, ba aj z Čiech, táto rieka veľmi obľúbená. Lákadlom je relatívne čistá voda bohatá na ryby a pri Malých a Veľkých Trakanoch piesčité mini pláže s jemným pieskom. Zážitok z lovu rýb umocňuje fakt, že ak lovíte pri Malých Trakanoch, nachádzate sa len niekoľko stoviek metrov od oblúka rieky, kde sa stretávajú hranice Ukrajiny, Maďarska a Slovenska a sleduje vás všadeprítomný kamerový systém. Zaujímavé je každoročné kvitnutie Tisy, kedy sa nad jej hladinou vyroja milióny podeniek, ktoré po svadobnom lete nakladú do vody vajíčka - budúce potomstvo, ktoré časť života prežije v hlinitých chodbičkách brehov rieky.

Tisa je vôbec najkratším veľtokom na našom území, keď rieka Bodrog, ktorá nemá svoje pramene a vzniká sútokom Latorice a Ondavy je dlhá "až" šestnásť kilometrov. V dĺžke ju "preskočí" hociktorý bezvýznamný potôčik. Škoda, zaslúžili by sme si viac z tejto krásnej rieky! Vodný tok na našom spoločnom úseku s Maďarskom má šírku minimálne 100 metrov.

Hoci Tisa bola v úlovkoch sumca v tieni Latorice a Bodrogu neprávom, fakty potvrdzujú, že pred necelými tridsiatimi rokmi našli deti po opadnutí rozvodnenej rieky v priehlbine s vodou veľkého sumca. Keď "kmeň" ožil, privolali istého rybára, ktorý sumca odviezol z miesta nálezu na rebriniaku. Chvost ryby sa vraj ešte šúchal o cestu, taký bol dlhý. Sumec - obor vážil vyše sto kilogramov a iný uhynutý zasa šesťdesiat kilogramov. Keď domorodým rybárom poriadny sumec zabral, utrhol každý hrubší silón. Lov z člna neriskovali, aby ich fúzatá ozruta neodtiahla na maďarskú stranu (za socializmu sa veľmi kontrolovalo a trestalo prekročenie hranice aj medzi spriatelenými krajinami). Sumcom nerušeným rybármi sa tam preto veľmi dobre darilo.

Pred niekoľkými rokmi istý rybár z Košíc ulovil na Tise, na úrovni veľkotrakanskej pláže, 72-kilogramového sumca. Ulovil ho na slovenskej strane rieky a údajne na maďarskej strane Tisy sonarom objavil deviatich sumcov a pomocou prístroja odhadol veľkosť všetkých exemplárov na dva a pol až tri metre.

Oficiálne štatistiky za ostatných päť rokov uvádzajú v revíri úlovky od desať do dvanásť druhov rýb. Množstvo ulovených rýb je od viac ako 1 160 kusov do takmer 2 880 kusov a ich celková hmotnosť od bezmála 650 kilogramov do vyše 1 400 kilogramov. Samozrejme, reálne čísla sú niekde inde, ale časť rýb, napríklad kapor a šťuka, sa lovia na odstavených ramenách. Priamo na Tise sa loví najmä zubáč veľkoústy, boleň, mrena severná, sumec veľký, sumček čierny, plotica, červenica a mieň. Podľa štatistiky je na háčikoch rybárov dominantnou rybou karas striebristý pred sumcom veľkým a kategória takzvaných ostatných druhov rýb je zastúpená najmä sumčekom čiernym, ploticou a červenicou. Jedného z najväčších sumčekov čiernych ulovili tu - meral 53 centimetrov a mal hmotnosť 1,47 kilogramu.

A ešte niečo. Veľmi blízko, cez obec Pribeník, sa možno dostať do neďalekej Kisvárdy v Maďarsku, ktorá je v lete plná kúpania chtivých Slovákov.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...