Vyhľadávanie:

Transformačný proces sa skončil

Transformačný proces sa skončil

Zo Stability je doplnková dôchodková spoločnosť

Bezmála desať rokov uplynulo od založenia Doplnkovej dôchodkovej poisťovne DDP Stabilita. "Za ten čas si dokázala vybudovať na trhu veľmi slušné postavenie," konštatoval jej generálny riaditeľ Marián Štofko. "Ak zoberieme do úvahy počet klientov, stále bola na druhom mieste. Od svojho vzniku uzatvorila spolu 140 395 zamestnaneckých a poisteneckých zmlúv a 8180 zamestnávateľských zmlúv. Život prináša zmenu. Zákon č. 650/2004 ustanovil povinnosť pre všetky doplnkové dôchodkové poisťovne transformovať sa do konca júna 2007, ak majú záujem aj naďalej v rámci 3. piliera pokračovať vo svojej činnosti, na akciové spoločnosti. Považujeme túto zmenu za síce veľmi radikálnu, ale v prospech klientov. Práce na zložitej a náročnej transformácii vyvrcholili 1. apríla 2007 vznikom novej spoločnosti, nad ktorou vykonáva nezávislý dohľad Národná banka Slovenska. Aj tento fakt výrazne posilňuje bezpečnosť investícií našich klientov." Dodal tiež, že práva poistencov i poberateľov dávok bývalej DDP, ak sa nerozhodnú prejsť na podmienky nového dávkového plánu DDS, ostávajú zachované aj v novom systéme.

Dnes je už teda Stabilita, d.d.s., akciovou spoločnosťou so základným imaním 50 miliónov korún. Jediným jej zakladateľom je DDP Stabilita a akcionármi sú podľa zákona jej pôvodní zriaďovatelia. Sú nimi Železnice SR ako majoritný akcionár, U. S. Steel Košice, s.r.o., Železiarne Podbrezová, a.s., Slovenské Investičné Družstvo, ZSNP, a.s., Žiar nad Hronom, OFZ, a.s., Istebné a DMD Holding, a.s., Trenčín. Jedinou jej činnosťou je vytvárať a spravovať doplnkové dôchodkové fondy vytvárané z príspevkov zamestnávateľov a z príspevkov účastníkov doplnkového dôchodkového sporenia. "V novej spoločnosti je dôsledne oddelený majetok príjemcov dávok a účastníkov doplnkového dôchodkového sporenia od majetku akciovej spoločnosti," zdôrazil M. Štofko.

(Pozn. red.: K problematike DDS sa vrátime v niektorom z budúcich vydaní Ocele východu.)

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...