Vyhľadávanie:

Tradičná svadba na netradičnom mieste

Tradičná svadba na netradičnom mieste

Prvenstvo na Košických Benátkach zaslúžene získali Podolínčania

Počasie bolo k súťažiacim štvrtého ročníka Košických Benátok tentoraz vľúdnejšie. I keď v sobotu 2. mája ukazoval teplomer v areáli Ryba na Aničke iba niečo vyše desať stupňov nad nulou, aspoň nefúkal nepríjemný severák. Vlani trápil všetky posádky lodí a v zlom na neho spomínajú aj chlapci a dievčatá z Detského domova sv. Klementa Hoffbauera v Podolínci, ktorých plavidlo sa "vďaka" silnému vetru ocitlo mimo vyznačenú trať.

O titul najkrajšej lode sa v tomto ročníku uchádzalo pätnásť subjektov. Medzi nimi opäť nechýbali ani malí Podolínčania, ktorým sa pred dvoma rokmi podarilo zvíťaziť. Porotu i divákov vtedy očarili plavidlom v tvare salaša a s Maťkom, Kubkom a ovečkami na palube. Vlani sa pre zmenu predstavili ako Snehulienka a sedem trpaslíkov. Po dvoch rozprávkových motívoch vsadili na niečo iné. "Tentoraz predvedieme tradičnú svadbu v goralských krojoch," rozhovoril sa o nevšednom nápade riaditeľ detského domova Štefan Straka. "Okrem mladomanželov budeme mať na palube aj družičky a dvoch starostov." Na otázku, kto s týmto nápadom prišiel, riaditeľ poznamenal, že to bola kolektívna myšlienka. Podolínčania si dali záležať aj na dekorácii. Na loďku postavili originálnu slávobránu, ktorú ozdobili bielymi stuhami s červenými srdcami. Dve veľké spojené srdcia mali aj na prove lodi. Aby bolo všetko do začiatku súťaže pripravené, so stavbou a výzdobou nevšedného plavidla začali už o pätnástej hodine. Rovnako usilovne však "makali" aj ostatné tímy.

Štart Košických Benátok bol plánovaný o pol ôsmej večer, aby vyniklo osvetlenie lodí. Podolínčania spustili svoje plavidlo na vodu za spevu ľudových piesní, ktoré nôtili ich kamaráti z detského domova. Do Košíc ich prišlo vyše tridsať, len aby povzbudili svoj tím. Svadobnú loď nespúšťali z očí ani prezident U. S. Steel Košice George F. Babcoke s manželkou Kathleen. Obaja mali zodpovednú úlohu, pretože boli počas Košických Benátok v rozhodcovskej porote.

Vybrať najoriginálnejší "kúsok" bolo ozaj veľmi ťažké. Divákom sa predstavilo napríklad plavidlo vyrobené zo separovaných PET fliaš, alebo v tvare obrátenej pyramídy pripomínajúcej známu budovu v meste, makety trolejbusu, obrazmi pelikánov, či už s motívom spomínanej tradičnej svadby. Súčasťou Košických Benátok bola aj súťaž o najrýchlejšiu loď, ktorá nasledovala bezprostredne po prehliadke.

A ako to celé dopadlo? Víťazstvo za najkrajšiu loď si zaslúžene odniesli deti z detského domova v Podolínci. Originálny nápad s tradičnou svadbou chytil za srdce nielen porotcov, ale i mnohých divákov. Podolínčanom odovzdal diplom a vecnú cenu, značkovú hi-fi vežu, primátor Košíc Richard Raši. Na striebornej priečke sa umiestnila loď z PET fliaš plávajúca pod "značkou" Mestské lesy Košice a tretie miesto obsadili členovia združenia Active Life. Najrýchlejšiu loď mala Mestská časť Košice-Západ a špeciálnu cenu Robinsona Crusoa získal starosta Mestskej časti Košice - Sever Marián Gaj, ktorý súťažil ako sólo posádka.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...