Vyhľadávanie:

Tréningové pomôcky z rúk údržbárov

Tréningové pomôcky z rúk údržbárov

Zámočník Ondrej Dobranský a elektromontér Štefan Sakáč majú, ako sa vraví, zlaté ruky. Obaja dlhoroční skúsení údržbári pracujú v prevádzke Elektroopravy hutníckych agregátov divízneho závodu Údržba a práve im pred časom zveril majster Miroslav Tkáčik výrobu učebných pomôcok pre Tréningové centrum Kardinálnych pravidiel, ktoré by pomohli železiarom osvojiť si správne bezpečnostné postupy pri práci.

"S požiadavkou vyrobiť repliky zariadení pre podnikové školiace centrum nás oslovil útvar pre Bezpečnosť a hygienu práce. Išlo o makety na zaisťovanie hydraulickej a elektrickej energie a prípravku na náhradu práce s kladivom," priblížil zadanie M. Tkáčik.

"V prvom prípade sme mali za úlohu zhotoviť hydraulický nožnicový stôl, na ktorom by bolo možné demonštrovať jeho zaistenie, ktoré by pri strate tlaku v hydraulickom systéme z akéhokoľvek dôvodu zabránilo samovoľnému spusteniu nožnicového stola. V minulosti malo nezaistenie podobného zariadenia za dôsledok pracovný úraz v Teplej valcovni. Druhá požiadavka sa týkala prípravkov lock-out a ich správneho používania. Toto zadanie nebolo pre náš majstrovský úsek úplne cudzie, v minulosti sme totiž vyrábali a stále aj vyrábame takzvané lock-out prípravky na zaistenie prevažne starších elektrických zariadení. Pokiaľ ide o tretiu úlohu, bola to náhrada práce s kladivom pri lícovaných spojoch."

Do roboty sa pustili v novembri minulého roku. Obaja zhodne potvrdili, že toto zadanie nepovažovali za špeciálnu činnosť, bola to pre nich práca ako každá iná. "Mal som za úlohu pripraviť rozvádzačovú skrinku, osadiť prístroje v rozvádzači a postarať sa o zapájanie vodičov," povedal Š. Sakáč. "Ako názornú ukážku pre zamestnancov sme vyšpecifikovali najviac používané prístroje, predovšetkým staršieho typu a ich spôsob zaistenia zámkovým systémom. Je oveľa spoľahlivejší ako v minulosti používaný známkový systém, pri ktorom mohlo dôjsť skôr k zámene," dodal na základe poznatkov zo svojej tridsaťpäťročnej praxe vo firme.

Strojnú časť makiet mal na starosti O. Dobranský. "Zaoberal som sa zdvíhacím hydraulickým systémom a pre mňa bolo zaujímavé špekulovať nad tým, ako to urobiť, aby malý prevod dokázal zdvihnúť stôl do výšky a bezpečne ho zaistiť. Detaily som dolaďoval s inšpektormi bezpečnosti práce. Potešilo ma, že všetko fungovalo ako malo," uviedol.

V dielni majú dosť roboty aj v týchto dňoch. Upravujú takzvané prenosné lock-out skrinky podľa najnovších požiadaviek útvaru Bezpečnosti práce. Oproti doteraz používaným bude do nových skriniek vidieť a okamžite sa presvedčiť, či je v nich správny počet kľúčov. Pokračujú tiež vo výrobe pevných nástenných lock-box skriniek. Prototypy vznikli práve v prevádzke Elektroopravy hutníckych agregátov. Pre divízne závody ich vyrábajú už približne tri roky.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...