Vyhľadávanie:

Trávu vypaľovali aj na Silvestra

Trávu vypaľovali aj na Silvestra

Netradične začali rok 2007 príslušníci Hasičského a záchranného zboru v Košickom kraji (HaZZ). "Likvidovali sme požiar v Slovenskom raji, ktorý vypukol na Silvestra. V doterajšej našej histórii sa ešte nestalo, aby oheň v lesnom poraste vyčíňal v tomto ročnom období," konštatoval krajský riaditeľ HaZZ Ján Barilla na stretnutí s novinármi na tlačovej besede, ktorej obsahom boli vlaňajšie výsledky pri výkone štátneho požiarneho dozoru, požiarovosti a zásahovej činnosti.

Minulý, extrémne teplý rok, charakteristický aj nedostatkom vlahy v zime i v lete, priniesol so sebou mimoriadne vysoký počet požiarov spôsobených vypaľovaním trávy a lesných porastov. Práve tento druh nešváru zapríčinil až 942 prípadov. Celkovo vlani v Košickom kraji horelo 2872 krát, čo je v porovnaní s rokom 2006 o 1217 požiarov viac. K ďalším najčastejším príčinám patrili manipulácia s otvoreným ohňom, nedbalosť a neopatrnosť dospelých, spaľovanie odpadu mimo skládok, úmyselné zapálenie neznámou osobou a tiež zakladanie ohňov v prírode. Pri požiaroch sa zranilo 27 ľudí, žiaľ, dvanásť prišlo o život. Priame škody, ktoré "červený kohút" spôsobil, predstavovali viac ako 91 miliónov korún, hasičom sa však rýchlym a účinným zásahom podarilo uchrániť hodnoty za viac ako 1,2 miliardy korún.

Likvidácie požiarov, ku ktorým sa náhlili hasiči, tvorili bezmála 55 percent zo všetkých výjazdov v roku 2007. Spolu ich bolo 5116, o 39 percent viac ako predvlani. K technickým i ekologickým zásahom v 141 prípadoch vyrážali kvôli planým poplachom. Pri dopravných nehodách zasahovali 925 krát. Zranilo sa pri nich 862 ľudí a ďalších 37 zomrelo.

Podľa J. Barillu vlani v rámci výkonu štátneho požiarneho dozoru podrobili odborníci z HaZZ, v zmysle vyhlášky o požiarnej prevencii, kontrole sklady horľavých kvapalín všetkých tried nebezpečnosti ktoré obhospodarujú fyzické a právnické osoby, bytové domy s viac ako ôsmimi podlažiami a tiež to, ako si na úseku ochrany pred požiarmi plnia povinnosti obce. Vykonali 724 komplexných, 298 tematických a 588 následných protipožiarnych kontrol, pri ktorých odhalili 33 014 nedostatkov. Oddelenia požiarnej prevencie vydali 14 rozhodnutí o vylúčení veci z používania a 12 rozhodnutí o zastavení prevádzky.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...