Vyhľadávanie:

Traja železiari s rezortným ocenením

Traja železiari s rezortným ocenením

V Banskej Štiavnici oslavovali Deň baníkov, geológov, hutníkov a naftárov

V piatok, 7. septembra, slovenskí baníci, geológovia, hutníci a naftári opäť po roku oslávili svoj veľký deň. Bol medzi nimi aj prezident SR Ivan Gašparovič, minister hospodárstva SR Ľubomír Jahnátek a ďalší významní hostia. Medzi nimi nechýbali prezident U. S. Steel Košice David H. Lohr, viceprezident USSK pre riadenie externých služieb a vzťahov a prezident Zväzu hutníctva, ťažobného priemyslu a geológie SR Miroslav Kiraľvarga, viceprezident USSK pre ľudské zdroje Martin Pitorák, predseda Rady odborov OZ METALURG v USSK Mikuláš Duľa a, samozrejme, zamestnanci USSK - predák Ján Kováč z Teplej valcovne, Peter Kelly z divízneho závodu Oceliareň a Milan Babjak zo Studenej valcovne. Pre nich bola táto chvíľa o to vzácnejšia, že im na slávnostnom stretnutí v aule Fakulty ekológie a environmentalistiky v Banskej Štiavnici odovzdali ako najlepším pracovníkom rezortné vyznamenania.

V mene 25-tisícovej základne Zväzu hutníctva, ťažobného priemyslu, geológie a naftového priemyslu pozdravil hostí prezident zväzu M. Kiraľvarga. Vyzdvihol bohaté dejiny a slávu slovenského baníctva a hutníctva a ocenil náročnú a pre spoločnosť veľmi významnú prácu baníkov, geológov, hutníkov i naftárov. Členovia zväzu majú za sebou dlhodobo stabilné výsledky. Hovoril aj o podnikateľskom prostredí na Slovensku a uviedol, že zástupcovia zamestnávateľov sú pripravení podieľať sa na rozvoji podnikania na Slovensku.

Tradičný Salamandrový sprievod bol vrcholom osláv Dňa baníkov, hutníkov, naftárov a geológov v Banskej Štiavnici. Začal sa o 19. hodine v priestoroch Technických služieb a do historického centra mesta dorazil pár minút po ôsmej večer. Stovky baníkov, hutníkov, geológov a naftárov v dobových kostýmoch prešlo ulicami Banskej Štiavnice prezentujúc históriu mesta, jeho život, obyvateľov, významné okamihy z jeho minulosti. Tradíciu tohto sprievodu založili študenti na slávnej Baníckej akadémii. V sprievode nechýbali študenti Strednej priemyselnej školy hutníckej v Košiciach, ani ocenení zamestnanci USSK. Majster olejových a tukových systémov J. Kováč pracuje v košických železiarňach od roku 1976. "Sú to pre mňa zvlášť slávnostné chvíle, ktoré nezažívam každý deň," povedal pre Oceľ východu. "Keby som mohol, podelil by som sa o ocenenie s ľuďmi, ktorí ma zaúčali do mojej profesie - s mojím bývalým majstrom Michalom Zubkom a predákom Milanom Jurčom, obaja sú už na dôchodku. Práve oni ma naučili všetko, čo k svojej práci potrebujem. Im patrí moje poďakovanie za všetko, čo viem, s nimi som začínal a veľa som sa od nich naučil. Škoda len, že sme v sprievode nemali svoj transparent s logom U. S. Steel Košice, aby všetci vedeli, že sme košickí hutníci, pretože takto sme sa akoby stratili v dave medzi ostatnými."

Ďalší vyznamenaný - hlavný manažér DZ Oceliareň P. Kelly pracuje v železiarňach od roku 1975 a za jeho prácou stoja vynikajúce výsledky. Predák údržby žeriavov Studenej valcovne M. Babjak, ďalší z trojice ocenených, pracuje v železiarňach 40 rokov a stále pri tej istej robote. "Som šťastný, že som sa dožil tejto významnej chvíle. Bola to veľká pocta pre mňa byť na oslavách v Banskej Štiavnici. V železiarňach sa podieľam na údržbe žeriavov. V našej robote je každý deň niečo nové, zaujímavé, stále nás niečo prekvapí. A to je presne to, prečo mám túto prácu tak rád," povedal.

V minulosti sa celoštátne oslavy konali vždy na inom mieste a spolu s energetikmi. Po vzniku SR boli prvé celoštátne oslavy v roku 1996 v Bratislave. Od roku 1997 sa konajú v Banskej Štiavnici. Hutníci sa na oslavách ich sviatku zúčastnili v tomto roku po tretíkrát.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...